Ulogujte se / Kreirajte profil

Архив Војводине учесник на Међународној научној конференцији „Српско-амерички односи”

.

Become a Patron!

.

Јуче, 11. септембра 2019. у Народној скупштини Републике Србије, одржана је Међународна научна конференција „Српско-амерички односи у организацији Архива Војводине (Нови Сад) и Института за националну и међународну безбедност (Београд).

Циљ конференције је био да се сагледају напреци у односима две земље, идентификују заједничке тачке које спајају две државе и да се укаже на важност њихове сарадње.

Научна конференција је окупила професоре и експерте из Србије и САД, као и припаднике Националне гарде Охаја, а почела је одавањем почасти за око 3.000 настрадалих у терористичком нападу у САД пре 18 година.

Конференцију су отворили председник ПГП са САД Драган Шормаз, потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и директор Института за националну и међународну безбедност др Дарко Трифуновић.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић био је један од говорника на конференцији. У свом излагању говорио је о значају публикације Авантура на Балкану 1915, коју је за штампу приредио и објавио Архив Војводине, и о значају самог рукописа Дагласа Мeриведера Долда, Американца, члана Колумбија експедиције, који је био део тима за пружање хуманитарне помоћи у Србији 1915, насталог на иницијативу и залагање Михајла Пупина. Истичући важност рукописа који осветљава српско-америчке односе у прошлости, Кузмановић је нагласио чињеницу да такви документи постају значајан фактор у ревалоризацији односа двеју земаља у садашњем тренутку. Оно што је такође значајно јесте Кузмановићев осврт на улогу и важност архива у данашњем времену и потребу за иновативним начином презентовања архивске грађе у складу са захтевима које пред овакве институције ставља савремено доба.

Током конференције, у холу Народне скупштине Републике Србије, учесницима и посетиоцима Архив Војводине је представио свој рад кроз богату издавачку делатност презентујући најзначајније публикације.

Тим поводом, директор Архива Војводине са својим сарадницима уручио је госпођи Радмили Стојановић, вишем саветнику – библиотекару, најзначајнија архивска издања као поклон Библиотеци Народне скупштине Републике Србије.

Архив Војводине

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.