Ulogujte se / Kreirajte profil

Erté, Alphabet Suite

“Počeo sam da pripremama Alphabet Suite 1927. posle  velikog uspeha na mojoj prvoj izložbi u Galerie Charpentier u Parizu 1926. Optimista kakav sam bio, mislio sam da ću sve završiti do sledeće izložbe koja je bila zakazana u istoj galeriji 1928-29.

Nisam razmišljao o radovima koje je trebalo završavati uporedo: moj ugovor sa magazinom Harper’s Bazaar, slao sam im crteze za korice svakog meseca kao i bezbroj drugih- modnih, dekoratavnih i pokoji esej.

Takodje sam bio angažovan u pozorištu.  Za dve spektakularne predstave George White Scandals u Majestic Theatre u Njujorku/1926/ i muzicku komediju Manhattan Mary/1928/pripremao sam razne crteže, kao i za Folies-Bergere u Parizu, skicirao pozorišne kostime za operske pevačice/ Lucrezia Bori, Ganna Walska, Maria Kuznetsova/. Da skratom priču, do moje druge izložbe zakazane 1929., jedva da sam krenuo sa Alphabetom.

Alphabet sam završavao godinama, bez žurbe i u miru. Kada sam hteo konačno da ih izložim 1967. u galeriji Grosvenor u Londonu primetio sam da jedno slovo nisam završio. Bilo je to slovo L. Zavrsio sam ga nekoliko meseci kasnije kada sam se vratio iz Montreala gde sam dizajnirao kostime za veliku spektakularnu izlozbu Expo’67. Kasnije se pokazalo da je bas slovo L imalo najviše uspeha kod publike.”

P.U.L.S.E

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *