Ulogujte se / Kreirajte profil

Apsolutno briljantno!

Nekonvencionalni dizajn u arhitekturi nije više novina. Šta još može da nas šokira ili oduševi posle Gehryja i ostalih star-arhitekata?

Već tri godine se grade dve višespratnice, Absolute 4, ekstremno ženstvena, puna oblina, senzualno spiralna zgrada koja je dobila odmah nadimak Miss Marilyn Monroe, 56-to  spratnica u centru Mississauge, na domaku Toronta i odmah do nje, Absolute 5, muževna, malo niža, malo zdepasta, 50-to spratnica.

Beton, čelik i staklo. Strukturalni ekspresionizam u pravom smislu reči. Obe višespratnice su luksuzni apartmani, ovde poznati kao condominium, ili condo. Impozantne i visoke biće vidljive na daljinu kao neka dva spomenika i putokaz vozačima, prolaznicima, primetiće ih i piloti dok nisko preleću Toronto.

Dizajnirao ih je arhitektonski tim MAD architecture iz Pekinga. Intrigantni, rotacioni dizajn Miss Marilyn izaziva opšte divljenje javnosti i kritičara kao i veliku znatiželju kako je uopšte dizajn nastao. Jedno je sigurno, dizajn Miss Marilyn, pored raskošnih oblina ima još jednu zajedničku sličnost – komplikovan je kao i svaka lepa žena.

Spratovi su od betonskih ploča u obliku jajeta, i nagnuti pod uglom od 1 do 8 stepeni i zbog toga se apartmani razlikuju po obliku i rasporedu, što je dodatni problem za električnu, vodovodnu i mehaničku instalaciju.

Najlakše je objasniti dizajn ako zamislite lepezu od karata u obliku kruga koju drzite u sredini, s tim što je za zgradu, za razliku od špila karata, svaki sledeći sprat pod uglom, nagibom od 1-8 stepeni. Možda bi još bolje objašnjenje bilo sa ovalnim tanjirima. Postavite jedan na sto, pa na njega nekoliko kockastih blokova, stavite drugi tanjir preko blokova i nagnite ga u desno od donjeg tanjira nagore. Ponovite to 56 puta. Tako se  dobio taj rotacioni dizajn. Od osnovice pa do vrha, Miss Marilyn ima rotaciju od 207 stepeni. Druga višespratnica, niža i muževna, Absolute 5, ima konstantni ugao nagiba od 4 stepena izmedju spratova. Od baze do vrha, njena rotacija će iznositi 200 stepeni.

Apartmani /428/ u Miss Marilyn/Absolute 4/ imaće visoke tavanice od @3m, a 6 penthousa i preko 3m. Najprostraniji apartman biće površine od @350m2, a najmanji 50m2. Njen niži partner, Absolute 5, imaće 453 apartmana. Obe zgrade će deliti podzemnu garažu koja će imati 954 mesta za parking. Rekreacioni centar površine od preko 9.000m2 na tri sprata imaće unutrašnji i spoljašnji olimpijski bazen, salu za košarku, salu za dva squasha, teretanu i cardio opremljen sa svim mašinama i tegovima; stazu za jogging, svlačionice sa tuševima, spa i saune, prostorije za aerobik, yogu i pilates zajedno sa privatnim trenerima i instruktorima, jacuzzi pored oba bazena, biblioteku, bioskopsku i TV salu sa 48 sedišta, 5 opremljenih apartmana za iznamljivanje za goste, 3 prostorije za proslave i td…Stanovanje i život u njoj će biti kao u nekom privatnom klubu ili rekreacionom centru.

/pogledajte virtuelna tura /

Za izgradnju se koristi nova vrsta plastificiranog  betona koji je mnogo kompaktniji i ne stvara vazdušne džepove i šavove, glatke je, skoro polirane površine.

Prošle godine je Miss Marilyn uspešno prošla test za zemljotres. Dok su radnici radili na konstrukciji 50-tog sprata, zemljotres od 5.5 Rihterove skale je pogodio Ontario. Radnici na 50-tom spratu ga skoro nisu ni osetili.

Višespratnica će imati 6 brzih liftova koji će biti ugradjeni u stubove, zbog rotacionog dizajna zgrade. Obe zgrade nemaju spoljašne zidove, samo staklene prozore i vrata. Paneli od neprovidnog stakla postavljeni su u nastavku gde nema prozora od stakla i ne otvaraju se. Klizeća vrata vode na balkone koji su različitih površina, od 3-15m. Sve zavisi da li imate apartman kod kukova Miss Marilyn ili kod struka. Adresa na kojoj se nalaze zgrade je takodje zanimljiva – 90 Absolute Avenue.

Dubai može slobodno da zadrži svoj Burja Khalifa ili kako se već zove, Mississauga je dobila nešto mnogo više privlačnije, senzualnije i seksepilnije.

Za P.U.L.S.E /Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.