Filmična zgrada, The Bradbury Building

Filmična zgrada, The Bradbury Building

1

Postoji jedna zgrada u Los Anđelesu, iz 1893, u retro-futurističko gotik stilu, kao stvorena za snimanje SF i noar filmova, zove se Bredberijeva zgrada/ The Bradbury Building/.

BR_loc_Bradbury_EXT2

Okružena šumom savremeno dizajniranih oblakodera, Bredberijeva zgrada odoleva novom dizajnu i skreće pažnju svojim posebnim izgedom. Unutrašnjost joj  nije ni od metala ni od aluminijuma, već neka kombinacija od peščare i cigle. Ima pet spratova, a sa obe strane okružuju je oblakoderi koji  pokušavaju da se prilagode i nadju mesto pored  nje. Oni su, na kraju krajeva, samo zgrade. Bredberi je istorija.

Priča o čuvenoj zgradi je pomalo bizarna i neobična. Tadašnjem milioneru, Luj Bredberiju /Louis Bradbury/, koji s bavio nekretninama, svidjala se kreativnost i mašta Džordža Vajmana/George Wyman/, pripravnika arhitekte, pa je odlučio da zgradu, koja bi nosila njegovo ime, projektuje baš Džordž. Džordž je posedovao formalno arhitektonsko znanje i radio je kao pripravnik kod strica, poznatog arhitekte. Džordž  je iz mnogo razloga odbio ponudu, ali nije bio siguran da li je njegova odluka u redu pa se odlučio da na jednoj od seansi – razgovor sa duhovima mrtvih- pita svog pokojnog brata šta da radi , ‘Prihvati se posla i uzmi Bredberijevu zgradu. Ona će te učiniti slavnim’, poručio mu je brat. Inspirisan SF romanom ‘Looking Backward’ Edvarda Belamija/ Edward Bellamy/, o utopističkoj priči o nekom budućem svetu iz 2000.godine, sa blagoslovom preminulog brata, Vajman se odlucio da prihvati ponudu.

Zgrada je zamišljena za poslovni prostor, ustvari to je  i najstarija  komercijalna zgrada koja je ostala u centru LA.

BRaDBURY

6

450px-BradburyBuildingDetail

4

64

Unutrašnja fasada zgrade je po ugledu na italijansku renesansnu arhitekturu: braon cigla i terakota. Elementi od kovanog gvoždja napravljeni su u Francuskoj, zidovi su obloženi  meksičkim pločicama, a stepenice popločane belgijskim  mermerom.

0

8

2

Zgrada ima ogroman svetlarnik za koji je Ester Mekoj/Esther McCoy/ rekao da je ‘matematička bajka’. Ima bareljefe, ornamentna drvena vrata, stepenice sa geometrijskim šarama, otovorene liftove /originalno su se kretali na paru.

11

‘U arhitekturi, dizajnu koji je kao simfonija od čelika, stakla, mermera, meksičkih pločica, cigle i peščare, Džordž Vajman je svoju viziju materijalnog sna Južne Kalifornije ostvario kao tehnologiju preplavljenu suncem’, napisao je u knjizi Materijalni snovi/ Material Dreams/o Bredberijevoj zgradi, Kevin Star/Starr.

BR_loc_Bradbury_int2

BR_loc_Bradbury_int

BR_loc_Bradbury_EXT3

Nažalost, gospodin Bredberi nije doživeo da vidi završenu zgradu, umro je nekoliko meseci pre nego je zgrada kompletirana.

1990-tih zgrada je bila kompletno restaurirana i proglašena za nacionalno istorijsko blago i pod zaštitom je države. Bredberijeva zgrada je korišcena za nebrojano mnogo filmova. Od SF do tzv. noar, kriminalnih trilera : Double Indemnity, Marlowe, D.O.A., Chinatown, Wolf, Leathal Weapon 4, kao i u mnogim TV serijama. Slavu je definitivno potvrdila u filmu Blade Runner.

br_bradbury_ext BLADE RUNNER

br_blimp_over_bradbury

blade_runner

br_deckard_looking_for_pris

br_bradbury_balcony

Bredberjeva zgrada je najvažnija lokacija u filmu The Blade Runner/ pored Union Station, 2nd St Tunnel i Ennis-Brownove zgrade/. Sebastien je živeo u njoj i ona finalna scena bitke izmedju Dekarda i Roja je snimljena upravo na krovu Bredberijeve zgrade.

site_28_rand_1797730647_blade_runner_maxed

blade-runner-2

Danas je tu smestešten Glavni štab za službu za unutrašnje odnose LA policije.

Za P.U.L.S.E /Snežana Moračić

Tekstovi o filmu na portalu P.U.L.S.E

Tekstovi o arhitekturi na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments