Оko oд плавог тиркиза

Оko oд плавог тиркиза

Tirkiz (1)


Када се деспот Стефан Лазаревић враћао из Константинопоља у Србију, да у војни поврати престо и власт, задржао се на острву Митилени (Лезбос). Ту се и оженио, не из љубави на први поглед, већ из промишљених политичких разлога: Јелена Гатилузи, будућа српска деспотица, била је свастика моћног византијског сувладара – цара Јована, синовца и заступника великог византијског цара Манојла Палеолога. Брак је претходно уговорен у Константинопољу, после учешћа српске војске у боју код Ангоре и тек тада, када је постао царски рођак, Стефан Лазаревић је могао да добије краљевску титулу српског деспота.

У пробраној пратњи младе деспотице, окићеној накитом, жутим свиленим веловима и венчићима исплетеним од жита, била је и једна разрока Туркиња. Мада стара и непријатна, сви су се трудили да буду у њеном друштву или бар близу ње. Срби су се томе прво чудили, а онда потајно подсмевали: стара госпа је вероватно знала све тајне чувене лезбоске љубави.

Међутим, када су се вратили у Србију и деспот Стефан повратио власт и престо, видели су да и он сам проводи много времена у њеном друштву, запостављајући супругу, великаше и свештенство. Омађијала га је, закључили су великаши и запретили младом деспотовом штитоноши:

– Ако запостављаш своје дужности, бићеш избатинан и изгнан. Умотај балчак у сомот и позови нас…

Онесвешћену стару госпу великаши су детаљно прегледали. Али густи велови жуте свиле нису ништа скривали, ни у појасу, ни међу исушеним дојкама, ни у седој коси… Када су је придигли, једно њено око се отворило, сјајно-плаво и укочено, зурећи у просторе иза њих. Устукнуше, али се најстарији великаш одмах прибра: он притисну око са стране и у шаку му упаде обли, сјајно-плави тиркиз, бљештав на димљивој светлости буктиња.

Шта урадити са урокљивим оком од драгог камена? Штета је бацити га, закључише великаши и у хану га продадоше трговцу на путу за Константинопољ.

Тог дана деспот Стефан је лутао по утврђењу, растеривао слуге и каштиговао стражаре. Најзад оде у град, прегледа оно мало робе што се затекло у дућанима и магазама и нареди да потере сустигну и врате све караване. Затим се смири у својим одајама.

Сву ноћ великаши су ужурбано превртали бале платна и чоје, врећице зачина, џакове соли, ковчеге пуне одеће, алата и посуђа, кутије накита. Пред јутро се у чамцима извезоше на средину Велике Воде, тамо где се у гибајућем троуглу венчавају Сава и Дунав.

Sava_i_Dunav

Сутрадан, деспот никако није могао да се смири. Најзад, у сам смирај дана, изађе на бедеме и загледа се у таласе. Мутне воде су протицале лагано и незаустављиво, као време, блистајући на сунцу и сребрећи на месечини.

Дане и ноћи деспот Стефан је провео на бедему, под балдахином, окружен верном и забринутом стражом. Онда је наредио да се са свих страна сакупе каменоресци, зидари и дунђери и да на највишој заравни саграде двор, али тако да се из сваке одаје и са сваке куле види бљештаво треперење Велике Воде, онај магични трогао у који се слива само Време.

Двор је саграђен око 1410. године, а неколико година касније Стефан Лазаревић је саставио чаробно “Слово љубве”, најлепшу песму старе српске књижевности о духовној и чулној љубави и радости обнављања.

usce_save_i_dunava2

И данас се на Калемегдану, у свако доба дана и ноћи, могу срести парови и осамљеници загледани у магични троугао Велике Воде. У Турској је “плаво око” постало je симбол духовне сензибилности и среће – “око срца”, а данас и туристички сувенир који се производи у милионима комада.

za P.U.L.S.E  Milivoj Anđelković

Priče i poezija na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bojan Kozić
14 years ago

E, pa super ti je ovo, eto magicni realizam u vizantijskom maniru, ili u regionalnom okviru saradnje zemalja Jugoistocne Evrope sto bi rekli danas :D. Ubaci i one redove zmajeva i taj viteski epic SF, Stefan je tu bio vidjen lik (slabije to znam ali sam nesto citao, mislim da je neko i neke knjige objavljivao o tome, istoriografske, a cini mi se da i neke epske fantastike ima)

Amika
14 years ago

Legenda napisana ranije, Snežana je izvukla sa dna mog sajta.

Mogla bi da se proširi u tom pravcu – vidjeni vitez Reda Zmaja ili kako se već zvao i Slovo ljubve, mač i vatra koji uništavaju i pesma o radostima obnavljanja, ima tu mnogo prostora za razvoj fabule.

Bar mi je dala ideju da ovo i slične tekstove, možda, uključim u “Naseljavanje Vizantije”, ako ne prenošenjem teksta onda linkovima…

Bojan Kozić
14 years ago

Eto vidis kako je dobra ova razmena inspiracije. Ako te filmuju, skromno se odricem ucesca u autorskom procentu na ime ideje :D, ali da me upoznas za uzvrat sa Megan Fox ako dobije rolu u spektaklu (recimo neka engleska spijunka preobucena u viteza pa je provalimo vec u startu :)). Ustvari odricem se i credits-a na najavnoj spici, nek ide zivot :). Jedna je Megz :D.

Amika
14 years ago

Bojane, dogovoreno. Sada je ostao lakši deo posla – filmovanje.

Snezana Moracic
Snezana Moracic
14 years ago

ne brini se bojane, ni ja nisam videla nista od autorskog procenta od mikinog ‘savrsenog zlocina’, cak ni posvetu na prvoj stranici, pa neces ni ti da se ovajdis. a knjiga, ‘savrsen zlocin’ je bila svojevremeno u nominaciji za nin-ovu nagradu. pa ti sad vidi…jeste da je nas mika skroman, ‘low key’ umetnik, samo imam jednu malu zamerkicu – voli svoj sajt vise nego ista.

Amika
14 years ago

Bojane, kad obavimo onaj lakši deo posla, onda ti ispisujem i uručujem posvetu: http://static.stuff.co.nz/1233108507/719/533719.jpg

I Snežani sam to ponudio za “Savršen zločin” ali još nije prihvatila.

Bojan Kozić
14 years ago

Ja se ne bunim, za Megs cu i da statiram kao vitez koji gubi turnir ako treba 😀 with all the gory details :D.