1001 san

Ulogujte se / Kreirajte profil

1001 san

.

Become a Patron!

.

yasmina16

Kao san, kao bajkovit, fantazmagoričan  san bez prestanka.

Svi znamo priču o Šeherezadi kako je izbegla smrt , tako pametno manipulativno, ženski – nedorečenost u zavodjenju. Strpljivo i sa planom.

1001 noć je divna i mudra Šeherezada zavodila neosvojivog, hladnog i surovog kralja i polako iz noći u noć otapala njegovo srce od leda da bi na kraju, ustvari,  postigla svoj cilj.

Serija fotografija Yasmine Alaoui i Marca Guerra sadrži sve sto sadrže priče o Šeherezadi: strast, misteriju, magiju, ljubav, tradiciju…Napravljena je fantastična kombinacija Marcovih fotografija u kombinaciji sa savršenim slikanjem perom i mastilom Yasmine Alaoui. Yasminino poreklo je mešavina predaka iz Francuske i Maroka, a ocigledna inspiracija joj je bila islamska arhitektura i ilustracije u Kuranu. Marco Guerra je modni fotograf, Čileanac italijanskog porekla inspirisan, za ovu seriju,  senzualnom poezijom Pabla Nerude.

Taj čarobni kontrasni spoj i kombinacija dve vizije umetnika stvorilo  je  jedno nestvarno, nežno putovanje u misteriozno i mistično kroz  jednu divnu, vizuelnu priču. I Yasmina i Marco su multimedijski  umetnici; njihov rad ima elemente i fotografije i crteža, i slikanja i kolaža, digitalne obrade i skulpture, poezije i naraciju. Oboma je orjentalni stil crtanja vrlo blizak kao i arapska ormanentika.

1001 san je oda lepoti, ljubavi  i nesavršenosti.  Boje su monohromatične, vrlo harmonične i potenciraju orjentalnu atmosferu. Oboje veruju u umetničku globalizaciju, na neki način spojili su Istok i Zapad, dve kulture, ali je  svaka od njih  zadržala svoj integritet i identitet.

Njihovi printovi se prodaju od $15,000 do $80,000.

za P.U.L.S.E : Snežana Moračić

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  2 komentara na tekst 1001 san

 1. igorfromrussia

  15/09/2009 at 02:03

  Fantasticno

  Ako sam ispravno razumeo otisak fotografije kosta 15000$ Steta ova crvena bi se savrseno uklopila sa mermernom sarom mog kamina :–)

 2. Milivoj Andjelkovic

  02/02/2010 at 09:24

  1001 san… na 1002 ekrana…

  Sva sreća što Šeherezada nije znala da za ovo, ne bi morala da ispriča sve one priče.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.