Googlaklija vs. Googlaža – šesto čulo

Googlaklija vs. Googlaža

Pretraživači poput Google-a, nesporno korisni alati, postali su šesto čulo današnjice. Koristimo ih u momentima nesigurnosti u verodostojnost određene informacije ili proste potrebe za istom, kao pomoćno sredstvo prilikom donošenja najrazličitijih odluka, međutim, informacije dobijene ovim putem valjalo bi pažljivo tumačiti i strogo dozirati.

Kao i ostala čula, i ovo ume da prevari.

6. čulo

Elem, internet poprima osobine živog bića: raste, razvija se, hrani a koristi se i doskora privilegijom isključivo homo sapiensa – prilično lepo laže.

Prilikom i najnaivnije pretrage vrlo je verovatno da ćete se naći u moru internet stranica, informacija, kao i dezinformacija, od kojih bi većinu valjalo zanemariti, što je opet stvar slobodne procene, zdravog razuma ali i znanja.Pritom ne mislim na tabloidne i propagandne sadržaje već na drugu vrstu ciljno usmerene laži kao i dobronamerne savete na različitim forumima, prepunim samozvanih stručnjaka iz različitih oblasti.

Tako, recimo, možete saznati da je Elvis i dalje živ. Kao i Michael Jackson,Tito…(uz priložene fotografije i dobru nadu da se nećete baviti još i godinama rođenja pojedinih..!)

Tu je zatim primer mudrog neregistrovanog forumaša koji samouvereno poručuje da bi svaki dobar hrišćanin morao da prihvati činjenicu da delfini nisu sisari (uz mnoštvo citata iz Biblije i zaključak da samo najdublji umovi prepoznaju velike istine).Mesec je ogromno parče sira, Zemlja  oblika ravne ploče (satelitski snimci naše planete samo su deo mreže laži svetskih moćnika..)…Da i ne nabrajam dokaze o postojanju vanzemaljaca, vila i sličnih kreatura.

elvis

Online enciklopedije, od kojih verovatno najčešće korišćena Wikipedia, pored kvalitetnih  sadržaja nude i neproverene podatke, dopunjene biografije, subjektivne, iskrivljene istorijske činjenice. Svaki registrovani korisnik može podeliti svoju mudrost sa ostatkom sveta bez bojazni da će snositi bilo kakve posledice svoje maliciozne ideje ili proste uobraženosti.

Kao vid „pobune“ onih izprovociranih koncepcijom i idejom, u ovom slučaju Wikipedije, nastala je i svojevrsna parodija na istu pod nazivom Uncyclopedia koja nudi svojim korisnicima mogućnost da daju mašti na volju, te smisle što neverovatniju laž koju mogu plasirati.

No, ozbiljno ili ne, poigravanje činjenicama i zaštićenim sadržajima ne prepoznaje naročito mlađa populacija pa su online biblioteke izvor kome se bezrezervno veruje.

Ostaje ideja filtriranja sadržaja, poseta zvaničnih stranica i maksimalno uživanje u globalnoj mreži informacija koja je ipak velika prednost civilizacije, ali uz oprez i malo mudrosti –ipak smo na ovoj planeti privilegovani vlasnici iste.

cat_earth_eating_mouse_moon

Za P.U.L.S.E Maša Jusufi

Tekstovi o društvu na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Snežana Moračić
Snežana Moračić
12 years ago

mada, kada bolje razmislim, mozda i nije lose da mislim da je Mesec supljikavi svajcarski sir, da je Tito ziv, da ce me kad-tad oni iz svemira kidnapovati, da cu sresti Elvisa u Vegasu..kao u bajci, zar to nije lepse?

i zapamti : Elvis hasn’t left the building!

Snežana Moračić
Snežana Moračić
12 years ago

pa zaboravila sam najvaznije, mada se podrazumeva, jel…odlicni su ti kolazi, onaj prvi sa ramovima,mozda nisi htela da se tako ‘vidi’, je kao kondomi, utoliko ima jacu poruku, ono iskoristis i bacis, GIGO- garbage in, garbage out, sto i jeste internet.