Feltonov izveštaj – sitnice koje život znače

Dizajner Nikolas Felton “široj” javnosti je verovatno poznat kao mozak iza najveće promene fejsbukovog dizajna – uvođenja timeline-a 2012. godine. U znatno manjem, opskurnijem, ali prilično posvećenom delu interneta Felton je bio zvezda mnogo pre toga. Njegov projekat “Feltonov godišnji izveštaj” koji je počeo 2005. i završio ove godine, fascinirao je podjednako dizajnere, statističare, one koji pate od OCDa i sve zainteresovane za rijaliti programe.

Feltonov izvestaj 1

Kada je 2005. godine prolazio kroz svoj kalendar, Felton je shvatio da je zabeležio u njemu svaki obrok koji je imao, po restoranima, tražeći klijente (posao je išao slabo te godine). Ovo mu je dalo ideju, da napravi hroniku sličnih, dosadnih događaja i predstavi ih u formi infografika. Vremenom, projekat se proširio i počeo da prati gotovo sve delatnosti, koje se mogu kvantifikovati.

-Popio jednu kafu svakog dana u 10:40 ujutru
-Popio jedno alkoholno piće svakog dana u proseku u 20:38
-Koristio 23 prevoznih sredstava
-Najviše susreta sa jednom osobom- 226 (devojka)

Feltonov izvestaj 2

Na kraju godine, Felton objavi ove podatke u formi detaljnog i impresivno dizajniranog infografika.  Kada se projekat proširio na praćenje ličnih komunikacija, tehnologija je pomogla. Aplikacija za Ajfon snima sve vidove komunikacije koji se preko tog telefona obave, takođe prati kretanje korisnika. Osim toga, na svakih sat i po aplikacija ga podseti da zapiše sa kim je i kako proveo vreme.

-Posetio restorana – 111
-Probao različitih ukusa sladoleda- 9
-Poruka sa najviše uzvičnika-8 (WE ARE DONE!!!!!!!!- devojci)
-Čaša vode popijeno-1484

feltonov izvestaj 3

Izveštaj za 2010. godinu, bio je izrazito težak, jer je te godine Feltonov otac preminuo. Ovaj izveštaj je tako postao neka vrsta biografije. “Verovatno više validne, jer je utemeljena na činjenicama”. Felton navodi da nije želeo da ovaj izveštaj bude šokantan, ali nije želeo ni da prekine, jer je i taj događaj deo njegovog životnog narativa.

-Primljeni telegrami saučešća- 169
-Fotografije oca- 93
-Procenat fotografija na kojima nosi kravatu- 18
-Poslednji dan : 12.09.2010.  (temperatura 49 Farenhajta , oblačno)

Feltonov izvestaj 4

Nad ovim neobičnim i pomalo bizarnim projektom, naravno stoji senka prikupljanja podataka građana, koje vladine institucije vrše bez dozvole (i sa dubioznom zakonskom osnovom). Statističari i informatički stručnjaci se načelno protive prikupljanju podataka na ovakav način, stahujući od gubitka privatnosti.

S druge strane Feltonov rad, ne deluje zastrašujuće, naprotiv nostalgičan je, evokativan i ponekad jednostavno lep (paleta u kojoj su predstavljeni podaci, takođe reflektuje autorov odnos prema godini koju opisuje, pomenuta 2010. na primer bila je znatno tamnija od ostalih).

Osim brojnih etičkih, tehničkih i komercijalnih pitanja, koja su uglavnom bile predmet interesovanja i kritika, postoji i jedno veće (uglavnom zaboravljeno) pitanje. Kako sačuvati iskustvo?  Drugim rečima, kada Felton za deset godina pogleda koliko često je probao nove vrste sladoleda- da li će se sećati kakvog su bili ukusa?

za P.U.L.S.E:  Janko Kanja

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments