Ulogujte se / Kreirajte profil

12 sjajnih mesta u Srbiji

Za Taru i Zlatibor ste sigurno čuli, Beograd i Novi Sad verovatno posetili, a o prirodnim atrakcijama kao što je na primer Uvac, u najmanju ruku maštali. Ali da li vam naziv Rosomački lonci zvuči poznato? A selo Vlasi? Ledena pećina? Vrmdža? Karađorđevo? Ne? Ne ide? Ne brinite! Pripremili smo vam mini vodič kroz skrivena blaga Srbije!

1. Donja Lokošnica, kraljevstvo paprike

Verovatnoća da ste papriku iz Donje Lokošnice probali a da to niste ni znali, je ogromna. Naprosto, za malo mesto nadomak Leskovcamnogi nisu čuli a ono je u pravom smislu te reči “crveno carstvo nizača”. Od njih se, naravno, dobija najkvalitetnija tucana paprika. Prilično nesvakidašnje, zar ne?

Foto: Slavoljub Radojević

Foto: Slavoljub Radojević

Poput čudesnog muzeja pod otvorenim nebom, u Donjoj Lokošnici će vas dočekati seoske kućice koje umesto fasada imaju na hiljade paprika nizača koje ih prekrivaju. Zato, ukoliko se nađete u južnim krajevima Srbije, obavezno svratite i do neobičnog sela pokraj Leskovca. Bez sumnje ćete uživati u sjajnim prizorima ali i tradicionalnim srpskim jelima od“crvenog blaga”.

2. Rosomački lonci, živopisni ukrasi prirode

…ili kanjon Rosomače, Rosomačko grlo, Slavinjski lonci, Rosomačko ždrelo. Možda je, ipak, najjednostavnije reći: raj za sve ljubitelje divlje prirode i adrenalinskih avantura! I sam pogled na neobičan kanjon slojevitih ivica, dovoljan je da se ovaj spomenik prirode nađe na vašoj “listi mesta koje morate posetiti”.

stara

Više proširenja sa virovima koja podsećaju na kotlove ili lonce, ono je što ovaj kanjon nadomak Pirota čini posebnim i veoma atraktivnim. Inače, Rosomački lonci su skriveni u netaknutoj prirodi istočne Srbije, odnosno prelepe Stare planine i čekaju vas da ih otkrijete!

3. Vrmdža, fenomen privlačne sile Rtnja

O mestu u podnožju planine Rtanj nadomak Sokobanje, pisali smo i ranije. Međutim, zanimljivo i poučno gradivo je uvek dobro obnoviti. Naime, još uvek je ostalo nejasno kakve to neodoljive sile privlače ljude širom planete da dođu u ovo malo selo.

vrmdza1

Fenomenalna priroda? Svež i čist vazduh? Žuborenje potoka bistre planinske vode? Ili nešto sasvim drugačije? Najpre će biti da je “od svega pomalo”. Zato je najbolje da se uputite ka Vrmdži i sami otkrijete legende o natprirodnim silama i neobjašnjivoj energiji koja “struji” ovim područjem. Usput uživajte u prirodi kakvu ne možete iskusiti na još mnogo mesta.

4. Ledena pećina, fascinantni podzemni dvorac

Sa čudesnim dvoranama, ukrasima, stubovima i draperijama, Ledena pećina se sa pravom može nazvati jedinstvenim zamkom pod zemljom i remek – delom strpljivog umetnika zvanog priroda. Ali, ovde avanturama i iznenađenjima nije kraj!

Foto: Goran Udovicic, Panoramio.com

Foto: Goran Udovicic, Panoramio.com

S’ obzirom da je sakrivena ispod strmih krečnjačkih litica kanjona Uvac, do Ledene pećine se može doći isključivo na jedan način – čamcem. To njen obilazak čini još uzbudljivijim a otkrivanje ovog skrivenog blaga Srbije još zanimljivijim!

5. Vodopad Prskalo, skriveni dragulj Resave

Ukoliko ste imali priliku da posetite resavski kraj, ljubazni domaćini iz Despotovca i okolnih mesta su vas verovatno poveli u obilazak vodapada Buk, Resavske pećine i manastira Manasije. I sigurni smo da ste uživali. Ipak, mnogi pri razgledanju ovog područja zaobilaze skriveni dragulj i jednu od najneobičnijih prirodnih pojava na Kučaju – vodopad Prskalo.

vodopad-prskalo

Zato kada sledeći put budete uživali u resavskim čarolijama, ne zaboravite da u vaš plan putovanja uvrstite i ovaj fenomen prirode. Čarolija vode i krečnjaka, mir, spokoj i bujno zelenilo prirode vas čekaju!

6. Selo Vlasi, zaboravljeni raj

Mnogi za selo Vlasi nikada nisu čuli, a mnogi su ga zaboravili. Ipak, neko ovo selo nikada nije izdao a još manje zaboravio. To je priroda. Ona neprestano ulepšava zelene vlaške livade mirišljavim poljskim cvećem a prostrane krajolike živopisnim bojama.

salo-vlasi-panoramio1

Ukoliko se pitate u čemu je specifičnost ovog sela u blizini Pirota, odgovor je jednostavan. Priroda. Očuvana u svojoj izvornoj lepoti i posebnosti, ona čini ovo mesto retkim i vrednim skrivenim biserom. Dođite i opustite se uz pogled na prelepe planine koje vas okružuju, umirujuće zvuke reke Jerme i opojne mirise raznovrsnog drveća po kojima je selo Vlasi poznato.

7. Tvrđava Bač, srednjovekovni “vodeni grad”

Za spomenik kulture od izuzetnog značaja i utvrđenje koje je podignuto u 14. veku, malo ko je čuo. Čini se da su svi zaboravili na staru tvrđavu koja je nekada sa svih strana bila opkoljena vodom, pa joj se prilazilo pokretnim mostovima. Zato je pravo vreme da se podsetimo.

Foto: virtuelnimuzejdunava.rs

Foto: virtuelnimuzejdunava.rs

Za njenu dugu i burnu istoriju trebalo bi nam mnogo stranica, o čemu najbolje govori i podatak da je ona najstarija tvrđava u Vojvodini. Zato ćemo samo reći da ukoliko želite da otkrijete nesumnjivo najznačajniju sponu sadašnjosti i prošlosti vojvođanskih ravnica, posetite Bač!

8. Kanjon Temštice, mali srpski Kolorado

Da li ste znali da Veliki kanjon reke Kolorado (SAD) ima dvojnika, i to u Srbiji? Možda ne po veličini, ali po određenim karakteristikama svakako. Predstavljamo vam impresivnu reku Temšticu i kanjon čije će vas neobične crvene stene neodoljivo podsetiti na čuveni Kolorado!

kanjon-temstice-freebiking.org1_

Foto: freebiking.org

Lepa reka koja se sa visova Stare planine spušta u Nišavu, predstavlja dobro čuvanu tajnu jugoistočne Srbije. Ovde ćete zateći gotovo besprekorno očuvanu prirodu i ljubazne meštane obližnjeg sela Topli Do. Za potpuni užitak samo ponesite osmeh i dobro raspoloženje!

9. Manastir Sretenje, ušuškani dijamant Ovčara

Ne bismo se previše iznenadili ukoliko biste nam rekli da za ovaj manastir zaista nikada niste čuli. Prelepa svetinja pod samim vrhom planine Ovčar je i bukvalno sakrivena od očiju javnosti. Nalazi se u izuzetnom prirodnom okruženju i važi za jedan od najlepših manastira na području impozantne Ovčarsko-Kablarske klisure.

manastir-sretenje1

Pretpostavlja se da je manastir Sretenje sagrađen u 15. ili 16. veku, mada mnogi tvrde da se to dogodilo mnogo ranije. O njegovom nastanku postoje brojne interesantne legende, a svetinja je posebna i po zidanom ikonostasu, što je retkost u sveukupnom srpskom crkvenom graditeljstvu.

10. Reka Godina

Ne, ova reka se ne zove zaista “Godina”. Pravo ime joj Vrelo, a nadimak “Godina” dobila je zbog jedinstvene dužine. Verovali ili ne, ona je dugačka tačno 365 metara. Pored toga što predstavlja jednu od najkraćih na svetu, Vrelo je i bistra providna rečica koja se predivnim vodopadom visine 10 m uliva u Drinu. Zar vam je potreban još neki razlog da je posetite?

reka-vrelo

Ukoliko jeste, evo još nekoliko njih: zanimljiv ribnjak na desnoj obali, stara vodenica na levoj, dva mosta, restoran na samom vodopadu koji se uliva u Drinu, kalifornijska pastrmka, jedinstvena priroda i blizina magične planine Tare i smaragdnog jezera Perućac.

11. Arača, impozantni ostaci benediktanskog manastira

Iza salaša, kamenih puteva, šumaraka i njiva, iz zemlje kao da izranja zasigurno najviša i najveća građevina u okolini – katedrala u Arači. Ruševine utvrđenja koje se prvi put pominje u 13. veku, prava su retkost. Pored toga što se nalaze u sred ničega, okružene beskrajnim ravnicama kojima slobodno trče srndaći, odlikuje ih i interesantna istorija i neobičan izgled.

Arača-Novi-Bečej

Danas, na interesantnom lokalitetu u blizini Novog Bečeja, imate jedinstvenu priliku da uživo pogledate ostatke impozantne građevine, sa masivnim stubovima, lukovima, prozorima i jednom visokom kulom. Pretpostavka je da se ovde u srednjem veku nalazio i istoimeni gradić od koga danas nije ostalo ni traga.

12. Karađorđevo, dobro čuvana tajna

Oduvek je vojni kompleks Karađorđevo bio misterija za široke narodne mase. Za oazu odmora, lova i konjičkog sporta, znali su političari i visoki državni funkcioneri koji su se ovde često sastajali. Od Tita i Slobodana Miloševića, pa sve do današnjih političkih lidera, stazama prelepog mesta nadomak Bačke Palanke nema ko od važnih državnika nije prošao.

karadjordjevo

Foto: www.haoss.org

Zbog toga je Karađorđevo mesto na kome možete uživati u čarima prirodnih lepota, ali i u bogatoj istoriji. Turisti imaju mogućnost obilaska lovišta, ergele, hipodroma i posete Muzeju ergele. Najznačajniji eksponati su saonice iz Titovog doba, fotografije na kojima su nastupi grla galopera, fotografija na kojoj je zabeležena poseta britanske kraljice Elizabete i mnogi drugi.

Serbia.com

TwitterGoogle+

Ostavite komentar

Vaša uneta email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja označena su *