Ulogujte se / Kreirajte profil

Stiven Hoking: Bog ne postoji

Stiven Hoking tvrdi da je ateista i smatra da je nauka ponudila „znatno ubedljivije objašnjenje“ u vezi sa poreklom univerzuma kao i da čuda religije „nisu kompatibilna“ sa naučnim činjenicama, prenosi Huffington Post.

690800805425b1ff751a4126212943_orig

.

„Pre nego što smo razumeli nauku, bilo je prirodno da verujemo da je Bog stvorio univerzum, ali sada nam nauka daje znatno ubedljivije objašnjenje“, izjavio je proslavljeni fizičar u videu koji su objavile španske novine „El Mundo“.

„Ono šta mislim kada sam rekao da ‘bismo znali um Boga’ je to da bismo znali sve što Bog zna da on postoji, ali on ne postoji. Ja sam ateista”, dodao je Hoking.

Hokingov komentar usledio je nakon pitanja novinara lista koje se bavilo njegovom religioznošću.

“Um Boga” je referenca koju je Hoking koristio da pojasni pasus iz njegove knjige “Kratka istorija vremena”, u kojoj je napisao da bi naučnici “poznavali um Boga” da je otkriven set naučnih principa kolokvijalno poznat kao “teorija svega”.

Međutim, ovo nije prvi put da je Hoking otvoreno govorio o svojim verskim ubeđenjima.

On je 2011. godine za “Guardian” izjavio da ne veruje u raj ili zagrobni život, nazivajući sve “bajkama za osobe koje se plaše mraka”.

Hoking je takođe 2007. godine izjavio za “BBC” da “nije religiozan u klasičnom smislu” i da veruje da univerzumom upravljaju zakoni nauke. Ovi zakoni su možda doneti od strane Boga, ali on ne interveniše kako bi ih prekršio.

B92

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.