Đotov diavolo

Đoto di Bondone/Giotto di Bondone/ 1267 – 1337/ poznatiji kao Đoto je florentinski slikar, skulptor i arhitekta. Prvi genije umetnosti rane italijanske Renesanse.  Živeo je i radio u vreme kada se ljudski um oslobodio od okova srednjovekovnog mračnjaštva. Njegova dela su uglavnom sa tradicionalnim religijskim motivima, ali je Đoto uneo u svako delo ovozemaljski život i životnu snagu. Kompozicije na njegovim freskama su jednostavne, oslobođene bizantiske ikonografije i tradicionalnih šema romantičkog slikarstva, pozadina je sporedna, a scene ovozemaljske. Ljudi i zivotinje na njegovim freskama su stvarni, trodimenzionalni i životni, sa emocionalnim ekspresijama.  Pojava Đota kao svestranog umetnika označava pojavu novog likovnog izraza arte moderna.

Jedna od najpoznatijih Đotovih ciklusa fresaka/28/ iz 13.veka smatra se Život i smrt Sv.Franje Asiškog koja se nalazi u crkvi u italijanskom gradicu Asizi gde je Sv.Franjo sahranjen.

Da li je Đoto autor ovih fresaka nije samo predmet diskusije kod poznavalaca njegovog umetničkog opusa, već jedna od najkontroverznijih tema u istoriji umetnosti. Osporava mu se autorstvo za zadnje tri freske 26-28 za koje se smatra da ih je nacrtao umetnik St Cecilia Master.

Freske Sv.Franje su delo, svakako, genija, medjutim istoričare umetnosti, kritičare i poznavaoce Đotovog opusa zbunjuju i stilske razlike u freaskama iz crkve Sv. Franje i Đotovih fresaka iz kapele Arena u Padovi kao vreme kada su nastale.

Najpoznatija Đotova freska iz ciklusa Život i smrt Sv.Franja je freska br. 20. Prilikom restauriranja, istoričarka umetnosti Kjara Frugone otkrila je u gornjem delu freske, sakrivenu medju oblacima, profil lica đavola sa rogovima  kukastog nosa i karakterističnog osmeha u okviru nacrtane scene. Lik đavola ne može da se nasluti i vidi kada se freska gleda sa poda u crkvi, ali se jasno nazire na fotografiji u gro planu.

 

Teško je objasniti razloge zašto je Đoto đavola zakamuflirao u oblacima. Serđo Fuseti, glavni restaurator,  smatra da je Đoto možda hteo da se malo zabavi i napakosti nekome koga je poznavao predstavljajucći ga kao đavola.

[youtube]IxSWxAKv5ic[/youtube]

Za P.U.L.S.E pripremila Snežana Moračić

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments