Filmovi, Trst i vetar…

Ulogujte se / Kreirajte profil

Filmovi, Trst i vetar…

.

Become a Patron!

.

Međunarodni filmski festival u Trstu, najpoznatiji festival u Italiji posvećen filmovima  zemalja Istočne Evrope, održan je ove godine od 20. do 29. januara.  Na ovoj  28. smotri  gostovali su filmovi iz više od trideset zemalja, a svečano je otvoren projekcijom filma “The Teacher” praškog rezisersa Jana Hrebejka. Tokom deset dana trajanja festivala prikazano je 120 filmova, a premijerno je prikazan i film “Trieste, Yugoslavia” reditelja Alessia Bozzer. Film je posvećen “Ponterossu”, poznatoj pijaci u Trstu na koju su godinama odlazili žitelji bivše Jugoslavije. Ovaj film je, na veliko interesovanje publike, prikazan dva puta tokom festivala, a izazvao je i veliku pažnju italijanske i međunarodne javnosti.

 

Kao i svake godine, festival je sadržao tri međunarodna takmičarska programa: dugometražnog, kratkometražnog i dokumetarnog filma.  Za najbolji dugometražni film ove godine proglašen je film “Dobra žena” Mirjane Karanović, kojoj je  uručeno ovo priznanje poslednje večeri festivala.

 

Osim ovih programa, festival je i ove godine propraćen mnogobrojnim sekcijama koje  pružaju mogućnost mladim filmskim stvaraocima da se predstave međunarodnoj publici.  Između ostalog, po deveti put je ostvaren   projekat “Eastweek”, koji je osmišljen  u cilju ostvarivanja saradnje  akademija i univerziteta dramskih umetnosti Centralne i Istočne Evrope. Tokom projekta, realizovan je virtuelni centar u kome su studentima ponuđene najmodernije metode usavršavanja  u oblasti filmske produkcije, a na festivalu su prikazani i kratkometražni filmovi učesnika.

Sekcija “When East meet West” ove godine okupila je vise od 350 profesionalaca iz trideset različitih zemalja, a među izabranim projektima nalazio se i “The Users” Ivana Ikića.

 

Iz godine u godinu ovaj filmski festival okuplja sve veći broj gledalaca, a karte su uglavnom unapred rasprodate. Zanimljivo je da su tokom smotre organizovane i posete mestima u Trstu na kojima su snimane poznate scene italijanskih filmova. Ove posete su privukle veliku pažnju iako su se šetnje odvijale na otvorenom, propraćene tršćanskim vetrom. 

Posebnu priznanje “Eastern Star Award” koje ce od ove godine dobijati umetnici koji  su posebno doprineli kulturnoj razmeni između Istočne i Zapadne Evrope pripalo je  popularnoj italijanskoj glumici Moniki Beluči.

za P.U.L.S.E: Jelena Živković Frigo 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments