Представљање књиге Јасеновац: Аушвиц Балкана

Јасеновац: Аушвиц Балкана – усташка империја окрутности

Архив Војводине и Матица српска организовали су јуче представљање књиге проф. др Гидеона Грајфа Јасеновац: Аушвиц Балкана – усташка империја окрутности у Свечаној сали Матице српске.

У програму су учествовали: градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Матице српске проф. др Драган Станић, директор Архива Војводине др Небојша Kузмановић, амбасадорка Израела др Алона Фишер-Kам, академик Дарко Танасковић и аутор.

Проф. др Гидеон Грајф захвалио је на пријатељској добродошлици и истакао да је циљ његовог доласка успостављање сарадње између две државе и њихових академских институција.

„Ово је прилика да се представи тужна и трагична историја која је била скривана деценијама и крајње је време да се разоткрију злочини криминалног усташког режима који је брутално убио стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и људи других нација. О злочинима треба говорити отворено и моја публикација настоји да исприча стварну причу о којој се годинама не зна довољно”, изјавио је аутор.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић изјавио је да се радује што се водећи светски стручњак за Аушвиц, др Грајф, заложио за писање књиге од епохалног значаја.

„Као директор Архива Војводине имам потребу да пред овим скупом изјавим да ће Архив Војводине допринети наредном издању проф. Грајфа, да сећање на жртве усташког логора у Јасеновцу никада не нестане. Наиме, биће укључена оригинална немачка документа о злочинима у Јасеновцу која се налазе у саставу фондова Архива Војводине”, рекао је Кузмановић.

Kњига представља мултидисциплинарну студију која има 712 страна. Коришћени подаци и материјали су из архива Немачке, Италије, Израела, Хрватске, Норвешке, Републике Српске и Србије. Штампана је у Израелу, на хебрејском, српском и енглеском језику.

Потписани протоколи о сарадњи

У Архиву Војводине данас су потписана два протокола о сарадњи.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић потписао је протокол о сарадњи са деканицом Филолошког факултета у Београду проф. др Љиљаном Марковић и са председницом Удружења потомака Михајла Пупина Јустином Пупин.

Потписници протокола су се договорили да сарађују у области културе, научно-истраживачке делатности, да међусобно развијају контакте и размењују публикације, културне и научне ресурсе и информације.

Прва сарадња ће бити реализована у оквиру тематских целина: „Михајло Пупин и његова улога у Првом светском ратуˮ и Америчко-српски дан „Вилсон – Пупин – 100 година Версајског мира”.

Архив Војводине

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Душко Јевтовић
Душко Јевтовић
4 years ago

Књига Гидеона Грајфа о Јасеновцу је врло битна за упознавање са истином о страдању Срба, Јевреја и Рома на подручју Независне државе Хрватске, боље рећи о непојмљивом злу које је у тој држави чинило дотле незамисливе ствари, о којима су сведочанства оставили и званичници Италије и Немачке, који су били згрожени окрутношћу усташа.
Жртве заслужују поштовање и достојанство, од нас и свих добронамерних и часних људи на свету, а први услов за то је познавање истине.
Ова књига је важан корак у том правцу.