175. godišnjica Bečkih filharmoničara

Jedan od najstarijih i najboljih orkestara na svijetu, Bečka filharmonija, 28. marta 2017. godine slavi 175 godina svoga postojanja. Prijatelji muzike imat će priliku posjetiti u Beču novu izložbu kao i novi, stalni arhiv ovoga orkestra.

Izložba pod nazivom “Vienna and New York: 175 Years of Two Philharmonics” bit će prvo predstavljena od 23. februara u austrijskom forumu za kulturu grada Njujorka u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim će istoimena izložba biti prikazana od kraja marta, pa sve do septembra 2017. u muzeju Haus der Musik u Beču.

“Dosta objekata će po prvi put biti prikazano javnosti”, jedna je od izjava direktora Bečkih filharmoničara, Andreasa Grosbauera.

Ne samo izložba, i arhiv Bečkih filharmoničara bit će u novom ruhu. Arhiv se nalazi na prvome spratu muzeja Haus der Musik.
Činjenica da jedan orkestar slavi 175 godina, da jubilej slavi na dva kontinenta, da ga slavi zajedno s drugim velikim filharmonijskim orkestom, govori nam o velikom značaju, ulozi i uspjehu Bečkih filharmoničara, kako u Austriji, tako i u Evropi i svijetu.

Njujorški filharmoničari nastali su također 1842. godine i možemo reći da je ova godišnjica dobra prilika za suradnju za oba orkestra. Bečki filharmoničari zadnjih godina, svaki put u februaru, odlaze u Njujork, gdje u slavnom Carnegie Hall-u izvode ne jedan, nego tri programa za svoju američku publiku. Bečki filharmoničari su pod vodstvom maestra Franz Welser-Möst izveli djela Franca Šuberta, Arnolda Šenberga, Renea Stara, Bela Bartoka i Johanesa Bramsa.

Još je jedna velika vijest i veliko djelo obradovalo bečku, muzičku scenu: Francuski muzikolog i muzički kritičar Christian Merlin ove je godine objavio svoje najveće djelo do sada. Radi se o standardnom djelu u dva svezka, napisanom i objavljenom na francuskom i njemačkom jeziku. U Beču je knjigu izdala izdavačka kuća Amalthea, dok je u Francuskoj izdavač pariški Buchet/Chastel. Ovo djelo od 690 stranica po prvi put govori o životnim pričama i sudbinama svih Bečkih filharmoničara – od nastanka orkestra u 19. vijeku do danas!

Merlin je uspio sastaviti jedno djelo s više različitih tema: biografije svih članova, dugogodišnja tradicija i istorija orkestra, tema koja se odnosi na jedinstveni bečki muzički stil, specifičan i vrlo zanimljiv odnos orkestra i dirigenta, kao i tema koja je usko vezana za nacionalsocijalizam. Jedno od poglavlja govori i o modernizaciji orkestra poslije Drugoga svjetskog rata. Za poznavatelje francuskoga ili njemačkoga jezika, ovo je neizostavno djelo.

U jesen će izaći još jedna nova knjiga, kratak pogled na istoriju i bit Bečkih filharmoničara, a autor djela je austrijski muzikolog i dramaturg Christoph Wagner–Trenkwitz.

Beč još uvijek daje vrijeme i prostor muzici, naročito klasičnoj muzici. Mnogi gradovi svijeta nemaju ono sto ima ova muzička metropola, a to je njegovanje visoke, muzičke kulture i jedinstven, muzički odgoj koji je duboko urezan u austrijsko i bečko društvo. To je jasno.

Ono što treba svaki put naglasiti kada se govori i piše o Bečkim filharmoničarima jeste da su jedan od rijetkih orkestara koji čuvaju svoju muzičku tradiciju i svoje muzičke vrijednosti već 175 godina! Filharmonijska ideja njemačkoga muzičara Oto Nikolaja (1810-1849), osnivača Bečkih filharmoničara, i dalje je živa i prisutna u orkestru. Staviti pod jedan krov profesionalne muzičare i time ih materijalno i duhovno zaštititi, zbrinuti i ujediniti, bila je velika i upjela zadaća. Nema dvojbe da su Bečki filharmoničari i danas jedan od glavnih stupova instrumentalne muzike.

Za P.U.L.S.E: Gabriela Petrović

Lektura i korektura: Milica Veljković

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments