Filmski festival u Trstu – 2018.

Ulogujte se / Kreirajte profil

Filmski festival u Trstu – 2018.

.

Become a Patron!

.

Ovogodišnji međunarodni filmski festival u Trstu Alpe Adria započeo je u petak 19. a završava se u 28.januara. Radi se o najznačajnijem filmskom festivalu u Italiji koji je posvećen filmskoj produkciji Istočne Evrope.

Kao i svake godine festival Alpe Adria sadrži više sekcija dugometražnog, kratkometražnog i dokumentarnog filma. Niz pratećih događanja i  manifestacija upotpunjavaju već bogati kalendar festivala, a jedan od njih je i dodela nagrada najuglednijoj ličnosti godine “Eastarn Star 2018”.

Ove godine nagrada je pripala Radetu Šerbedžiji sa obrazloženjem da je značajno doprineo razmeni kulture između Istočne i Zapadne Evrope.  Drugi razlog koji je žiri uzeo u obzir je njegovo dugogodišnje suprostavljanje ratu. 

Šerbedžija na dodeli nagrada

Nagradu mu je uručila Nikoleta Romeo, direktorka festivala, koja je od ove godine uz Fabricia Grosoli, zamenila preminulu osnivačicu i dugogodišnju direktorku festivala Anamariju Pierkavasi.

Šerbedžija sa direktorima festivala Nikoletom Romeo i Fabriziom Grosoli

Pre uručenja nagrada, a u okviru programa “Rebels 68” prikazan je film poznatog zagrebačkog režisera Nenada Puhovskog “Generacija 68” o studentskim demonstracijama koje su se odvijale te godine u bivšoj Jugoslaviji i o tome da li je i šta ostalo od tadašnjih ideala, kao i film Želimira Žilnika “Zupanjska lipanja”

Šerbedžija je primio nagradu uz ovacije publike i održao kratak govor, kako je sam precizirao, “pod naslovom  “Govor za filmski festival u Trstu”u kome je ukratko dotakao nekoliko tema,  od detinjstva u Vinkovcima kada je kao dečak marširao sa drugim pionirima podvikujući “Život damo, Trst ne damo” do filmografije bivše Jugoslavije pa do današnjeg problema migracije u Evropi i u svetu. Nije zaboravio da pomene i prijateljicu Anamariu Pierkavasi.

Ista nagrada pripala je prošle godine italijanskoj glumici Moniki Beluči.

Mirjana Karanović na prošlogodisnjoj dodeli nagrada

Kao i svake godine u svim sekcijama učestvuju srpski poznati i manji poznati  autori, režiseri i glumci. Ove godine u sekciji dokumentarnog filma biće premijerno prikazan u Italiji i film Mine Turajlić “Druga strana svega”. Njen film “Cinema Komunisto” je 2011. na ovom festivalu nagrađen kao najbolji dokumentarni film.

Prošle godine je nagradu za najbolji film pripala Mirjani Karanović za debutantsko rediteljsko ostvarenje “Dobra žena”

Nenad Puhovski i Želimir Žilnik ucesnici u sekciji “Rebel 68 East”

Već više godina i Akademija dramskih umetnosti iz Beograda učestvuje u programu “Eastweek” zajedno sa fakultetima dramskih umetnosti iz Evrope. Tokom tug projeka, studentima se u obliku virtuelnog centra za usavršavanje ponuđene najmodernije i najnovije metode u oblasti filmske produkcije, a na festivalu se prikazuju i kratkometražni filmovi učesnika.

za P.U.L.S.E: Jelena Živković Frigo

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments