Kоманданте, ови људи су убили мог шурака

Србија на филму  “FORCE 10 FROM NAVARONE” (1978.)

Прошло је пуних пола века од како се Харисон Форд појавио на филмском платну по први пут – као хотелски потрчко у филму Dead Heat On Merry Go Round 1966. Одмах пошто се глобално прославио улогом Хана Солоа у Звезданим ратовима 1977. а две године него што ће постати још славнији као Индијана Џонс 1980 Харисон ће посетити и ове наше крајеве да би на Ђурђевића брани на Тари и Јабланичком језеру снимио партизански филм FORCE 10 FROM NAVARONE (Олуја са Навароне). У борби против Бонд негативца Зубе у четничкој униформи друштво ће му правити Бонд девојка из Шпијуна који ме је волео и супруга битлса Ринго Стара – Барбара Бах. Помаже му ту и Аполо Крид из Рокија – Карл Ведерс али кренимо из почетка и по реду…

Сигурно се питате ако се овај филм већ догађа на Тари зашто се не зове Олуја са Таре него Олуја са Навароне? Зато што је ово остварење требало да представља директан  наставак чувеног Топови са Навароне са Грегори Пеком и Дејвид Нивеном и опише њихове даљне опасне авантуре током Другог светског рата након успешне диверзије на том грчком острву. Нажалост наставак филма се заглавио у продукционом паклу чак читавих 17 година и кад је све било спремно за снимање и Пек и Нивен су већ били толико старији од ликова који су на платну требали тумачити да је за ове улоге било нужно пронаћи млађе глумце. Роберт Шо (из Спилбергове Ајкуле) је заменио Пека а Џејмс Фоксов две године старији брат Едвард (М из Никад не реци никад) Нивена. То што ни један није личио на свог филмског претходника наравно није помогло претпостављеном континуитету. Наде су се ту највише полагале у самог режисера Гај Хамилтона који је био искусан у штанцовању популарних наставака серијала (два Бонда с Конеријем и два са Муром као и један Поаро са Јустиновом).

Године 1943. баш након оне које се дешавао оригинални филм Људи мачке о ком смо причали прошли пут пуковник Барнсби (Форд) добија задатак да се инфилтрира у Народноослободилачки покрет разоткрије двоструког шпијуна у ратом захваћеној Југославији. Шифра Савезничке мисије је FORCE 10 – метеоролошки термин за удар ветра олујне јачине. Чувајте се зато мангупски издајници у нашим редовима – ко не слуша песму слушаће Олују. И то с Навароне. Барнсбију се прикључују Шо и Фокс зарад лакше идентификације мете јер су траженог издајника Лесковара већ сусрели у Грчкој. Наравно и њега ће играти нови глумац тако да ће га из прошлог филма препознати само његови јунаци али не и гледаоци. Издајника Лесковара играће Франко Неро светски познат као шпагети вестерн каубој Ђанго. (Четири године након овог заиграће и једног од најпознатијих јунака наше епске поезије Бановић Страхињу у филму о њему који је у иностранству дистрибуиран под називом FALCON јер му се ту Југ Богдан ког игра лично Голдфингер Герт Фреб обраћа са мој соколе. Гај Хамилтон је режисер и Голдфингера и Олује али о томе да ли је он посредовао при кастингу Бановић Страхиње својим бившим сарадницима немамо података).

Наша Олујна екипа стиже краденим авионом преко Италије у босанске гудуре. Ту после  незаобилазног пушкарања са нацистима сусрећу капетана Дражака и партизанку Марицу. Након мањег инцидента на расној основи у ком капетан Дражак америчком војнику Аполо Криду у шали жели да саструже црни пигмент с лица (?!) они их доводе у село у којим им народ кличе као савезницима и ослободиоцима. Авај превртљивим Људима мачкама није за веровати… Врата се претећи затварају за њима и покличи добродошлице нестају са усана свих спонтано окупљених. Дражак (и остали мештани) окреће своје шапке на којој је петокрака и откривају њену другу страну на којој је кокарда. -Were the Chetniks not stinking partisans we hunt allied commandos like pigs!- каже нашим јунацима капетан Дражак. Дражак кога овде игра негативац из Мунрејкера и Шпијуна који ме је волео Ричард Кил је наравно карикатура Драже Михајловића.  Као што је био нереално улепшан (као принц Дизнијеве из Снежане) док су рачунали на њега у филму Fighting Guerillas с почетка рата тако је сад потпуно претворен у бескрупулозну оријашку наказу. Лице и наличје једне те исте пропаганда.

Ипак партизанка Марица (Барбара Бах) је и даље лојална савезницима и помаже им да умакну злом превртљивцу Дражаку. Форд и Шо одвојени од осталих након сукоба с новим маскираним четницима које с лакоћом сређују коначно наилазе на праву партизанску колону. PARTISANS THANK GOD! Ипак немају још разлога за весеље. Четници које су мало пре побили били су уствари партизански шпијуни убачени у њихове редове. Први партизан кога сусрећу жели да им се освети због тога урлајући на српском: ДРУЖЕ КОМАДАНТЕ ОВИ СУ ЉУДИ УБИЛИ МОГ ШУРАКА И ЈА САД ТРАЖИМ ДА ТИ ЊИХ ПОБИЈЕШ МАЈКУ ИМ ЊИХОВУ… – Whats the matter with him?- Пита збуњени Харисон.

Тешко је снаћи се у Балканском галиматијасу и локалном становништву не странцима. Ситуација се и даље све више компликује – Друг Комадант је нико други до тражени издајник Лесковар (Франко Неро). Након што Шо то саопшти Лесковаровом надређеном мајору Петровићу он одбацује такву сумњу као још једну од неутемељених будалаштина коју су смислили за њих мастермајндови из Лондона: -Ви на нас гледате као на експериментални полигон за ратне игре а немате појма шта се све овде збива.- Харисон од њега тражи да их пребаце у MARSHALL TITOS HEADQUOTERS. Мајор Петровић неће ни да чује за  то. Како ли ће се сад извући између чекића и наковња у општој пометњи у којој се незна ко је пријатељ а ко непријатељ и ко троструки а ко само двоструки шпијун?

Успешно наравно и то уз ватромет према коме неке сцене из наших Отписаних делују реалистично. Не заборавите није ово филм који приказује реалне ужасе рата као Destination Death (Herrenpartei) сниман код нас 1964. у коме престрашено становништво очекује од послератних туриста из Немачке да посредују у повратку њихових несталих најбилижих. Овде су расплети на нивоу деце које се играју партизана и немаца у свом дворишту. И то им не би смо ни замерили знајући жанровски о каквом је акционом филму саморекламирајуће пропагандне провинијенције реч да током филма не дође и до озбиљнијег конкретног прекрајања историје. Наиме мост који Форд уз Фоксову помоћ диже у ваздух док партизани стоје по страни током рата нису уопште срушили страни  савезници већ наши људи уз помоћ архитекте који га је и изградио Лазара Јауковића.

Али схватићете да ово прекрајање још није ништа кад будете видели шта нам је урадио поп културни маг Енди Ворхол када је у својој филмској верзији чувене фантастичне приче у Србију смести да живи и ради доктор за прекрајање свог живог и неживог: Виктор Франкенштајн. Али то је већ прича која вас чека у нашем следећем броју…

за П.У.Л.С: др Младен Калпић 

Претходни текст

Следећи текст

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments