Dečak koji je odbio da odraste

Dečak koji je odbio da odraste

medium44

Henry Leutwyler je fotograf sa izvanrednim i istančanim osećajem da zabeleži  intimne stvari poznatih ličnosti  i otkrije nam onu najintimniju stranu njihovih vlasnika.

Leutwyler je vizuelni arheolog.

Njegov foto  aparat je zauvek zabeležio Andy Warholovu četkicu za slikanje, Bob Dylanovu harmoniku, gitaru Janice Joplin, Lennonove čuvene okrugle naočare za sunce, Elvisov česalj i novčanik , Gandhijeve naočare, Bonovu gitaru, Jimi Hendrixovu gitaru, pištolj sa kojim je Mark Chapman ubio John Lennona…’ Želeo bih još da fotografišem komplet za čišćenje cipela koji je koristio brazilski fudbaler Pele kao mladić, Serge Gainsbourgove Gitanes, ili njegove Converse patike, James Deanov novčanik  koji je imao kada je poginuo, Jasques Tatijevu lulu, fotoaparat Irvinga Penna… to su sve stvari koje su pripadale mojim herojima’, kaže Leutwyler.

Neposredno pre tragične smrti Michael Jacksona, Leutwyler je imao privilegiju da u Michaelovom Peter Pan raju, Neverland Ranchu, za predstojeću aukciju, fotografiše Michaelove lične stvari: kostime u kojima je nastupao na koncertima, nakit kao i umetničke i antičke predmete.

medium3

medium8

Triumph Tour Capezio Shoe (Top) 1981

medium77

splash

medium55

medium1

Original Peter Pan Edition

Ove fotografije evociraju tužnu i u isto vreme fascinirajuću vizuelnu intimnu priču o Decaku koji je odbijao da poraste i koji je bio prinudjen da napusti svoj Neverland.

Mit o Michael Jacksonu nikada neće nestati sve dok su njegove stvari medju nama.

History Tour Jacket 1996-1997

History Tour Pants 1996-1997

United We Stand Jacket 2001

American Awards Jacket Red 1984

Hollywood Walk of Fame Jacket 1984

medium

Frank Capa je jednom izjavio da ako fotografije nisu dobre, fotograf verovatno nije bio dovoljno blizu. Art Kane, jos jedan poznati fotograf,  je rekao da je dobra fotografija rezultat istraživanja i proučavanja. Ovaj projekat Henry Leutwylera, pod nazivom Neverland Lost: A Portrait of Michael Jackson,  zadovoljava sve gore navedene kriterijume. Ova serija fotografija je  i kombinacija arheologije i istraživanja i velikog poštovanja prema umetniku i intimna, tužna priča o Michael Jacksonu.

artbook_2109_545869375

Za P.U.L.S.E /Snežana Moračić

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments