Dr. Haus – više od doktora, manje od kongresmena

Ulogujte se / Kreirajte profil

Dr. Haus – više od doktora, manje od kongresmena

.

Become a Patron!

.

Slučaj izgleda beznadežno, ali hajdemo da vidimo simptome pojedinačno: arogantan je, narcistoističan, megainteligentan, intuitivan, ima strejt prijatelja Vilsona, nema emocionalne veze sa ženama, ali ima sa toksičnim supstancama. Divno se trudi oko gitare i još je bolji u ciničnim replikama. Radi samo teške slučajeve i uvek uzima u obzir psi faktor. Živi za to da mu vijuge rade i živi u svetu u kome igra ne prestaje. I to bi, manje-više, bilo sve izuzev onog glavnog: najuspešniji je doktor na planeti.

Doktor Haus zapravo jeste vrhunska medicinska zagonetka. Ali, kada imate simptome onda ste na pragu rešenja, bar tako uvek govore u skupim bolnicama. Moglo bi, dakle, biti ovako…

Premda je serija američka, svi tragovi vode do britanskog majstora. Jer, nekada davno, u Londonu dr.Dulitla postojao je takođe Šerlok Holms, fascinantnog pogleda, imao je prijatelja takođe na slovo V. bio je arogantni i narcisistički usamljenik, genije svog zanata, bio je sklon opijatima….U Holmsovo vreme policija je bez mnogo uspeha lutala od jedne do druge Trbosekove žrtve. A i Haus pripada zdravstvenom sistemu koji priznaje od 44.000 do 95.000 smrti godišnje (zavisno od stepena uticaja) koji su posledica lekarske greške. Rekao bi čovek da je razumljivo što mu je onda, iako fiktivnom liku, posvećen (prvi put u istoriji američke medicine) rad u ozbiljnom naučnom časopisu. Haus je nakon ovoga rada od strane doktora nemilosrdno seciran, u jednom času je čak izgledalo da vrše obdukciju nad harizmatičnim doktorom. Da čovek ne poveruje šta su mu izgovorili.

Da, on nema nikakvog poštovanja za prava pacijenata. Sa druge strane, služi se (sa zadovoljstvom) svakodnevnim i nesumnjivim mobingom. Pod pritiskom tužbi i raznih odštetnih zahteva verovatno bi vrlo brzo ostao bez posla. U realnosti, Haus bi bio noćna mora svake bolničke uprave, samo za potrebe serije on može da da vodi dijagnostički centar, ljubi se sa lepom upravnicom bolnice (koju u drugim prilikama javno proziva za jevrejsko poreklo i usvojeno dete) i javno lobira da medicinske sestre na njegovom odeljenju nose za dva broja uže gornje delove uniforme.

Toliko o tome koliko je on ugodan, na stranu što najboljem prijatelju obelodanjuje neugodnu mladalačku epizodu. Ne da je obelodanjuje nego u tu svrhu zakupljuje bilbord na udarnom mestu, na ulazu u bolnicu.

Tako gledano, on nikako nije strejt doktor za pokazivanje. Kako vidimo, pisac serije imao je da ispuni više zahteva, morao je da napravi uverljivi genijalni lik doktora koji vraća poverenje u prilično kompromitovan zdravstveni sistem. Lik je počeo da se okreće protiv zdravstvenog (pa i više od toga) sistema za čije je potrebe stvoren.

Pacijenti počinju da otvaraju forume na kojima listom izjavljuju da ih je baš briga hoće li ih Haus ispljuvati ili ne, pod uslovom da ih leči onako savesno kako su videli u seriji. Niko ne nalazi da je mobing koji Haus sprovodi nešto nedozvoljeno, neki konstatuju da je “takav dril neophodan tim uobraženim doktorima”

Da bi stvari bile još gore, studenti medicine ga takođe obožavaju. Ankete govore da neuspešni studenti doduše pominju da je on “smor”, ali zato uspešni i intelegentni budući doktori žele da i sami rade autonomno i uspešno svoj posao i Haus im izgleda sjajno. Rečju, sa takvim šefom bi svi oni radili.

I šta da sada radi prosečan doktor, prosečne bistrine, koji još nije vratio kredit za skupe studije, a pribojava se istovremeno tužbe za narušavanje prava pacijenata kao i upozorenja da suviše troši na dijagnostičke testove od strane bolničke uprave? Šta da radi takav doktor kada ga pacijent pogleda onim čežnjivim pogledom “Hej, da je doktor haus na tvom mestu…”šta može takav doktor u Obaminoj recesijom pogođenoj državi? Sve što može takav ojađeni doktor jeste da napiše rad za medicinski časopis. Haus ono uradio, Haus rekao trinaestici da je biseksualna i povredio joj LGBT osećanja…Haus namigivao pacijentu sa očnim tikom na hodniku pred devojkom…Haus mobinguje naširoko i ne poštuje ljudska prava. Čovek, pa i doktor, oseća da treba da se požali svojima, logično, oni će ga razumeti sigurno.

Činjenica jeste da je Haus veliki upravo u onome u čemu su drugi doktori slabi. On uspeva da sklopi naizgled udaljene simptome u razumljivu slagalicu. On je logičan, inteligentan i nije opsednut sticanjem kuće sa bazenom na Beverli Hilsu. Ako može to da dobije, onda sjajno, ali, kako reče njegov saradnik, život je prekratak da bismo ga posvetili sticanju novca. I zato saradnici ostaju da rade sa Hausom. Lome se da bi radili sa njim. Uprkos tome što bi se mogli uveliko obogatiti ugrađujući jabučaste implante depresivnim ženama i muškarcima u zadnjicu.

I tako bi Haus i njegova ekipa, uprkos negodovanju esnafa, mogla biti ona sila koja će pokrenuti recesijom uništenu Ameriku. Ili se makar spin doktori u vrhovima TV kuća tome nadaju. Dobri stari protestantski moral, mrmljaju konzervativci, oduvek je čupao stvari iz krize. Kakogod, doktori će raditi više a vreme do predsedničke trke, u uslovima galopirajuće recesije, opasno curi.

Za P.U.L.S.E Spomena Milačić

“Politika”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Jedan komentar na tekst Dr. Haus – više od doktora, manje od kongresmena

Ostavite Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.