Национални архив Републике Чешке

Успостављена сарадња Архива Војводине са Националним архивом Републике Чешке и Катедром за помоћне историјске науке и архивистику Филозофског факултета Карловог универзитета у Прагу.

На позив директорке и управе Националног архива Републике Чешке, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, социјални антрополог и археолог Кристијан Обшуст и оператер у процесу дигитализације Владимир Мучибабић, боравили су у Националном архиву Републике Чашке у Прагу.

На састанку са директорком Архива Републике Чешке др Евом Драшаровом (PhDr. Eva Drašarová, Csc), заступницом директорке и стручним консултантом др Зденком Кокошовом (PhDr. Zdeňka Kokošová), професорком др Маријом Блаховом (prof. PhDr. Marie Bláhová, DrSc) са Катедре помоћних историјских наука и архивистике Филозофског факултета Карловог универзитета, као и са управником Другог одељења мр Јаном Кахудом (Mgr. Jan Kahuda, Ph. D.), директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и Кристијан Обшуст информисали су управу Националног архива Чешке и представницу Катедре помоћних историјских наука и архивистике Филозофског факултета Карловог универзитета о основној, пројектној и издавачкој делатности Архива Војводине.

Током састанка договорена је вишедимензионална и свеобухватна сарадња између Архива Војводине и Националног архива Чешке Републике у контексту размене истраживача, међусобном учествовању на архивистичким конференцијама и саветовањима, реализовања заједничких истраживачких пројеката, међусобног учествовања на едукативним и стручним саветовањима, као и у сфери издаваштва и изложбене делатности. Са представницом Катедре зе архивистику Филозофског факултета Карловог универзитета такође је договорена сарадња у контексту размене истраживача и едукативног и стручног усавршавања у областима архивистичке теорије и праксе. Поред наведеног, представници Националног архива Републике Чешке понудили су помоћ Архиву Војводине у контексту дигитализације, конзервације, рестаурације и имплементирања нових архивистичких стандарда из домена законодавства, као и нових архивистичких тенденција које Национални архив Чешке Републике спроводи у оквиру вишегодишњег пројекта „Дигитални архив”.

Након састанка, домаћини су представнике Архива Војводине повели у обилазак архивског комплекса Националног архива Републике Чешке приликом којег су им презентовани одређени сегменти функционисања и рада Националног архива. Између осталог, презентовани су одређени сегменти конзервације и рестаурације, чувања архивске грађе у оптималним микроклиматским условима, рад библиотеке, истраживачке сале, итд. Поред наведеног, делегацији Архива Војводине показана су и документа изузетно значајних фондова Националног архива Чешке Републике међу којима су и документа везана за односе Србије и Чешке кроз историју, која је презентовао стручни архивист мр Давид Хубени (Мgr. David Hubený, Ph. D).

[ngg src=”galleries” ids=”45″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]Архив Војводине

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments