Знање мора бити супротстављено насиљу

Знање мора бити супротстављено насиљу

 

Писмо подршке групе „Наука без цензуре“ жртвама злостављања у Истраживачкој станици Петница

 

Ми, научници окупљени у групи „Наука без цензуре“ дајемо безрезервну подршку жртвама злостављања у Истраживачкој станици Петница. Захваљујемо храбрим девојкама и женама, некадашњим полазницама Петнице, што су јавно проговориле о дугогодишњем сексуалном насиљу и узнемиравању и желимо да охрабримо све жртве и сведоке насиља да сруше тај зид ћутања.

Најстроже осуђујемо Управу ИС Петница због прикривања кривичних дела сексуалног насиља и узнемиравања и непредузимања мера да се насилник санкционише, а полазници Петнице заштите.

Сексуално насиље и узнемиравање, посебно малолетних лица, и то од стране познатих особа, наставника и васпитача, представљају озбиљнa кривичнa делa чије су последице за жртве трајне и несагледиве. Стога је извињење и накнадно кајање због пропуста да се починилац пријави истражним органима чин ублажавања тежине почињеног дела и шаље неедукованој јавности погрешну поруку да се насиље може толерисати, што је подстицај будућим починиоцима.

Због насиља се не извињава, насиље и прикривање насиља се санкционишу.

 

 

Позивамо надлежне у Републици Србији да жртвама сексуалног насиља у Петници и свим другим жртвама злостављања пруже недвосмислену подршку и заштиту, спрече таблоидизацију ових случајева у медијима и предузму озбиљне кораке да се деца и млади, али и целокупна јавност, едукују и информишу на примерен начин о проблемима сексуалног насиља и узнемиравања, да се направи план активности за превенцију и спречавање насиља и обезбеде адекватне процедуре пријављивања и заштите жртава од накнадног трауматизовања, посебно у предшколским, школским и високообразовним институцијама и на радним местима.

Група „Наука без цензуре“ окупља 2600 научника и бави се превасходно питањима функционисања, организације и вредновања научноистраживачког рада у Србији, повезујући научнице и научнике из различитих области. Истраживачка станица Петница била је место иницирања многих младих, талентованих људи у свет науке и бројне наше колегинице и колеге су некадашњи полазници и предавачи Петнице. Стога сматрамо својом професионалном и људском дужношћу да жртвама насиља у Петници пружимо подршку, да охрабримо све жртве злостављања и да утичемо на стварање сигурног окружења у научним и образовним институцијама. Знање мора бити супротстављено насиљу, увек и свуда.

Наука без цензуре

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments