DiMo:* ~ Film čips ~

DiMo:* ~ Film čips ~

DiMoFilmCips4_bymajloV

Kada se nekada ulazilo u bioskop, sve je mirisalo na ljubav 🙂

Tada su, u vreme zahuktavanja ove prelepe umetnosti, bioskopske dvorane mamile zaljubljene u svoje “carstvo mraka”. I ne samo zbog mogućnosti da se odgleda dobar film, sto je logično, nego zbog predivnog osećaja neke neobjasnjive rasterećenosti.. Mladi su svuda nailazili na neke “stroge zabrane” pa im je bioskopski mrak nedvosmisleno prijao :))

U bioskop se odlazilo kao na reviju.. a zaljubljeni su se posebno pripremali. Lepo odeveni, doterani i mirisljavi uživali su u svakom momentu tog predivnog čina  koji se naknadno dugo pamtio. Nekima su se dešavale i reprize, gledanje istog filma i po nekoliko puta zbog nenamerno propuštenih scena 🙂

Danas, kad se udje u bioskop, nažalost, sve miriše na užeglo ulje od masnih “čipsova” paradajz sos  i pivo (ovde ide onaj osmeh sa zlatan zub 😀 )! Na skupe kokice iz mikrotalasne peći s plastičnim ukusom i mirisom “struje” pomešano s jeftinim žutim sirom.. To je miris koji dugo ostaje u nosu ma koliko se trudili da ga odagnate.

I predobar film ostane nedogledan a žal sto šte se prevarili i otišli u bioskop opet nadvlada! Zatvorena projekcija je zakon :))

ALI!

Čar ove projekcije nek’ postane transparentna!

DiMoFilmCips3a_bymajloV

Neka sve ponovo zamiriše na ljubav, vanilu, cimet i jabuku..

DiMoFilmCips2_bymajloV

DiMoFilmCips1a_bymajloV

Neka u Tvom bioskopu sva čula uživaju 🙂

DiMoFilmCips5_bymajloV

“Полторы комнаты, или Сентиментальное путешествие на родину”

http://www.ruskino.ru/mov/8790 ..

toliku vezu s ovim prilogom nisam ni mogla očekivati pa sam u toj meri oduševljena da sam to morala ovde da dopišem 🙂 Film je o mom omiljenom pesniku Josifu Brodskom, pa još i režiserska pretpostavka gospodina Hrzanovskog, i podudarnost, da bi Brodski mogao da misliti kao on a da bi još i ja mogla u tom pravcu da razmisljam je ocaravajuce previše :)) Veza je još veća jer se kroz film provlače mnoga razmišljanja i pogledi na svet a godina kada je porodica Brodski prešla da živi tj. dobila  «полторы комнаты»  me oborila s nogu!

Koincidencija da se pominje i prva kulinarska knjiga, koju sam i sama kupila kao svoju prvu knjigu tog žanra kada sam došla u Moskvu je još jedna sličnost u nizu..

naime kroz ceo film su nas spajale neke razne tačke iz doživljenog.. pa sam ostala totalno očarana spoznajom bliskosti s ova dva predivna umetnika!  Ako sve ovo zvuči pretenciozno i ekcentrično ništa se tu ne može :))  Ali ako se obrati pažnja na deo kada u filmu Brodski kaže:

“Količina onih koji se s tobom slažu je prvi priznak opasnosti. Najbolja zaštita od zla je originalni individualizam, originalno ponašanje, suština i ekcentričnost koju je teško imitirati. Originalnost se ne može kopirati jer originalnost ima uporište u samoj originalnosti individue, u njegovom suštinskom JA”..

ПИЛИГРИМЫ

Мои мечты и чувства в сотый раз идут к тебе дорогой пилигримов.

В. Шекспир

Мимо ристалищ, капищ,

мимо храмов и баров,

мимо шикарных кладбищ,

мимо больших базаров,

мира и горя мимо,

мимо Мекки и Рима,

синим солнцем палимы,

идут по земле пилигримы.

Увечны они, горбаты,

голодны, полуодеты,

глаза их полны заката,

сердца их полны рассвета.

За ними ноют пустыни,

вспыхивают зарницы,

звезды встают над ними,

и хрипло кричат им птицы:

что мир останется прежним,

да, останется прежним,

ослепительно снежным

и сомнительно нежным,

мир останется лживым,

мир останется вечным,

может быть, постижимым,

но все-таки бесконечным.

И, значит, не будет толка

от веры в себя да в Бога.

…И, значит, остались только

иллюзия и дорога.

И быть над землей закатам,

и быть над землей рассветам.

Удобрить ее солдатам.

Одобрить ее поэтам.

Иосиф Бродский

1958

za P.U.L.S.E:  majloV

Tekstovi o filmu na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments