“Fraktura”

Dva sveta, materijalni i onaj skriveni opstaju u romanu Fraktura Nenada Teofilovića. Protagonista Nikola Tomić smešten je u središtu sudaranja. Uprkos svojoj uspešnoj karijeri on dolazi do spoznaje da je samo urušavanje večno. Zahvaljujući tom sudbinskom prevratu dolazi do svog unutrašnjeg sebe i svojih svetova. Uzbudljivo štivo koje nas navodi na preispitivanje nas samih u različitim okolnostima koje nam svakodnevnica donosi.

Roman Fraktura Nenada Teofilovića predstavlja, pre svega, dva sveta – jedan je opipljiv i materijalni, dok je drugi skriven i čoveku teško dokučiv. U tački gde se ti svetovi sudaraju smešten je i protagonista Nikola Tomić, koji, uprkos uspešnoj karijeri arhitekte i ljubavnoj vezi u inostranstvu, doživljava neočekivani sudbinski prevrat i spoznaje da je samo urušavanje večno. U neprestanoj dilemi pred osnovnim ljudskim pitanjima, poput kule od karata oko njega se urušavaju dragi ljudi, ljubavi, prijateljstva, spokoj, snovi i strahovi…

Na ovim stranicama život je opisan poetikom paradoksa – arhitekta, ophrvan urušavanjem, promišljajući o spoljašnjem svetu, čiji je svedok i žrtva, dolazi tako do sebe i svojih unutrašnjih svetova.Uzbudljivo visokoknjiževno štivo, koje nas navodi na preispitivanje u okolnostima koje život donosi.

 

Izvor: Dereta

 

Nenad Teofilović dobitnik nagrade “Stevan Sremac“ za roman “Fraktura

 

U konkurenciji pet romana koji su se našli u užem izboru za ovogodišnju nagradu “Stevan Sremac“, žiri je odlučio da nagrada za najbolju proznu knjigu u 2020. godini pripadne autoru iz Čačka Nenadu Teofiloviću za roman “Fraktura“.

Za nagradu “Stevan Sremac“ za 2021. godinu prispelo je 69 proznih knjiga, a romani “Sloboda govora“ Vladana Matejevića, “Epizodisti i junaci“ Vladislave Vojnović, “Zamalek“ Dejana Tijaga Stankovića, “Fraktura“ Nenada Teofilovića i “Kontraendorfin“ Svetislava Basare, našli su se u užem izboru.

Žirije je, kako kažu, odlučivao na kraju između dela “Epizodisti i junaci“ i “Fraktura“, a većina glasova pripala je knjizi pisca iz Čačka koju je objavila “Dereta“.

– Uspostavljajući dijalog sa “Zapisima iz podzemlja“ F. M. Dostojevskog, Nenad Teofilović u romanu “Fraktura“ preispituje egzistencijalni položaj savremenog čoveka, mogućnosti i preduslove njegove slobode, markirajući epohalne promene modernog sveta koje su čoveka pretvorile u objekat – stoji u obrazloženju žirija.

Jedno od najpoznatijih dosadašnjih dela ovog autora jeste roman Klopka koji je objavljen 2002. godine, a po kome je snimljen istoimeni domaći film.

Nenadu Teofiloviću će nagrada u vidu plakete i novčanog iznosa biti uručena tokom trajanja manifestacije “Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

Izvor: Južne vesti

AUTORSKI PROFIL

Tekst je priredilo i prenelo uredništvo portala P.U.L.S.E. Stavovi izneti u tekstu nisu nužno i stavovi koje zastupa redakcija.

0 0 glasova
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments