32 dokaza da živimo u stripu “Alan Ford”

Ove godine se navršava čak 45 godina od kada su čitaoci širom SFRJ upoznali i zavoleli strip “Alan Ford”. Iako su prošle četiri decenije od prvog broja, avanture i poruke članova grupe TNT su danas sveže kao prvog dana. I više od toga: scenarista Lučijano Seki i crtač Roberto Raviola, poznatiji pod pseudonimima Magnus i Maks Bunker, kao da su te, 1969. godine, zasnovali strip “Alan Ford” na događajima u današnjoj Srbiji, godine 2016. Kanite li se uvjeriti, pročitajte sljedeće…

1) Srbija je zemlja kojom već godinama neumorno vladaju odgovorne vlasti…

1

2) … U kojoj su političari otporni na pritiske bogataša…

2

3) … I u kojoj je zakon jednak za sve. Uglavnom. 

3

4) Na vlast se u stripu “Alan Ford”, baš kao i u Srbiji, dolazi na fer i transparentnim izborima. Ako vas narod voli, nema nikavih prepreka…

4

5) … Osim ako Ozna nešto ne dozna.

5

6) U međuvremenu, život u Srbiji ide svojim tokom. Mladi ulaze u političke partije poneseni visokim idealima..

6

7) … Ljubazni građani i marljivi javni radnici razmenjuju lepe reči na šalterima…

7

8) … A i u gradskom prevozu

8

9) Prava potrošača su na visokom nivou…

9

10) … Privatizacija je pravdena…

10

11) … A zdravstvo modelirano po švedskom receptu…

11

12) … Što uključuje i prodaju čarobnih, lekovitih preparata po oprobanom principu “veruj mi na reč”.

12

13) Istina, lako je graditi idealno društvo poput ovoga kada u njemu vlada jasan sistem vrednosti. Poštenje je na ceni…

13

14) … Nema sponzoruša…

14

15) … Glad za umetnošću ne zna za granice…

15

16) … A oružje je tek sporadična pojava. Zaista.

16

17) Da sve funkcioniše na principu pravde, brine se razrađeni policijsko-pravosudni sistem…

17

18) … Koji se s lakoćom hvata u koštac čak i sa najkomplikovanijim slučajevima. Poput, na primer, vraćanja novca iznetog na Kipar…

18

19) … Koji po povratku završi u sigurnim rukama (koferima).

19

20) Pred takvom državom se tresu i najmoćnije estradne ličnosti…

20

21) … Kao i korumpirani fudbalski menadžeri i kontroverzni članovi uprava sportskih timova. “Regularnost prvenstva” je, samim tim, na visokom nivou.

21

22) Digresija: da li ste znali da je stanoviti D(j)emba D(j)emba igrao u crno-belom dresu pre 42 godina u jednoj od epizoda “Alana Forda”?

22

23) Ali da se vratimo na priču. Šta onda preostaje još građaninu pokornom, osim da radi i čestito zaradi svoju platu…

23

24) … Koja je izdašna…

24

25) … I nikad daleko od povišice.

25

26) Sa tako dobro platom, lako je pazariti…

26

27) … Jer su cene pristupačne…

27

28) … I kupovina se pretvara u pravu avanturu.

28

29) Na kraju teškog radnog dana, uvaženi građanine, ostaje samo da se uživa! Pa, ko voli na godišnji odmor…

29

30) … A ko na omiljenu nacionalnu razonodu: kladionicu u vašem komšiluku. Svi dobijaju!

30

B O N U S    D O K A Z I

31) Još niste uvereni da živimo u stripu “Alan Ford”? Osvrnite se malo oko sebe, jer možda ćete i u vašem gradu videti Broja 1…

31

32) … Koji je dobro poznavao stanovitog državnika s ovih prostora pod inicijalima J. B. T… Da li ga prepoznajete?

32

Blic online

Čuveni strip “Alan Ford” možda nije toliko promenio istoriju stripa, koliko je zauvek promenio živote generacija koje su odrastale uz poslovicu Broja 1: “Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!” Ove godine se navršava 45 leta od kada su avanture agenta Alana Forda osvojile srca miliona širom tadašnje SFRJ.

Grupa TNT, s leva: Alan Ford, Nosonja, sir Oliver, Bob Rok, Jeremija, debeli šef (njegovo puno ime je Gervasijus Tvinklminklson), Broj 1 i Grunf
Grupa TNT, s leva: Alan Ford, Nosonja, sir Oliver, Bob Rok, Jeremija, debeli šef (njegovo puno ime je Gervasijus Tvinklminklson), Broj 1 i Grunf

Scenarista Lučijano Seki i crtač Roberto Raviola, poznatiji pod pseudonimima Magnus i Maks Bunker, u maju 1969. godine u Italiji pokrenuli su strip „Alan Ford”. Radnja se dešava u gradu Njujorku gde se kroz avanture ekipe TNT ismevaju kapitalizam, rasizam i druge osobine američkog društva, ali i totalitarizam tadašnjih zemalja istočnog bloka.

U bivšoj Jugoslaviji “Alan Ford” je počeo da diše kada je zagrebački “Vjesnik” 1972. godine objavio prve brojeve sa prevodima i adaptacijom na hrvatskosrpski jezik. Na veći uspeh se čekalo dok se u 25. broju nije pojavio Superhik, antiheroj koji krade od siromašnih da bi davao bogatima.

Ogroman uspeh kao u SFRJ “Alan Ford” nije postigao ni u jednoj drugoj državi, pa ni u domovini Italiji. Naprotiv – u Francuskoj i Brazilu, na primer, nije opstao na tržištu više od dva-tri broja.

Za to je sigurno najzaslužniji genijalni prevodilac Nenad Briksi, koji je jedinstvenim stilom i prepoznatljivim, britkim jezikom u dijaloge junaka uneo crni humor kakav čitaoci dotad nisu čuli. Rođen 1924. u Varaždinskim Toplicama, Briksi je tokom života prodefilovao kroz karijeru novinara, romanopisca, komediografa i urednika i pokretača mnogih časopisa. Kada je umro u Zagrebu 1984. godine, jedna era otišla je u legendu.

Čak i scenarista stripa Lučijano Seki, poznatiji pod pseudonimom Maks Bunker, smatra da je Briksi jedan od retkih prevodilaca koji su uspeli da dočaraju crnu satiru kojom su obeleženi priča i crtež “Alana Forda”.

Alan Ford sa Titom

U krugovima ljubitelja stripa veoma je popularan broj “Alan Forda” u kojem se ekipa TNT susreće sa Josipom Brozom Titom, a koji je u SFRJ iz očiglednih razloga bio zabranjen. Marijan Matić Max, jedan od najvećih kolekcionara stripova na ovim prostorima, poseduje čak četiri primerka retkog broja u kojem se Broj 1 zamera drugu Titu.

Zabranjeni broj u kojem se pojavljuje drug Tito
Zabranjeni broj u kojem se pojavljuje drug Tito

– U svojoj kolekciji imam nekoliko primeraka koje sam skupio tokom godina od kolekcionara širom zemlje, i to su verovatno i jedini koji postoje. Ovaj broj je u bivšoj Jugoslaviji bio faktički zabranjen – priča Matić.

Alan Ford u školskim klupama

Naš populani glumac Dragan Vujić Vujke jedan je od vernih fanova stripova “Alan Ford”. Devedesetih godina pokrenuo je i incijativu za istoimenu predstavu koja je igrana više od sto puta u pozorištu na Terazijama.

– Sećam se kako smo još kao deca čekali ispred trafike da stignu stripovi iz Hrvatske, da bismo još pre škole mogli da pročitamo najnovije dogodovštine našeg omiljenog junaka. Dugo sam imao čitavu kolekciju stripova, redovnih izdanja i specijala, ali sam, na žalost, morao da ih prodam. Voleo bih da obnovim tu kolekciju, ali i da ponovo pokrenem predstavu “Alan Ford” koja već dugo nije na repertoaru pozorišta. Čuo sam čak da se sprema i film o istoimenom junaku, a ako ta ideja uspe, biću sigurno u prvim redovima bioskopa – priča za “Blic” Vujke.

Kultni alanfordovski lik Broj 1
Kultni alanfordovski lik Broj 1

Kako se priča nastavlja…

Nenad Briksi i Magnus nisu više među živima, ali Maks Bunker i dalje ne odustaje od novih avantura koje svakodnevno piše. “Alanfordovci” širom sveta sa njim održavaju duh stripa pod parolom: “Kaniš li pobjediti, ne smiješ izgubiti”.

Brojevi “Alan Forda” i danas mogu da se kupe u prostorijama “Maks Bunker presa” u Milanu. Cena unikatnog prvog broja sa naslovom “Grupa TNT” je 250 evra. A stranicu unikatnih crteža Magnusa i Bunkera ljubitelji stripa plaćaju i do 200 evra.

Najpoznatiji citati

“Bolje živjeti sto godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi.”

“Kupite cvijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na vlastitu.”

“Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!”

“Tko leti – vrijedi. Tko vrijedi – leti. Tko ne leti – ne vrijedi.”

„Ulaz: gluhi 10 centa. Nijemi 10 centa. Gluhonijemi 20 centa.”

Blic online

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alexandar
6 years ago

u Bosni je ista situacije, definitivno prepisujemo jedni od drugih 🙂

Ksenija
Ksenija
3 years ago

Hrvatska prednjači!!