Annihilation – film spekulativne fikcije

Annihilationfilm spekulativne fikcije  može se žanrovski svrstati u naučnu fantastiku ili psihološki horror,  snimljen je 2018. godine i režiran od strane Alexa Garlanda, a baziran je na istoimenoj trilogiji novela napisanoj od strane Jeffa VanderMeera, američkog autora i literarnog kritičara. Njegov literarni rad može se povezati sa “New Weird” literarnim žanrom čije se karakteristike odlikuju čudnom fikcijom, ali i spekulativnom fikcijom kao podžanrom.

 Annihilation
(01. Misteriozna kometa pogađa svetionik.)

Ostvario je uspjeh sa serijom novela, a njegova prva trilogija, Annihilation koja je bila inspiracija za film odlikovana je nagradom “Nebula” koja se dodjeljuje svake godine za pisce novela naučne fantastike i fantazije. U filmu u ulozi glumaca možemo vidjeti zvijezde američke glumačke scene kao što su Natalie Portman, američka glumica izraelskog porjekla, koja je svoju glumačku karijeju započela još u tinejdžerskim godinama, zatim Oscara Issaca američkog glumca porjeklom iz Gvatamale, koji je poznat po svojim kritikama koje se odnose ka stereotipu koji je zastupljen prema latino glumcima  u Hollywoodu. Zatim Tessu Thompson, Tuvu Novoty, Ginu Rodriguez i druge.

Ono što odlikuje misteriju koja karakteriše cijeli tok filma jeste pad misteriozne komete iz pravca svemira koja pogađa svjetionik koji je pozicioniran na obali mora. Radnja filma počinje ispitivanjem biologa Line koju glimi Natalie Portman, a koja je i u ulozi glavnog glumca filma. Lina je sedmogodišnji ratni veteran, ali i doktor nauka iz oblasti biologije, njena oblast istraživanja te doktorat bavi se “genetski programiranim životnim ciklusom ćelije. Još za vrijeme boravka u vojsci Sjedinjenih američkih država, upoznala je vodnika Kejna, sa kojim će se zbližiti u toku vojne službe, te  nakon nekog vremena dvojac će pristupili bračnoj zajednici.

Dan nakon završetka nastave koju je održala studentima na univerzitetu, dolaskom kući odlučila je da se pozabavi određenim kućnim poslovima. Njen suprug, vodnik Kejn već je godinu dana  na nepoznatom zadatku koji mu je zadan od strane komande vojske. U vrijeme polaska, Lina nije dobila niti bilo kakvu informaciju od supruga o kojoj vrsti operacije je riječ. Za vrijeme dužeg odsustva supruga Lina je dug vremenski period pokušavala da dođe do sazanja u vezi svog supruga, međutim svi pokušaji su završili bez uspjeha.

(02. Slika vodnika Kejna i Line za vrijeme koje su proveli u vojsci.)

Nekoliko dana kasnije, Lina se vraća u stan sa John Hopkins Univerziteta, gdje radila, tah dan držala je predavanje studentima na temu diobe ćelija i prirode diobe malignih ćlija, nakon povratka kući, njen suprug, vodnik Kejn iznenada je došao kući, na Linino opšte iznađenje. Ono što je Lina prvo primjetila jeste njegov čudan izgled, zatim čudno emocionalno i fizičko stanje, spor hod, čudan izraz lica te mnoštvo ostalih tegoba. Na pitanje na kom mjestu je obavljao svoju dužnost Kejn joj je odgovorio da ne zna gdje je bio, niti koju je vrstu zadatka je obavljao. Nije bio u stanju ni da odgovori na veoma prosta pitanja, kakav je tip terena, da li je snježno ili pustinjsko okruženje odlikuje teren na kome je boravio, kojim jezikom su pričali stanovnici  zemlje u kojoj je obavljao dužnost, ali i na pitanje kojim prevoznim sredstvom se vratio nakon okončanja zadatka. Da li se ostatak jedinice vratio zajedno sa njim i te mnoga druga pitanja.

“Kako je moguće da ništa ne znaš, nestao si sa lica zemlje dvanaest mjeseci, zaslužujem bolje objašnjenje”.

Sve što je uspjeo u vezi odgovora na postavljena pitanja jeste da je na neki načnin prepoznao i pronašao kuću, te na posebno čudan način prepoznao Linio lice. Nedugo nakon toga  prijavljuje kako se ne osjeća dobro, a zatim je stanje počelo naglo da se pogoršava. Lina odlučuje da pozove hitnu pomoć. Na putu do Urgentnog centra, vozilo hitne pomoći biva presretnuto od strane više vozila  specijalne policijske jedinice, te pripadici primjenom sile preuzeli su tijelo vodnika Kejna, a nakon toga zbog Lininog otpora koji je pružala, uspavljuju je ubodom određenim sedativnim sredstvom u predio vrata.

(03. Specijalna policijska jedinica primjenom sile preuzima tijelo vodnika Kejna.)

Nakon ovog događaja Lina se budi u bolnici, još pod dejstvom sedativnog sredstva oseća se veoma iscrpljeno, u tom trenutku ulazi ženska osoba plave kose, predstavlja se kao Dr Ventress, psiholog, te nakon što se prestavila pristupa ispitivanju Line:

“služili ste u vojsci sedam godina? … Vaša oblast istraživanja jesu genetski modifikovan životni ciklus ćelije… htijela bih sa vama da porazgovaram u vodniku Kejnu? Da li vam je objasnio kako se vratio nazad? Da li je stupio u kontakt sa vama u bilo koje vrijeme dok je bio odsutan? Da li vam je išta rekao o misiji kada se vratio? Da li vam je dao bilo kakvu informaciju u vrijeme prije odlaska na zadatak? Da li vam je možda spomenio gdje ide i koju misiju će obavljati…?”

Na sva ova pitanja Linin odgovor je bio negativan. Te na poslednje pitanje žašto je istrajno pokušavala da dođe do inofrmacija o svome suprugu iz “C.I.O-a.” prvih šest mjeseci, a nakon toga odjenom prestala? “Mislili ste da je mrtav? Ili je došlo vrijeme da nastavite dalje sa životom, da li smatrate da se život nužno nastavlja? Nakon toga Dr Ventress zaključije iz perspektive svoje profesije, psihologije da nije lako “nastaviti dalje”. Nakon što je Lina odbila da nastavi sa daljnim ispitivanjem, Dr Ventress informiše Linu da je njen suprug na istom mjestu gdje se nalazi i ona, te da je njegovo zdravstveno stanje ekstremno loše iz razloga višestrukog otkazivanja organa kao rezultat masivnog unutrašnjeg krvarenja.

Da li je vodnik Kejn bio izložen specifičnim tipovima radiacije? Ili je u pitanju određeni tip virusne infekcije? Da li može njegovo zdravstevno stanje da se ustabili s obzirom Linino znanje koje je stekla kroz obrazovanje ali  posebno teme kojom se temeljno bavila u doktorskoj disertaciji?

(04. Dr Ventress ispituje Linu u bolničkoj sobi.)

Malo je dokaza o kakvom se fenomenu radi izazvanom padom komete. Mjesto i lokacija objekta iz koje se istražuje nepoznati fenomen naučnici su imenovali kao “Area X”, te iz tog objekta koji je skriven od očiju javnosti posmatra i dodatno proučava fenomen koji je opojmljen kao “Shimmer”. (svjetlucanje, svjetlucati). , Dr Ventress obraćajući se biologu Lini, zapitano govori o prirodi nepoznatog fenomena, s obzirom da sve metode koje su primjenjivane nisu dale bilo kakve rezultate. Da li je riječ o određenom “vanzemaljskom događaju” koji je izazvao pomenuti fenomen? Ili je možda riječ o određenoj “aerodimenzionalnoj” pojavi? Možda je ipak riječ o određenom fenomenu “religijske prirode”?

Sam fenomen opojmljen kao “Shimmer” istraživan je i posmatran  na mnoštvo različitih načina, snimanjem dronovima, postavljanjem kamera na jedinke životinja koje su slane u poručje zahvaćeno fenomenom. Zatim nebrojnim pokušajem slanja  radiotalasa u pomenuto područje, ali s obzirom da nijedan metod nije dao apsolutno nikakve rezultate, naučnici su se odlučili za zadnji potez koji im je ostao na raspolaganju a to je da pošalju specijalne jedinice vojske koje bi za zadatak imale rasvljetljavanje fenomena sa kojim se suočavaju. U više grupnih ekspedicija niko od vojnika nije se vratio, sem vodnika Kejna sa poslednje misije. S obzirom da se nepoznata pojava širi kružno, i nije poznato kojom brzinom će se fenomen širiti,  te hoće li prestati sa širenjem, postojao je veliki strah ukoliko se nešto hitno ne preduzme, s obziron na pretpostavke da će pojava zahvatiti prvo objekat “Areu-u X” koja se nalazi nedaleko od područja kontaminiranog od strane nepoznatog fenomena, a nakon toga i obližnje gradove, pa čak i cijele savezne države.

(05. Nepoznati fenomen “Shimmer” koji je pod konstantnim nadzorom iz objekta  “Area X”.)

S obzirom na  loše zdravstveno stanje, prisjećajući se svih lijepih momenata koje je provela sa svojim suprugom, Lini diskretno prilazi djevoka koja se pretstavlja kao Anya.

“Da li vas uznemiravam? Znaš, ovdje smo svi usamljeni, mora da ti to izgleda malo čudno? … “ovdje je sve čudno, ja sam Anya. Drago mi je što smo se upoznali. Zašto nam se ne pridružiš i upoznaš društvo, hajde upoznaj prijatelje…! “Djevojke upoznajte Linu… Ovo je Cassie Sheppard, Jossie Radek.”; Družeči se Lina postavlja pitanje djevojkama: “ovdje ste već duže vreme? …Da ovdje smo od samog početka, ja sam geomofrolog, testiram magnetna polja i njene granice.” Odgovara geomorfolog Cassie Sheppard. “Ja sam ovdje deset mjeseci… ah, deset mjeseci, dodaje Anja… medicinska sestra iz Čikaga.

“Ja sam samo dva mjeseca sam ovdje, fizičar sam sa Kembridža, dolazim direktno sa postdoktorskih studija… pognute glave, stidljivo se pretstavlja fizičar Jossie Radek. Koja je tvoja priča Lina, pita geomorfolog Cassie? “Ja sam sa John Hopkins Univerziteta u Merilendu, biolog sam”… “Lude smo od samog početka, jer idemo u ovome pravcu”, pokazujući prstom u područje “Shimmer-a” odgovara geomorfolog Cassie. “Idete u “Shimmer” uznemirenim pitanjem reaguje Lina?…

“Odbrojavamo još šest dana do polazka” odgovara Anya. Pridružiće nam se i Dr Ventress dodaje fizičar Jossie Radek.

S obzirom da prethodni timovi su bili uglavnom vojni, sada je vlada odlučila da pošalje grupu naučnika da pokuša da ispita i sazna prirodu misteriozne pojave.

(06. Linin pogled usmjeren ka vodniku Kejnu koji je priključen na aparate za vještačko održavanje života.)

Obraćajući se svom suprugu koji je u stanju kome, Lina se emocionalno potresena zavjetuje da će uraditi sve što je u njenoj moći da spase njegov život, s obzirom na znanje koje posjeduje… Naredni dan u razgovoru sa Dr Ventress, Lina otkriva svoj motiv zašto pristupa ovako visokorizičnoj misiji. Nije riječ samo o tome da se izvrši zadatak koji je postavljen pred tim, tj. da se probiju do svetionika koji je izvor “pojave”, prikupe informacije i vrati se nazad… Nakon toga Dr Ventress iznosti Lini svoj pravi motiv.

“Pratim ovaj fenom već predug vremenski period, profilišem volontere, biram timove koji moraju da pristupe misiji, a ja “samo gledam”… Želim zaista da saznam šta je taj fenomen”. “I ja isto, odgovara Lina, “ništa ne mogu da učinim sa ovog mjesta.” “Vojnik ste i naučnik, možete da se borite, možete da naučite, možete da ga spasete” odgovara Dr Ventress.

(07. Grupa naučnika pri ulasku u nepoznati fenomen imenovan nazivom “Shimmer”.)

Nakon što je grupa naučnica ovoga puta prešla vizuelno čudnu granicu, te ušla u nepoznati fenomen okarakterisan kao “Shimmer”, svi članovi grupe počeli su da se osjećaju veoma dezorjentisano, uz to niko od članova grupe ne sjeća se bilo čega prije ulaska u misteriozni prostor. Lina prijavljuje da se osjeća veoma dezorjentisano, geomorfolog Cassie ne sjeća se u kakvom stanju je bio njen organizam prije ulaska.

Pojam o vremenu nije isti kao izvan “Shimmer-a”, u isto vreme naučnice su imale osjećaj kao da su unutar prostora koji je zahvaćen pojavom bile vremenski samo jednu noć, a sa druge strane kao da su u unutrašnosti od tri do četiri dana. Fizicar Jossie Radek prilikom provjere elektronske opreme koju je zadužila, saznaje da ništa osim kamere ne fukcioniše, signali koji se šaljiu iz objekta “Area X” ne dospjevaju do prostora koji obuhvata misteriozni fenomen. Da li je riječ o tome da su radiotalasi blokirani, ako jesu na koji način? Ili je nešto sasvim drugo u pitanju? Dr Ventress zatim odlučuje da je vrijeme da se nastavi dalje bez obzira na zatečeno stanje.

(08. Tim naučnica na putu ka zadatoj destinaciji misije.)

Nakon što su naučnice nastavile put ka zadanoj lokaciji, nailaze na davno napušteni riječni objekat, te tom prilikom prvo što biolog Lina zapaža, jeste veoma čudan fenomen koji se može primjetiti na cvjetovima biljaka. Fenomen je veoma čudne prirode po Lininom profesionalnom mišljenju iz razloga što sve biljke trebale bi da imaju isti korjen i stablo, a plodovi stabla i korjena u ovome slučaju su raznoliki, te se mogu primjetiti razni oblici cvjetova koji su rezultat rasta iz istog stabla. Ovaj slučaj je specifičan iz razloga što cvjetovi biljke koje niču iz istog stabla i korjena,a  trebali bi da budu iste vrste, a ne mnogostruke. Da li je u pitanju mutacija pod uticajem radijacije? Ili je sa druga strane riječ o određenim promjenama patološke prirode na cvijetovima biljaka kao rezultat nepoznatog virusa?

(09. Biolog Lina promatra čudan fenomen mutacije cvjeta biljaka.)

Nedugo nakon toga tim naučnica biva napadnut od strane aligatora, te nakon što su uspjeli da ga ustrjele dejstvovanjem iz vatrenog oružja, obzervacijom čeljusti biolog Lina dolazi do zaljučka da je tip mutacije aligatora, prvenstveno na zubima identičan kao kada su u pitanju cvjetovi biljaka. Raspored zuba je u tri reda, te svojim izgledom zubi unutar čeljusti, više asociraju na zube ajkule. Te s obzirom na to Lina smatra da po saznanjima iz oblasti nauke biologije nisu moguća ukrštanja između dvije potpuno različite vrste, s obzirom na prethodnu pretpostavku psihologa, Dr Ventress.

Nastavljajući dalje put ka svjetioniku, Lina i geomorfolog Cassie počele su razgovor o pojedinačnim razlozima pristupa misiji svakog od njih, s obzirom na razne oblike opasnosti i životne ugroženosti koju nosi ova visokorizična misija. Po navodima geomorfologa Cassie, Anya bolničarka je ovisna konzumiranju određene psihoaktivne supstance, fizičarka Jossie Radek boluje od hroničnog oblika depresije, te uz to što je sklona samopovređivanju upotrebnom oštrih predmeta, pokušala je da sebi odužme život prije pristupanja misiji. Dr Ventress nema životnog partnera, nema ostalih članova porodice, niti bilo kakvih prijatelja po saznanjima Cassie.

“Svi smo na neki specifičan način životno oštećeni dok smo pristupili ovakvom zadatku”. Te na pitanje Line koji je njen motiv u za pristupanje misiji, Cassie odgovara, “i ja sam izgubila nekoga, nije u pitanju suprug kao kod tebe Lina” … “izgubila sam svoju prelijepu ćerku, preminula je od leukemije… moja prelijepa djevojčica”.

(10. Čudne mutacije na stablima drveća.)

Nakon što su se nastavile put ka svetioniku, tim nailazi na glavni ulaz vojne baze pod imenom “Utvrđenje Amaya”, te u bazi zapažaju brojne mutacije koje se nalaze prvenstveno na zidovima vojnih namjenskih objekata, bile su svuda prisutne, Lina pretposavlja da ovoga puta zahvataju veću provršinu u odnosu na dio puta koji su prešli do sada, te da ovoga puta sve više izgledaju kao maligni tumori iz raloga što načinom tj. specifičnim blagim kretanjima po vanjskim zidovima namjenskih objekata izgledaju kao zasebno živi organizmi. Istražujući nadalje vojnu bazu, tim nailazi na glavni štab. Izgled unutrašnjih prostorija, te raspored stvari i predmeta koje su korištene ukazuje na to, da je neki od prethodnih timova vremenski skoro boravio u istom objektu.

U objektu Lina uočava spisak imena članova prethodnog tima, te nailazi na tablu na kome su napisana vremena dežurstava. Na spisku se nalazi i ime njegon supruga Kejna. Ono što je naučnicama djelimično ostalo zagonetno jeste to što su dva od pet imena prekrižena… Proveravajući glavnu halu štaba, Dr Ventress nailazi na zapakovanu video kasetu kamere na čijem je plastičnom omotu napisano “za one koji slijede”. Video kaseti prilazi fizičar Jossie, te putem kamere koju posjeduje uspjeva da pusti snimak koji je snimila predhodni tim. Snimak pokazuje vodnika Kejna kako rezom nožem otvara abdomen vojnika, te da creva vojnikova kreću se kružno, kao da je riječ o živom zasebnom organizmu koji više nije u uobičajnoj funkciji zdravog čovjeka.

(11. Lina, Cassie, Jossie, Ventress, Anya, u glavnoj hali vojnog štaba.)

Nakon što je tim naučnica odlučio da noć provede u vojnoj bazi, na tornju koji je pozicioniran na najvišoj tački unutar vojne baze, zbog premora koji je rzultat dugotrajnog hoda, tim je odlučio da predahne. Lina u nemogućnosti da spava, provjerava svoju krv s obzirom da je primjetila čudnu oteklinu koja je pozicionirana na desnoj ruci u blizini šake, te uoćava veoma čudnu vrstu mutacija unutar sobstvenih krvnih ćelija. Nakon toga odlučila je da provjeri da li je sve uredu sa Dr Ventress koja je to veče na bezbjednosnom dežurstvu dobrovoljno.

Kada je stigla do izabranog mjesta dežurstva, te pretpostavljajući da je dr Ventress ima saznanja o razlogu pristupanja misiji njenog supruga koju je okarakterisala kao “samoubilačku, Lina je zamolila Dr Ventress da joj da odgovor na pitanje zašto je njen suprug dobrovoljno pristupio misiji, s obzirom da je vršila selekciju kadra, te iz tog razloga morala je biti upoznata sa profilom svih kandidata, ali i kakav profil ličnosti je pokazao test koji je podvrgnut njen suprug neposredno pred polazak na zadatak. Dr Ventress navodi da če se izjasniti  iz pozicije struke, tj. psihologa, te po njenome mišljenju Lina ne shvata u potpunosti razliku između fenomena “samoubistva” u odnosu na fenomen “samodestrukcije” čovjeka.

“Skoro niko od nas ne počini samoubistvo, a skoro svi smo skloni samodestrukciji, na posebno specifičan način i u različitim okolnostima i dobima života. Dr Ventress na stavlja dalje: “neko je sklon konzumiranju alkoholnih pića, neko je sklon konzumiranju cigareta, neko bez ikakvog razloga destabilizuje dobar posao, neko brak, postoje osobe koje su sklone impulsivnom ponašanju, zapravo, ti bi trebala da budeš kompetentnija da daš odgovore na ova pitanja? Biolog ste! Smatram da je “samouništenje kodirano u nas, konkretno u naše ćelije.”

Ovaj razgovor prekida jak zvuk trganja žičane ograde baze, čuvši taj zvuk, ostatak djevojaka brzo silazi niz toranj, panično dejstvuj vatenim oružjem koje posjeduju. U tom trenutku zbog teške vidljivosti, magle, otežanih noćnih uslova, tim ne uspjeva da uoči biće koje brzim napadom iz visoke trave grabi geomorfologa Cassie Shepard, te ju uz veoma jake vriskove odvlači ka nepoznatom pravcu van prostora koju obuhvata kasarna.

(12. Mutacije na rasvjeti i oklopnom vozilu u vojnoj bazi “Amaya”.)

Nakon što je geomorfolog Cassie Sheppard doživjela tragičnu sudbinu, u timu su nastale nesuglasice u vezi daljeg nastavka puta ka zadanoj destinaciji misije. Anja i Jossie su smatrale da je najbolje da krenu nazad, putem odakle su došli, dok sa druge strane Lina iako ima razumjevanja za takvu odluku, ali smatra da je sigurnije da nastave dalje prema svetioniku iz vremenskog razloga, s obzirom na pojam o vremenu koji imaju, za destinaciju na kojoj su sada trebalo bi im četiri dana iscrpljujućeg hoda, a sa druge strane svjetionik je svega dva dana udaljenosti prema saznanjima, te da nakon prikupljanja podataka i susretanjem sa izvorom fenomena, te pokušaja da bude što detaljnije istražen, duž obale za kratak vremenski period bili bi u mogućnosti da napuste misteriozni fenomen koji guta sve pred sobom.

S obzirom da su se nakon rasprave usaglasile tim naučnica nastavlja put ka svjetioniku, probijajući se kroz gustu šumu, na kojoj su sve više rasprostranjeni razni oblici mutacija, , duž puta psiholog Ventress zapaža dio odjeće i obuće geomorfologa Cassie. Lina s pretpostavkom da je Cassie možda i dalje živa insistira da provjeri, po odobrenju Ventress repetirajući vatreno oružje koje ima na raspolaganju kreće u potragu za Cassie.

Na putu Lina na opšte iznenađenje kao uočava dvije jedinke koje liče na srnu, ali ovoga puta su bile većinski bijele boje, te na njima se moglo primjetiti to da su oba roga mutirala, a kao rezultat mutacije primjećivale su se promjene na dužini roga, te izrasline cvjetova roze boje na istim. Sama svjetlost raznolikih boja probijala se kroz krošnje drveća s obzirom da nisu iste talasne dužine, što kao rezultat ima  vodu koja je putem optike prelamanja svjetlosti višeboljna.

Svega nekoliko metara od tog mjesta, Lina uočava tijelo geomorfologa Cassie. Na njenom tijelu jasno se  vide potrgane arterije vrata. Rasprostranjene rane duž cijele lijeve noge, te traume na predjelima kože. Tijelo je bilo pozicionirano uz stablo,  nije pokazivalo bilo kakve vitalne funkcije života nakon provjere biologa Line.

(13. Beživotno tijelo geomorfologa Cassie Sheppard.)

Nakon što je Lina prijavila tragičnu sudbinu geomorfologa Cassie, tim je nastavio dalje put ka svetionuku, probijajući se kroz gustu maglu i razne oblike mutacija, ovoga puta odabrano mjesto odmora bilo je naselje koje je iseljeno još pre dvije godine po svjedočenjima dr Ventress. Nakon cjelodnevnog hoda dr Ventress izdaje naređenje da je kuća koja je u djelu naselja mjesto za potreban odmor, i da su svega dva dana hoda do obale mora. Prvi fenomen koji na ovome mjestu zapažaju, a nije uopšte primjećivan duž cjeloga puta ranije, jesu stabla drveća koja po prirodi izgleda u potpunosti odgovaraju izgledu tijela čovjeka. Ovoga puta obzervaciji pristupa fizičar Jossie, te isnosi svoje mišljenje u vezi svih fenomena sa kojim se tim naučnica susreo tokom boravka u “Shummer-u”. S obzirom da je misiji pristupila dobrovoljno sa postdoktorskih studija, ona iznosi mišljenje da konačno sve ima smisla. Polako skidajući torbu sa svojih leđa, govori:

“Prvo što sam mislila jeste da su radiotalasi blokirani od strane “Shimmera”, te iz tog razloga nismo mogli da stupimo u kontakt sa bazom “Area-om X”, ni putem radio talasima niti GPS-om, radiotalasi zapravo nisu blokirani, oni su reflektovani!

Provjeravajući radio uređaj čuju se nerazgovjetni pomješani zvukovi, odnosno radio talase svih prethodnik grupa, te na osnovu toga zaključuje:

“Nijedan radiotalas nije napustio “Shimmer”, nego zapravo konstantno kruži u njemu. Taj cvijet koji držiš u ruci Lina, da li znaš gdje bi ga pronašla kada bi ga rasporedila? U ljudskim “X” genima! To je razlog zašto biljke imaju oblik ljudskog tijela, glavu, ramena, abdomen, ruke, noge.”

Bez obzira što biolog Lina smatra stanovište fizičara Jossie “potpuno nemogućim”, Jossie nastavlja:

“Shimmer” je zapravo prizma koja reflektuje sve! Ne samo zrake sunce i radiotalase, nego i ljudsku dezoksiribonukleinsku kiselinu, životinjsku dezoksiribonukleinsku kiselinu, ali i dezoksiribonukleinsku kiselinu svih biljaka…  Sveukupnu “DNK”!

(14. Misteriozne biljke koje su pod nepoznatim uticajem primile oblik ljudskog tijela.)

Nakon što je Joosie izložila svoj stanovište u vezi sa misterioznim fenomenom, tim nastavljajući kroz naselje bira kuću u kojoj će prenoćiti kako bi zbog umora nadoknadili snagu da bi bili u mogućnosti  da dosegnu obalu. Osiguravši sva vrata i prozore, te pripremajući se za odmor, ovoga puta medicinska sestra Anya primjećuje kruzno kretanje kože na lijevom dlanu svoje ruke. Probudivši se pre zore za vreme noći, Lina je ponovo provjerava strukturu krvi putem mikroskopa, te je primjetila dodatno pogoršanje stanja svojih krvih ćelja od vremena provjere u vojnoj bazi istim putem”.

Nakon provere putem mikroskopa ponovo je utonula u san, ali ju naglo budi medicinska sestra Anya sa uperenim vatrenim oružjem u nju, uz pogrdne rječi veže ju za stolicu kao što je predhodno uradila i sa Dr Ventress i fizičarkom Jossie.

“Kada sam vidjela svoju ruku, i otiske na prstima nisam mogla da vjerujem, kako je moguće da se koža na dlanovima moje ruke pomjera, i otisci  prstiju mjenjaju svoj oblik?

Iz razloga što je kroz čitavu misiju bila izložena stresnim momentima ali i iz pomenutog razloga, potpuno psihički rastrojena, krenuvši sa nožem prema dr Ventress, začuo se glas geomorfologa Cassie, identične vriske kao u slučaju kada je Cassie napadnuta u vojnoj bazi “Amaya”. Zgrabivši vatreno i istrčavši ka izvoru zvuka Anya biva napadnuta od strane istog medvjedolikog bića koje je usmrtilo i geomorfologa Cassie. Ovoga puta rafalnom paljbom iz vatrenog orzužja u predio glave zvjeri fizičar Jossie uspjeva da ubije životinju. Ovoga puta zvijer je zvučala identično kao njena posljednja žrtva, u ovome slučaju kao medicinska sestra Anya. Da li je riječ o tome da medvjedoliko biće zapravo na određeni specifičan način apsorbuje posljednju emociju žrtve kako bi na taj način došla do “plijena”?

S obzirom da je zvijer usmrtila u medicinsku sestru Anyu, kao što je prethodno i geomorfologa Cassie, dr Ventress izlaže svoje shvatanje prirode fenomena: “Nemam više šta da čekam, mi smo zapravo dezintegrisani, naše tijela su brža od naših umova, zar to ne osjećate? Ovo je u potpunosti suprotno od dimenzionalnog shvatanja kakvo zastupa Jossie”. Iznjevši svoje viđenje prirode fenomena napušta kuću te informiše Jossie i Linu da kreće sama ka svetionuku iz razloga što želi što prije da okonča misiju.

(15. Flurescentntno mutirano cvjeće.)

Za razliku od dr Ventress, Lina i Jossie odlučile su se za dodatan odmor pre konačnog polaska ka obali koja bi im bila orjentir za dostizanje konačne destinacije koja je cilj same misije. Odmorivši svoja iscrpljena tijela, u jutro Lina se obraća Jossie da je vrijeme da krenu, ali Jossie znatiželjno postavlja pitanje Lini koliko dugo je njen suprug vremenski ostao u “Shimmeru”? Lina smatra da je sa teorijske strane teško odrediti egzaktan vremenski period, ali relativno je riječ o periodu koji je trajao godinu dana. “To je dug vremenski period odgovara Jossie, teško je ostati nepovrjeđen… znaš Lina, bila sam u pravu u vezi refleksije”. “Da jesi” odgovara Lina… “provjerila sam stanje svoje krvi sinoć, to biće je u meni!” … “Biće u svima nama…” odgovara Jossie.

“Bilo je tako čudno i zastrašujuće čuti zvuke Cassie u umu tog čudovišta, mislim da dok je umirala dio njenog uma postao dio stvorenja koje ju je ubilo… Zamisli Lina kako je umirati u strahu i bolu i znati da će samo dio nas ostati živ, to nikako nebi volila da mi se desi…” Ventress želi da se suoči sa fenomenom, ti da se boriš sa njim, ali ja ne želim ni jednu od te dvije stvari”.

Izjasnivši se, Jossie polagano i diskretno ustaje i veoma sporim hodom odlazi u nepoznatom pravcu izgubivši se u biljnim izraslinama koje su primile ljudsku formu.  Nastavivši put sama, Lina je konačno stigla do svjetionika, te uz mnogobrojne misteriozne događaje koje su sa sobom bile i traumatske prirode uspjela da preživi, ali i da napusti fenomen opojmljen kao “Shimmer”.

(16. Lina kao jedina preživjela doseže zadani cilj misije, misteriozni svjetionik.)

Možemo se zapitati koje je dublje značenje termina “annihilation” (uništenje)? Koja je zapravo “priroda” fenomena opojmljenog kao “Shimmer”? Da li je Dr Ventress upravu kada obraćajući se Lini kaže da je u pitanju samouništenje? Biološki gledano i rak je određena forma auto destrukcije. Lina je objašnjavala kako ćelije raka uništavaju zdrave ćekije, te da je samouništenje ćelija na neki način “ugrađeno” ili “kodirano” u prirodu ćelija?

Fizičar Jossie Radek bila je sklona depresiji, samoranjavanju, te je u više navrata pokušala da sebi oduzme život. Biheviorizam koji je jedna od disciplina psihologije, uz “stubove” koje osigurava farmakološkoj terapiji , te kao cilj ima da pronikne u zakonitosti ljudskog ponašanja, u ovome slučaju depresivne i samoubilačke tendencije izražene kod Jossie. Da li je ogroman napor koji je uložen da bi se dosegao postdoktorski studij uticao na njeno prije svega mentalno zdravlje? Anya Lorrenson, medcinska sestra bila je ovisnica o psihoaktivnim supstancama. Geomorfolog Cassie Sheppard je psihički slomljena povodom gubitka kćeri. Lina je na sličan način u psihološkom lošem stanju  iz razloga što je pokvarila dobre odnose u sretnom braku tako što je prevarila svog supruga Kejna sa kolegom sa posla.

Fenomen opojmljen kao “Shimmer” podstične specifične samodestruktivne tendencije. Možemo primjetiti da od momenta kada je tim ušao u fenomen, Lina je imala u snu noćne more koje su kao rezultat imale povratke memorije noći kada je prevarila supruga, te nakon toga konstantno se prisjećala dana kada je suprug odlazio na misiju. Da li je u pitanju da se priroda fenomena na određeni način reflektuje na Linino shvatanje krivice.

Linina “greška” možda ukazuje metaforički na rak koji “razara” njen sretan brak, te ju gura u psihosomatske, (fizičke i psihičke) patnje? To nas vodi do sledećeg velikog pitanja? Šta se zaista dogodilo u svjetioniku koga je pogodila kometa? Nakon što je Lina saznala sudbinu svog muža u svetioniku, da li je njen muž neka vrsta mutacije koja je rezultat “Shimmera”?

Jedna scena iz svetionika kada Dr Ventress pušta da određeni tip refleksije transformiše njeno tjelo, ili kada se “metalno izgledajuća forma” nepoznatog bića oponaša sve Linine pokrete, da li u pitanju metafora za Lininu bitku sa “svojom verzijom sebe” u koju se transformisala nakon propasti braka? Da li je jedini način Line i njenog supruga taj da premosti problem propasti braka, taj da se “uništi prethodna verzija sebe” i transformiše se u drugu ličnost? Da li Lina “ubija prethodnu verziju sebe” fosfornom granatom? Da li njen suprug sebi oduzima život fosfornom granatom iz razloga što ne može da premosti isti problem?

Da li je to pravi razlog njegovog volontiranja visokorizičnoj ili samoubilačkoj misiji? Da li sa druge strane ove scene su metafora hirurškog ostranjivanja tumora, drastična i destruktivna opcija koja ne uklanja sve ćelije i tragove tkiva koje je zahvatio tumor? Da li je Lina klon? Da li je Lina verzija sebe koja je napustila svetionik i misteriozni fenomen? Takođe nakon što je preživjela misiju, te za vrijeme dok je ispitivana od strane ljekara, može se vidjeti da voda u Lininoj čaši mutira?

Na osnovu toga možda možemo doći do pitanja, da li je Lina lagala o sveukupnom događaju? Da li su Lina i Kejn na kraju filma zaista “drugi” ljudi od onih koje smo vidjeli na početku? Da li se ljudi mjenjaju poslije raznih traumatoloških događaja?

(17. Biolog Lina tokom ispitivanja od strane ljekara nakon okončanja misije.)

Da li je fenomen opojmljen kao “Shimmer” određeno vanzemaljsko oružje kome je cilj da izvrši promjenu zemljine forme i strukture? Ili “Shimmer” pretstavlja jednu zasebnu vanzemaljsku jedinku? Da li je “Shimmer” određena vrsta virusa s obzirom da nauka nema jasnih saznanja da li su virusi živa ili ne živa bića?

za P.U.L.S.E: Slobodan Stanić

Tekstovi o filmu na portalu P.U.L.S.E

Tekstovi o prirodi na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments