Erotika u službi savremenih tehnologija

Ulogujte se / Kreirajte profil

Erotika u službi savremenih tehnologija

.

Become a Patron!

.

Dan pronalazača, 9. novembar, slavi se s razlogom na dan rođenja Hedi Lamar. Rođena godinu dana pre Prvog svetskog rata u jevrejskoj porodici kao Hedvig Eva Marija Kesler, ova prelepa kćerka bečkog direktora banke i pijanistkinje izazvala je veliki skandal glumeći u filmu „Ekstaza” 1933. godine. Erotske scene, a pre svega izraz njenog lica na filmskom platnu, sablaznili su predratnu svetsku javnost.

Devet godina kasnije, Hedi Lamar ponovo šokira svet kada prijavljuje svoj patent iz oblasti daljinskog upravljanja torpedima.

Ovaj izum, registrovan kao US-Patent Nr. 2,292,387 u američkom Patentnom zavodu, i danas se primenjuje u mobilnoj telefoniji i za upravljanje frekvencijama.

Inteligentna i lepa glumica bila je i izvrsna matematičarka. Zajedno sa Džordžom Antejlom smislila je i danas aktuelnu tehnologiju preskačućih frekvencija za radijsko navođenje torpeda, što je u prvoj polovini prošlog veka bilo teško da se otkrije i tako ometu radijski signali.

Zanimljivo je da ovaj izum nije korišćen za vreme Drugog svetskog rata, već tek dve decenije posle registracije. Godine 1962, tačno tri leta nakon isteka patentnih prava, tokom kubanske krize, američka mornarica je napravila prvi torpedo koji koristi ovu tehniku navođenja.

Principi Hedinog izuma, pametne bombe, koriste se i danas za uređaje programirane za pozicioniranje kao što je, na primer, GPS. Tri godine pred smrt, 1997, ozbiljni magazin „American Heritage of Invention & Technology” stavlja njenu sliku na naslovnu stranu.

Međutim, kada je pijanista Džordž Antejl, koautor patenta, pokušao da objasni američkim mornaričkim šefovima princip rada tehnike preskačućih frekvencija, za analogiju je uzeo primer iz konstruisanja koncertnog klavira i odmah shvatio da je pogrešio.

„Moj bože, lepo sam mogao da ih čujem kako se zgražavaju: ‘A je l’ to znači da moramo da uguramo ceo koncertni klavir u torpedo?'”, rekao je Antejl.

Ideja je pala u vodu jer se mornarici učinilo da bi takav uređaj bio previše kabast da stane u torpedo, pa je moralo da prođe 20 godina da bi svima bilo jasno da su glumica i pijanista bili u pravu.

Hedi Lamar je već u trećem filmu koji je snimala dobila glavnu rolu. Bio je to film „Mi ne trebamo novac”. Iste godine kada je snimila „Ekstazu”, Hedi se udaje za bogatog bečkog industrijalca Frica Mendla, koji joj kao strog suprug zabranjuje da snima filmove, pa glumica beži od muža i krije se prvo u Parizu, kasnije u Londonu, da bi potom prešla u SAD.

U Americi je otkriva tadašnji filmski tajkun Luis B. Majer. Zgodna Bečlijka Hedvig Eva Marija Kesler menja ime u Hedi, potpisuje ugovor za čuveni MGM i preko noći biva proglašena za najlepšu ženu sveta, a hvale je i vide kao naslednicu Marlene Ditrih i Grete Garbo.

„Svaka devojka može da bude glamurozna. Sve što treba da čini jeste da mirno stoji i izgleda glupo”, rekla je jednom prilikom Hedi Lamar, a ova njena izjava parafrazira se i danas.

Lepa i hrabra, Hedi Lamar bila je veliki protivnik fašističke Nemačke za vreme Drugog svetskog rata, tokom kojeg je otvoreno pomagala SAD.
Rođena 9. novembra 1913. godine u Austrougarskoj, Hedi se udavala šest puta. S prvim mužem Fricom Mendlom bila je u braku od 1933. do 1937, s drugim Džinom Markejem od 1939. do 1941, s trećim Džonom Loderom živela je od 1943.do 1947, sa četvrtim Tedijem Stoferom od 1951. do 1952, s petim, koji se zvao Houard Li, bila je od 1953. do 1960, a s poslednjim, šestim, Luisom J. Bojsom, bila je u braku od 1963. do 1965. godine.

Umrla je 2000. u 87. godini na Floridi, u Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji koja je slavila njenu lepotu i talenat i pošto je prestala da snima filmove, 1958. godine. Kažu da je legenda bioskopskog platna poslednje godine života proživela u samoći. S prijateljima i rođacima se nije viđala. Komunicirala je samo preko telefona.

Baš ovaj podatak postao je i moto biografskog dokumentarca o prekrasnoj glumici. Reditelj Džordž Mič je s razlogom film nazvao „Calling Hedy Lamarr”. U njemu je intervjuisao ljude koji su je dobro poznavali, između ostalih i njenog sina iz trećeg braka, Antonija Lodera.

Interesantno je da se sin Hedi Lamar bavi telekomunikacijama, ali i da sanja o tome da napravi holivudski spektakl o životu svoje majke, inteligentne lepotice i izumiteljke.

Za P.U.L.S.E Vesna Knežević Ćosić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments