"Дим" на Женевском језеру

Ulogujte se / Kreirajte profil

„Дим” на Женевском језеру

.

Become a Patron!

.

У једној сцени својевремено веома популарне домаће телевизијске серије „Сложна браћа” глумац Зоран Цвијановић седи на дрвету и на расклиманој гитари свира уводни риф из композиције „Дим на води” (Smoke on the Water) британске групе „Дип парпл” (Deep Purple). Зашто баш тај риф? Па зато што су управо тих неколико нота, још од настанка поменуте композиције 1972, прво чега се дохвати свако ко je први пут узео гитару у руке.

Ипак, није то једини адут „Дима на води”. Други, а можда и јачи је текст композиције, који у неколико црта описује истинити догађај, епизоду са снимања албума „Машинска глава” (Machine Head) у швајцарском граду Монтреу, на Женевском језеру.

Шта се тада десило? Група је за рад на свом шестом албуму изнајмила покретни студио за снимање и 4. децембра 1971. се сместила у једном хотелу на обали језера, супротно од „Казина Монтре”, предвиђеног да од следећег дана послужи као студијски простор. Десило се, међутим, да је те исте вечери у поменутом казину са својом групом наступао чувени гитариста и шоумен Френк Запа. Као и увек, запаљива свирка његовог бенда изгледа да је овога пута мало више „понела” публику, и неко од посетилаца је у једном тренутку из ракетног пиштоља увис испалио светлећи метак. Букнуо је пожар и цео казино је у кратком року изгорео, до темеља. Људских жртава, срећом, није било, али су Запини музичари остали без иједног инструмента, а „Дип парпл” без места за стварање свог најуспешнијег албума.

Тај бизарни догађај, као и потоња потрага за новим радним простором, описан је, музиком и речима, у „Диму на води”. И управо је ова, једноставно испричана, прича постала један од највећих хитова групе.

Као и у многим другим примерима у рок музици, ни поменути риф у „Диму са воде” није оригинално дело гитаристе „Парпла” Ричија Блекмура. Преузет је из композиције „Марија Моита”, босанове коју је написао бразилски композитор и певач Карлос Лира, што најбоље показује одакле је све рокенрол црпио своје идеје.

Албум „Машинска глава” био је прекретница у каријери „Дип парпла”, али и у рокенрол музици уопште. Изузетно је утицао на развој такозваног хеви метал звука, који су, у различитим облицима, промовисали бендови као: „Лед цепелин”, „Блек сабат”, „Ајрон мејден”, „Моторхед”, „Металика”…

Да ли због луде „ватрене ноћи”, која се на крају срећно завршила, или због великог успеха међу љубитељима рокенрола, „Дим на води” је добио посебно признање града Монтреа – скулптуру на којој су уклесани име групе, наслов и нотни запис уводног рифа. Скулптура је смештена на обали језера, у непосредној близини статуе Фредија Меркјурија, легендарног певача групе „Квин”.

n10E3XwV5kA

Поменимо и једно бизарно такмичење. Наиме, у жељи да буду забележени у Гинисовој књизи рекорда, 1994. у Ванкуверу, риф из „Дима на води” заједнички су одсвирала 1322 гитариста. Овај рекорд је оборен 3. јуна 2007. у Канзас ситију, када је иста фраза симултано изведена на 1.721 гитари. Ни то није било довољно, наредни успешан покушај уследио је 3. маја 2009. у пољском граду Вроцлаву. Тада је највећи хит „Дип парпла” заједнички одсвирало, ни мање ни више него – 6.346 музичара!

Слободан Самарџија

Politika online

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  3 komentara na tekst „Дим” на Женевском језеру

 1. Snežana Moračić

  27/03/2011 at 11:58

  ja zaista ne znam nijednog wannabe gitaristu koji ove pocetne akorde na gitari nije prvo naucio, taj riff je bio kao neki ozbiljan dokaz, nepisano pravilo, da si naucio da sviras na gitari i da su ti namere ozbiljne

  ja sam relativno veoma kasno saznala pozadinu nastanka ove pesme i bila veoma razocarana. vecina nas je u ‘to vreme’ smatrala da je pesma apsolutno rezultata nekog LSD tripa…tada su se droge uzimale da bi se napisala pesma.

  jos jedan podatak, koji mi je malo neshvatljiv, koliko znam, ‘smoke’ je najmanje koriscena pesma u filmovima? a ima joj mesta.

 2. batistuta

  01/09/2011 at 13:00

  ne mislim da su sve dobre pesme nastale kao rezultat lsd tripa, jednostavno je tako vreme bilo i da se nisu drogirali bilo bi dobrih pesama,a sada ritchie blackmore svira podjednako dobro kao i pre mozda i bolje a naravno ne koristi nista od droga

 3. Nexhi

  23/04/2018 at 18:56

  Mozda je sedmi album ako racunamo album sa orkestrom

Ostavite Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.