Ulogujte se / Kreirajte profil

Faut-Il Bruler Sade?

zinktumblr_kycx4pZxOu1qzjoh8

Simone de Beauvoir je u eseju Treba li spaliti De Sada? pokušala da otkrije i ustanovi  radikalnu filosofiju o slobodi u De Sadeovom pisanju, koga smatra pretečom modernog  egzistencijalizam od pre 150 godina. Surealisti su ga obožavali, smatrali ga svojom perjanicom, a Guillaume Apollinaire ga je nazvao ‘najslobodniji duh koji je ikad postojao.’

Spomenuvši De Sada, a u sklopu seta modnih fotografija koje slede, moram da spomenem i Michel Foucaulta, koga izmedju ostalog zovu i ‘bondage philosopher.’ Ne zna se tačno koliko je Foucault bio lično angažovan i upraznjavao vezivanje/bondage tehniku u svom životu, ali postoji bezbroj njegovih intelektualnih eseja u kojima je istraživao fenomen i kulturu BDSM / VDSMVezivanje, Dominacija, Sadizam i Mazohizam/ i njegov uticaj na odnose i društveni diskurs. Njegove ideje dovele su do radikalnog preispitivanja odnosa između seksualnog izbora, opredeljenja i identiteta.

BDSM/VDSM teme nisu nepoznate javnosti, uspešno ih je promovisala Bettie Page, kao i John Willie i Eric Stanton u  alternativnom i non-mainstream časopisu Bizarre /1946-59/i stripovima.

Ovo nije esej ni o De Sadu, a još manje o Michel Foucault /uvek možemo da se vratimo njegovoj ‘Istoriji seksualnosti’ /već više primeran povod da se ova dvojica predstavnika radikalne filosofije , u kontekstu, spomenu i daju ozbiljnost ovom foto-eseju.

Ja ću segment o njima da završim sa klasicnim  baudrillardianskim: Zaboraviti Foucaulta pa da predjemo mi sa filosofiranja na očiglednu suštinu.

Slede fotografije iz poslednjeg broja časopisa Zink, Love Hurts, /citat Markiza De Sade/ koji je i bio inspiracija Herring &Herring i modelima:  Damaris Lewis, Julia Goncharenko, Anais Pouliot i Clara Settje za ovaj umetnički doživljaj.

ZinkBondage3

ZinkBondage5

ZinkBondage6

ZinkBondage9

zinktumblr_kycx2eh5lt1qzjoh8

zinktumblr_kycx2xaEi81qzjoh8

zinktumblr_kycx3jmz8P1qzjoh8

zinktumblr_kycx3s8Xlf1qzjoh8

zinktumblr_kycx4iIuaY1qzjoh8

zinktumblr_kycx49Z4Vu1qzjoh8

zinktumblr_kycx27e3s11qzjoh8

Evo i Queen of pinups, Battie Page, koju je u periodu od 1951-57 fotografisao Irving Klow :

betbond2

bettie_page_nice

6a0110163f4802860c0110167a6689860d-500pi

Bondage umetnik-crtač /imali smo bondage filosofa, bondage modela, bondage fotografa i urednika/ John Willie je za magazin Bizzare, koji je izdavao prethodno spomenuti Irving Klow, crtao u formi stripa dražesne, divne fragmente iz VDSM:

john willybizarre0ye.jpg3

john_willie_whip

johnwilly45

za P.U.L.S.E  /Snežana Moračić

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  Jedan komentar na tekst Faut-Il Bruler Sade?

 1. Bojan

  22/03/2010 at 22:25

  Eh, a isao bas neko vece biopic o Beti. Ovaj od pre nekoliko godina, Meri Heron (koja se valjda specijalizovala za taj today-s-fringe-a-tomorrow’s-classic segment americke popularne kulture.

  I to je igrala Grecen Mol. Koja bas podseca na Beti sa crnom kosom, inace Grecen ne bih nikad asocirao s njom.

  PS Secam se da je Skorseze to hteo da radi, a Liv Tajler je trebalo da igra Beti

Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.