Ulogujte se / Kreirajte profil

Ceremonija buržoazije – Klod Šabrol

 •  
 •  
 •  
 •  

2 komentara na tekst Ceremonija buržoazije – Klod Šabrol

 1. Душко Јевтовић

  21/02/2017 at 14:25

  Шабролове филмове сам гледао у погрешно време, када нисам могао разумети њихов скривени подтекст, па су ми повремено били досадни, као недовољно узбудљиви криминалистички романи. Текст Ђорђа Павловића ми је помогао да схватим да су они у ствари друштвене хронике које упечатљиво приказују странпутице једног историјског времена, али и странпутице и замке у које упада човек у свим временима.
  Тихо и ненападно, Шаброл филмским језиком исписује књигу чије покретне слике говоре о потајним жељама и страховима душе, које препознајемо у сопственом срцу и људима који нас окружују, наравно, у мањем обиму него на филму, јер је наше друштво мање искварено од буржоаског, које код нас никад није заживело. (Знамо да је мудри кнез Милош одбио да примени француски кривични законик у Србији да не би кварио народ показујући му каква све злодела постоје!)
  Друштво које нам приказује Шаброл је тек наговештавало знаке распада, који је у данашње време постао свеопшти. На Западу се више и не снимају филмови који покушавају да проникну у истину и изразе наду и патњу човека који воли или је обузет мржњом. Данас чак и Јураја Хип, тај лицемер из “Дејвида Коперфилда”, делује осећајно и човечно у односу на убице који се величају као хероји!
  Волео бих да циклус филмова Клода Шаброла погледам на телевизији (као некад) али нисам сигуран да је то уопште могуће, пошто, по садашњим мерилима, нису довољно насилни и груби, а нису ни комерцијални.
  Хвала Богу, имамо П.У.Л.С.Е на чијим страницама можемо прочитати текстове попут овог, који нам враћају снагу и изворну бистрину младости, иако без њених недоумица.

 2. Filipović Petar

  21/02/2017 at 15:32

  Odličan tekst malđanog Pavlovića a jagodu na tortu sa šlagom stavio je komentar gospodina Jeftovića. I ja sam se nalazio u poziciji kao Jeftović, da bih kasnije progledao i zavoleo Šabrola koji je nenadmašan u slikanju društva mada kod njega nema ni zračka od svetla na kraju tunela. Verovatno je to posledica njegovog ateizma

Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.