Anoreksija nervosa

Anoreksija nervosaANAD_Manet_Template_3er

Anoreksiia nervosa i udruženje za borbu protiv  poremećaje u ishrani, ANAD,  podsetili su javnost kako su se vrednosti i ideali lepote zadnjih godina izdegenerisale i anoreksija i bulimija postale zastrašujuci trend koji ne prestaje.

Platna nemačkog slikara Remuasa Grecua  izložena su  u  Stadel muzeju u Frankfurtu na kojima je umetnik  naslikao savremenu verziju ideala ženske lepote, inspirisan platnima klasičnih slikara:  Bušeaova Gospodjica O’Marfi, Maneova Olimpiju i Ingresova Kupačica Valpincone, kao deo kampanje iz 2009. za ANAD, nemačko udruženje za borbu protiv poremećaja u ishrani.

Muzej je uvek bio mesto za prikazivanje ideala ženske lepote. Postavlja se pitanje koga će ova izložba slika šokirati, na koga će imati uticaj? Na osobe koje nemaju problema sa ishranom? Najverovatnije. Osobe koje imaju iskrivljene vrednosti i percepciju lepote , one kojima je život zaista u opasnosti i boluju od anoreksije i bulimije teško da će ovu izložbu doživeti kao zastrašujuću opomenu, i mala je verovatnoća da će se prepoznati u umetnikovoj poruci i ANAD-ovoj kampanji.

ANAD ANOREXIA NERVOSA AD boucher-nude-anad

boucher57

ANARD 2

olympia

ANARD ingres1

404px-Ingres_valpincon

Za P.U.L.S.E pripremila Snežana Moračić

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments