Ulogujte se / Kreirajte profil

„A Lad Insane“

Brajan Dafi je zajedno sa Dejvidom Bejlijem i Terensom Donovanom bio jedan od inovatora tzv. dokumentarne modne fotografije 50-tih i 60-tih godina. Njih trojica su bili toliko uticajni i važni da ih je čuveni fotograf  Sesil Biton nazvao Strašna trojka, a Norman Parkinson, Crno trojstvo. Dafi je jednom izjavio: Pre nas su fotografi bili visoki, mršavi i feminizirani, ali nas trojica smo drugačiji: mali, debeli i heteroseksualni.

Nažalost, Dafi je preminuo 31. maja 2010. i prva asocijacija na tu vest mi je bio čuveni omot albuma Aladdin Sane/1973/ Dejvida Bouvija.

Na ideju za znak munje na licu došao je Bouvi inspirisan prstenom Elvisa Preslija koji je imao ukomponovana tri slova TCB/ skraćenica od Taking Care of Business/ i stilizovan dizajn sa strane u obliku munje.

Dafi je crvenim i plavim karminom, po sećanju, skicirao munju na Bouvijevom licu i tražeći po studiju nešto što bi ga asociralo na munju u jednom je trenutku ugledao logo na Panasonic električnom loncu za kuvanje pirinča koji je bio na stolu. Logo je imao je tri slova TCB i munju u sredini.

Obrijanih obrva, sa obojenom kosom u jarko crveno i frizurom ‘mullet’, šminker Pjer La Ros i grafički dizajner Silija Filo dovršili su Dafijevu i Bouvijevu kreativnu zamisao.

Fotografije su snimane uveče. Dafi je napravio i nekoliko snimaka Bouvijevog torza i cele figure koje su korišćene za unutrašnje korice albuma.

Za naslovnu stranu albuma izabrana  je fotografija Bouvija sa zatvorenim očima. Filip Kastle koji je radio na filmu A Clockwork Orange Stenlija Kjubrika je dovršio fotografije dodavši srebrnu boju i misterioznu suzu na Bouvijevu ključnu kost.

Za vreme produkcije, Bouvijev menadžer, Toni Defrajs, dao je Dafiju odrešene ruke što se troškova tiče, neograničen budžet, što je Dafi i iskoristio i angažovao skupe saradnike.

Maja 2003. Vogue magazin je posvetio svoj broj Dejvidu Bouviju. Na naslovnoj strani magazina je Kejt Mos u jednom od Bouvijevih originalnih kostima. Urednik magazina Vogue, Aleksandra Šulman, izjavila je da je ta naslovna stranica njena najomiljenija od svih do sada.

[youtube]8arYqnp8tRE[/youtube]

Za P.U.L.S.E/ Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.