Како је Тито садио храст

Како је Тито садио храст

1Rezidencijalni-park

Чудни су путеви историје, па због тога можда није необично када се у једну уметничку мировну акцију сађења храстова, коју се покренули легендарни Џон Ленон и Јоко Оно, укључи и исто тако чувени Јосип Броз Тито. Мировна акција покренута је 1968. године, а годину дана касније музичар и његова супруга послали су два жира на адресу председника Југославије, са жељом да их он засади, у знак светског мира. Читава преписка између учесника, која је затим уследила, биће приказана на новосадском сајму „Арт експо 2010” који почиње данас и траје до 9. марта, и тематској поставци „Џон Ленон–Јоко Оно–Тито”.

Према речима Моме Цвијовића, кустоса у Музеју историје Југославије, Тито је од брачног пара Ленон добио циркуларно писмо 1969. године.

– У писму је писало да је Тито на поклон добио „две живе скулптуре”, са молбом да их одгаји у храстове – говори Момо Цвијовић. Наш саговорник каже да је највероватније Јоко Оно започела овај концептуални уметнички апел, под називом „Акорнс”(што значи жирови).

acorns-contents

acornpeace09-5

acorns11

Није познато ко се све одазвао апелу за светски мир, јер су и други државници добили исти позив, али што се Тита тиче, Момо Цвијовић је утврдио да је маршал са великом озбиљношћу пришао овој идеји. После открића писма брачног пара Ленон, Цвијовић је у међувремену открио још шест докумената, који осветљавају догађаје који су уследили после иницијалног апела. Једна белешка говори о томе да су жирови, као и многи други поклони упућени Брозу, послати на лабораторијску анализу. После „прегледа”, када је утврђено да не представљају опасност, послати су у резиденцију председника. Недуго затим, уследио је и допис амбасади СФРЈ у Лондону.

– У том допису, који је потписао шеф протокола Вељко Велашевић, наша амбасада у Лондону замољена је да се захвали Џону Ленону на симболичном гесту, што можда може да значи како жирови никада нису засађени – каже Цвијовић.

Међутим, по Цвијовићу, документ који је затим уследио је кључан: извесни Владимир Шестан, вероватно истакнути функционер, обавештава Тита о току преписке и прецизира зашто су послати жирови. Следећи документ поседује и Титов потпис, који одобрава садњу, али није познато који су конкретно храстови у питању. Они су засађени у Брозовом резиденцијалном парку у Београду.

2Tito

– Пре месец и по дана, заједно са Савом Степинцем и Весном Латиновић, још једном сам хтео да покушам да пронађем храстове, па смо ушли у резиденцијални парк са камером. Баштован нас је гледао чудно, али нам је рекао да за један храст са сигурношћу може да каже да је стар 40 година. Опет, преписка је ту, као доказ да је Тито учествовао у акцији, а тајна храстова има већу драж него истина – говори Цвијовић.

3John-lenon--and-Yoko-Ono

На изложби „Арт експо” у Новом Саду, у оквиру поставке „Тито као фотограф”, на тематској изложби биће представљена преписка на линији Београд–Лондон, дендролошка карта Титовог парка, као и видео-снимак храста који је можда настао од „мировног” жира. Осим тога, на изложби ће бити приказани и цртежи Јоко Оно (преузети са блога уметнице) које је уметница створила поводом четири деценије од почетка акције „Акорнс”.

С. Стаменковић

“preuzeto sa Politika Online www.politika.rs

Tekstovi o muzici na portalu P.U.L.S.E

Tekstovi o istoriji na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Snezana Moracic
Snezana Moracic
14 years ago

da, sve je krenulo 15 juna 1968. kada su yoko i john posadili dva zira jedan prema istoku, drugi prema zapadu za mir u Coventry Cathedral. istok i zapad je trebalo da predstavlja spajanje dve razlicite kulture, john+yoko i da dobije globalne razmere i znacaj.

sa ove vremenske distance tek sada vidim koliko je taj par dopunjavao jedno drugo.

vec sledece godine, 1969. oni su dosli na ideju da dva zira, zajedno sa propratnim pismom, posalju svim predsednicima i glavarima drzava i tako sire mir i jedinstvo, tako je i nas Drug Tito dobio ta dva zira.

”Enclosed in this package we are sending you two living sculptures –
which are acorns – in the hope that you will plant them in your garden and grow
two oak trees for world peace.

Yours with love,
John and Yoko Ono Lennon”

ova akcija traje i danas, prosle godine je bila 40. godisnjica i tada su poslali za ‘svetski mir’ 123. paketica drzavnicima sirom sveta.

1971. magazin, rolling stone je napravio intervju sa njima i pitao ih je da li je neko od drzavnika odgovorio, pozvao ih, kontaktirao na bilo koji nacin, john je odgovorio :

“Different heads of state actually planted their acorns, lots of them wrote to us.. …I believe Golda Meir said ‘I don’t know who they are but if it’s for peace, we’re for it’ or something like that. There were quite a few people who understood the idea”.

cela ta akcija je spomenuta u pesmi ‘the ballad of john and yoko’:

“Caught the early plane back to London
Fifty acorns tied in a sack
The men from the press said ‘we wish you success
It’s good to have the both of you back.”

– dodala sam tri dodatne fotografije originalnom tekstu –