Dear Prudence, sveta zemlja Rišikeš

Ulogujte se / Kreirajte profil

Dear Prudence, sveta zemlja Rišikeš

.

Become a Patron!

.

Ova priča ne može baš od početka.

Moj lični početak sa Dear Prudence bio je 1983. Naša generacija nije stigla na pank prapočetke, nama je zapao gothic i ne možemo se baš požaliti kako nismo imali sreće. A od svih crnih ruža koje su se nudile ja sam izabrao Siouxsie.

Kaleidoscope, treći album Siouxsie&theBanshees iz 1980. bio je moje tinejdžersko posvećenje, silazak sa mejnstrima u neke mračnije hodnike; Christine? Happy house? Skin? Tenant? Red light? svaka od tih pesama mogla je biti priča. Te priče mogli su napisati i Johny Marr, i Tricky, i Santigold, i Jim Kerr, i Edge i Jeff Buckley, i john Frusciante i svako od nas hipnotisanih.

Ipak, dolazila je 1983. i gledali smo čitavu galeriju bivših kako se prodaju industriji i adaptiraju na promenjene trendove. Čekala se Siouxsie…naša prvosveštenica panka bila je veća od trivija koje su je pratile: skandala u Bill Grundy tv show, Sid Vicious-a na bubnjevima i glasina o gudri. Nismo se plašili trivija, plašili smo se novca.

Onda je stigao glas da snima obradu bitlklasika Dear Prudence. O fak. Nismo hteli to. Manje-više što smo The Beatles izbegavali kao kugu; istine radi, još 1978. snimili su obradu Helter-Skelter; međutim, sama ideja je izgledala kao instant Siouxsie za narod, posebno u formi EP.

Ali Siouxsi nije izdala. Ni tad, ni u trideset dolazećih godina. Na sve priče o Dear prudence, njena je ostala samo njena. Na prvom taktu već znaš da su to Banshees…inače, najdublji trag na tom snimku ostaviće zvečeća gitara mladog i mršavog Roberta Smita. Sama 1983. bila je za Banshees potpuno šizofrena: Siouxsie i bubnjar Budgie su u projektu The Creatures izdali legendarni album The feast, dok su Robert Smith i basista Severin pokrenuli projekat The Glove i takođe izdali album. Na sve to, dodali su i Dear Prudence:

Smit će posle izdavanja albuma Hijena konstatovati da ne može više da izdrži toliko lica i otići u istoriju sa The Cure, ali zvuk gitare koji je ostavio na Dear Prudence upisaće ga u red važnih.

Priča oko DP gitar paterna tu se vraća na sam početak. Okolnosti  nastanka originalne verzije Dear Prudence odavno su poznati: Bitlsi su otputovali u Rišikeš na časove meditacije kod Mahariši Maheš Jogija. Tamo ih je dočekao čudan svet, između ostalih i Donovan, i Prudence, mlađa sestra Mie Farrow. Prudence, bleda, preosetljiva i sklona depresiji, zanemarila je Maharišijeva upozorenja o postepenom ulasku u meditaciju, prepustila se bez ostatka i zaronila u duboku katatoničnu psihozu. Lenon: “She’d been locked in for three weeks and was trying to reach God quicker than anyone else” – ne mogu da se ne nasmejem,jbg. – ‘Niko nije znao kada će kompletno pomahnitati, zatvorena u sobi meditirala je po 23 sata dnevno i bili smo zabrinuti da odlazi u ludilo. Zato smo joj pevali…’

Dear Prudence, won’t you come out to play
Dear Prudence, greet the brand new day
The sun is up, the sky is blue
It’s beautiful and so are you
Dear Prudence won’t you come out to play?

Sama Prudence Farrow nije bila oduševljena njihovom brigom. Ona je zaista postala učitelj meditacije i 37 godina nakon toga držala spiritualne tretmane u Americi. Za časopis Mojo, 2008. je izjavila:

“They were trying to be cheerful, but I wished they’d go away. I don’t think they realized what the training was all about.”

I to jeste negde istina. Ako su Lenon i Harrison negde ipak našli sebe u Maharišijevom ašramu u Rišikešu, ostala dvojica to svakako nisu. Ova Ringova fotka prilično verno prikazuje atmosferu u ašramu (prva s leva je Prudence Farrow):

dear-prudence-ringo

Demo snimci napravljeni tamo, međutim, fantastični su, po mnogima bolji od verzija koje su kasnije ušle na The white album. Ovo je Dear Prudence demo:

Tenzije između posvećenika Lenona i Harisona s jedne i manje spiritualnih Pola i Ringa s druge strane rasle su. U jednom trenutku dobile su takve razmere da je Ringo napustio snimanje. Manje je poznato da je na Dear Prudence bubnjeve lupao Paul Mc Cartney, kao i na većem delu Belog albuma. Ipak, kada se Ringo konačno odljutio i vratio na snimanje, na bubnju ga je dočekao welcome back buket cveća…takva su to bila vremena:

Kao što rekoh, u ašramu je bio i Donovan. Njegov način sviranja jako je uticao na Lenona. Ilustracije radi, ovo je Donovanov klasik Turquoise:

Intergalaktičkom talentu kakav je Lenon bio nije trebalo mnogo: prisvajajući Donovanov svirački manir, napraviće  legendarni gitarski uvod kao međuigru dve gitare svirane kao high strings i jedne svirane kao low strings. Ovu malu dragocenost kasnije će glancati mnogi veliki svirci, mada se ta igrica najbolje čuje u igrici koju je na fretlesu improvizovao Jaco Pastorius, 1975.:

Na sličan način, Dear Prudence nadahnuće i Džerija Garsiju. Njegova istorija sa DP bila je duga i komplikovana, ali će koren uhvatiti na istom mestu kao i Pastorius: jedanaestominutne improvizacije će uvek kretati i završavati se na ingenioznom Lenonovom uvodu. Zanimljivo je, međutim, da se DP nikad nije pojavila na setlistama Grateful Dead, čak i u njihovoj kasnijoj fazi iz 1990. Svirana je isključivo na koncertima Jerry Garcia Band, kao da je to bila ona fina nijansa koja je odvajala ta dva projekta:

Dear Prudence ostao je i nekakav idiom, često korišćen u različitim situacijama; npr. kao draga-saveta-blog magazina Slate, ili kao ime za skroz slatki pop bend iz Brajtona – brajtonska scena s razlogom ima kredit.

2013BeatGallery10210313

Meni je, ipak, najdraži početak.

za P.U.L.S.E.: Vladimir Alimpić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
d.
d.
6 years ago

hej, nisam imala pojma da pesma ima ovakvu predisoriju i bash mi je drago da sam naishla na ovaj text. inache, fan sam the cure benda a siouxsie sam slushala usput (najvishe sam volela ovu stvar, cry i cascade)

tako nisam imala pojma da je charlotte sometimes nastala kao robertova interpretacija knjige za decu britanske autorke penelope farmer (svashta cemo mi josh u internet veku saznati, ja sam ipak odrasla u vreme snimanja kaseta i ‘vijanja’ lpijeva po buvljacima)

eh, to je bilo vreme to je bila muzika (zvuchim kao neka baba ali stvarno tako mislim)

pozdrav (: