Филмски редитељ Желимир Жилник у посети Архиву Војводине

Прослављени филмски редитељ и сценариста Желимир Жилник посетио је данас Архив Војводине.

Састанку са Желимиром Жилником присуствовали су директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и социјални антрополог и археолог Кристијан Обшуст.

Током разговора, Желимир Жилник и директор Архива разговарали су о могућностима сарадње у контексту снимања филма према записима готово непознатог рукописа Дагласа Долда, Американца који је оставио драгоцена сећања на време окупације Србије 1915. године, a чија су сведочанства објављена у књизи „Авантура на Балкану 1915ˮ, на српском и енглеском језику у издању Архива Војводине. У контексту потенцијалног пројекта снимања поменутог филма, Желимир Жилник је обавио консултације са колегама и продуцентима у Србији и Сједињеним  Америчким Државама у којима постоји интересовање за  реализацију овог кинематографског пројекта.

Такође, Желимир Жилник се упознао са делатношћу и пројектним активностима Архива, при чему је обишао изложбу „Просветни и културни живот Словака у Бачком Петровцу између два светска ратаˮ, као и један од депоа Архива.

Др Небојша Кузмановић и Желимир Жилник су постигли договор да прослављени редитељ личну архиву и документацију везану за више деценија свог стваралаштва уступи Архиву Војводине, где ће бити обрађена у форми личног фонда.

Архив Војводине

[ngg src=”galleries” ids=”42″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments