Ulogujte se / Kreirajte profil

Eni Libovic – Letopisac Američkog portreta

Ja nemam dva života, ovo je jedan život. A lične fotografije, kao i fotografije po zadatku su sve delovi toga.

Upisala je Umetnički institut u San Francusku sa namerom da studira slikarstvo. Želela je da bude profesor likovne kulture. Tamo je odlučila da ode na kurs fotografije.

U to vreme su se škole fotografije su se bazirale na radu Roberta Frenka, koji se smatrao ocem 35mm fotografije u Sjedinjenim Američkim Državama, i Cartier-Bressona, koji je bio fotograf istog žanra, ali zastupljen u Evropi. Njihov rad je podučio portabilnosti i opuštenosti fotografije upravo zbog toga što su imali male kamere. Tu je počeo njen lični, reportažni rad koji se zasnivao na fotografijama njene porodice, pogotovo oca i partnerke Suzan Zontag.

Fotografisala je svakog ko je dostigao svetsku slavu. U njenom portfoliju vrednom 51 milion dolara se nalaze ikonski portreti kao što portret Džona Lenona i Joko Ono, Demi Mur, Trampove, Mik Džegera, Peti Smit i kraljice Elizabete…

Kao fotograf Vanity Fair-a i Vogue-a je fotografisala poznate ličnosti i stvarala kontraverzije koje se i dan danas vezuju za njih. Što se tiče njenog privatnog života, imala je partnerku Suzan Zontag koja je bila poznati esejista i borac za ženska prava. Njihova veza je trajala 15 godina i završila se kada je Zontag umrla od kancera kostiju.

Danas živi u Njujorku sa njena tri deteta.

Za P.U.L.S.E /Goran Tešanović

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.