Poslednji obrok na Titaniku

Poslednji obrok na Titaniku – Fascinacija sa poslednjim obrokom je uvek bila interesantna za javnost. Mediji ne propuštaju priliku da nam prenesu poslednji obrok zatvorenika osuđenih na smrt. Mnogi od nas su razmišljali šta bi izabrali za svoj poslednji obrok u životu.

[youtube H95GspcHJmg]

Ove godine se navršava 100 godina od potonuća čuvenog broda Titanik. Potonuo je za vreme Edvardovog perioda, pre Prvog svetskog rata, u zoru, 14. aprila, 1912.

[youtube]pun18bi_0-g[/youtube]

U vreme Edvardove ere, bogati i privilegovani su uživali u hrani koja je bila bogata i raznovrsna i veoma masna, a uz svaki obrok se služio i odgovarajuci alkohol.

Na luksuznom prekookeanskom brodu Titanik, 80 glavnih talentovanih i kreativnih kuvara pripremalo je 6000 obroka dnevno. Bio je to iscrpljujući i težak posao za tako zahtevnu gospodu i kompleksno spremljene i prezentirane obroke.

Šta su putnici imali za večeru tog kobnog 14. aprila 1912?

Prva klasa (parlor suite): £870/$4,350 ($50,000 danas)
Prva klasa (berth): £30/$150 ($1724 danas)
Druga klasa: £12/$60 ($690 danas)
Treća klasa: £3 to £8/$40 ($172 do $460 danas)

Putnicima prve klase servirana je eskluzivna večera u  á la carte restoranu. U isto vreme, u salonu za ručavanje/ dinner saloon, takodje za putnike prve klase, za one koji su platili $50.000/ vrednost karte u današnje vreme/, služena je ekstravagantna večera koja se sastojala iz 11 obroka; uz svaki obrok se služilo odredjeno vino. Po zavrsetku 10. obroka, posluženo je sveže voće i razni sirevi, kafa, cigare uz porto vino, i razni likeri po želji.

Za to vreme, putnici druge klase, na D palubi, jeli su ne tako raznovsnu, ali nista manje interesantno serviranu večeru. Na njihovom meniju večera je imala tri obroka: pečeni bakalar sa sa hladnim sosom, piletina i pirinač sa karijem, jagnjetina u sosu od mente i pečena ćuretina sa sosom od brusnica.

Putnici na palubi F, tzv. “steerage”, treće klase, jeli su jednostavno pripremljen bazičan obrok u svom salonu za ručavanje, spartanskog izgleda. Poslednji obrok im je bio, za razliku od prve i druge klase, u 12 sati, tačno u podne: rostovano svinjsko meso, pita sa mesom od iznutrica, paprikaš od zečijeg mesa i govedina iz konzerve sa kupusom.

Nekoliko sati kasnije, rano ujutro, 15.aprila, Titanik je potonuo zajedno sa 1581 putnikom i posadom.

Od 325 putnika prve klase /175 muškaraca, 144 žena i 6 dece/, 201 je preživelo.

Bogataši koji nisu preživeli :

Američki milioner John Jacob Astor IV, najbogatiji čovek na Titaniku koji je putovao sa svojom trudnom ženom Madeleine koja je preživela;

Irski biznismen Thomas Andrews;

Američki milioner Benjamin Guggenheim, koji je putovao sa prijateljicom. Umro je kao džentlmen pomažući nesebično ženama i deci;

Vlasnik čuvene robne kuće Macy’s, Isidor Straus i njegova žena Ida;

Kandaski biznsmen Charles Thayer;

Engleski novinar William Thomas Stead;

Američki igrač kriketa John Borland Thayer;

Američki pisac Jacques Futrelle;

Američki major Archibald Willingham Butt

Poznate ličnosti koje su preživele:

Sir Cosmo i Lady Duff Gordon, poznati modni dizajner. Njena klijentela su bili Isidora Duncan, Oscar Wilde i članovi britanske kraljevske familije;

Molly Brown, koja je dobila nadimak The Unsinkable Molly Brown posle smrti, ćerka siromašnog imigranta iz Irske, koja je svoje bogatsvo sa mužem dobila preko akcija za srebro;

Meni za putnike prve klase:


First course: Hors d’oeuvres (canapés à l’amiral, oysters à la russe)
Second course: Soups (Consommé Olga, Cream of Barley)
Third course: Fish (Poached salmon with Mousseline sauce , Cucumbers)
Fourth course: First entrée (Filet Mignons Lili, Saute of Chicken, Lyonnaise
Vegetable Marrow Farci )
Fifth course: Second entrée (Lamb, Mint Sauce, Roast Duckling, Apple Sauce
Sirloin of Beef, Chateau Potatoes, Green Pea, Creamed Carrots,Boiled Rice
Parmentier & Boiled New Potatoes

Sixth course: Punch (Punch Romaine)
Seventh course: Roast (Roast Squab & Wilted Cress)
Eighth course: Salad (Asparagus salad with champagne saffron vinaigrette)
Ninth course: Cold dish (Pâté de foie gras, Cellery)
Tenth course: Sweets (Waldorf Pudding,Peaches in Chartreuse Jelly
Chocolate & Vanilla Eclairs, French Ice Cream Chocolate-painted éclairs with French vanilla cream)
Eleventh course: Dessert (assorted fresh fruits and cheeses)
After dinner: coffee, cigars, port

Titanik – div na dnu mora

P.U.L.S.E

Tekstovi o istoriji na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments