Ulogujte se / Kreirajte profil

Džon Lenon, renesansni čovek


Džon Lenon je crtao na specifičan način. Nekoliko linija, sa vrlo malo detalja, crteži su mu više ličili na nedovršene skice, a opet, veoma poetični, narativni i šarmantni komentari na svakodnevni život i njegovu porodicu. Kroz sve crteže provejava i  Džonov specifičan humor.

Džon je još u  školi bio poznat kao karikaturista. Crtao je karikature svojih nastavnika dajući im vrlo opisna i smešna imena : Hairy Smelly Smith, Nick O’Teen i Warty Hairy B. Turner.

Njegova strast za crtanjem nije slučajna i nije bio hobi za popunjavanje slobodnog vremena.

Slikarstvo je u stvari bila prva Džonova ljubav. Crtao je mnogo pre nego je počeo da drži gitaru u rukama. Studirao je na prestižnom Institutu za umetnost u Liverpulu od 1957-1960, pre nego što su mu Bitlsi postali glavna preokupacija. Nastavio je sa crtanjem sve do svoje smrti. Crtao je olovkom, bojicama, akvarelom, kredom, japanskim sumi tušem. 60. godina je za svoje tri knjige, koje su postale bestseleri, uradio  ilustracije.

Najpoznatija mu je zbirka Bag One, serijal od 14 litografija koje je poklonio Joko Ono kao svadbeni poklon 1969. Litografije su dokument i mala hronologija njihovog medenog meseca u Amsterdamu i često su bile meta kritike da li su umetnost ili pornografija.

Portfolio sa litografijama Bag One, kao i neki njegovi crteži izloženi su na stalnoj izložbi u MoMa muzeju u Njujorku.

Posle Džonove smrti Joko je sačuvala nekoliko stotina njegovih crteža.

Kada smo se sreli kao umetnici, ta strana njegove ličnosti je jos više došla do izražaja. Bilo je : u redu, mogu i ja to da uradim. Bio je veoma ponosan što je umetnik. Većina njegovih radova je nastala u jednom dahu, čim bi zavrsio jednom crtež, nije mu se više vraćao, kaže Joko.

Džonov umetnički opus može se grubo podeliti u nekoliko faza:

Rani radovi, Bag One /1969/, Japan, Karuizawa/1976-79/, Real Love / ilustracije za knjigu koju je Džon napisao svom sinu Šonu : Real Love: The Drawings for Sean i Dakota Days.


Na skoro svakom crtežu je pri dnu crveni pečat, japanski logo koji je Džon sam dizajnirao i koji znači : Kao oblak, divan zvuk.


[youtube]dlzrNKN3rZI[/youtube]

Za P.U.L.S.E  /Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.