Googlaklija vs. Googlaža

Ulogujte se / Kreirajte profil

Googlaklija vs. Googlaža

.

Become a Patron!

.

Pretraživači poput Google-a, nesporno korisni alati, postali su šesto čulo današnjice. Koristimo ih u momentima nesigurnosti u verodostojnost određene informacije ili proste potrebe za istom, kao pomoćno sredstvo prilikom donošenja najrazličitijih odluka, međutim, informacije dobijene ovim putem valjalo bi pažljivo tumačiti i strogo dozirati.

Kao i ostala čula, i ovo ume da prevari.

6. čulo

Elem, internet poprima osobine živog bića: raste, razvija se, hrani a koristi se i doskora privilegijom isključivo homo sapiensa – prilično lepo laže.

Prilikom i najnaivnije pretrage vrlo je verovatno da ćete se naći u moru internet stranica, informacija, kao i dezinformacija, od kojih bi većinu valjalo zanemariti, što je opet stvar slobodne procene, zdravog razuma ali i znanja.Pritom ne mislim na tabloidne i propagandne sadržaje već na drugu vrstu ciljno usmerene laži kao i dobronamerne savete na različitim forumima, prepunim samozvanih stručnjaka iz različitih oblasti.

Tako, recimo, možete saznati da je Elvis i dalje živ. Kao i Michael Jackson,Tito…(uz priložene fotografije i dobru nadu da se nećete baviti još i godinama rođenja pojedinih..!)

Tu je zatim primer mudrog neregistrovanog forumaša koji samouvereno poručuje da bi svaki dobar hrišćanin morao da prihvati činjenicu da delfini nisu sisari (uz mnoštvo citata iz Biblije i zaključak da samo najdublji umovi prepoznaju velike istine).Mesec je ogromno parče sira, Zemlja  oblika ravne ploče (satelitski snimci naše planete samo su deo mreže laži svetskih moćnika..)…Da i ne nabrajam dokaze o postojanju vanzemaljaca, vila i sličnih kreatura.

elvis

Online enciklopedije, od kojih verovatno najčešće korišćena Wikipedia, pored kvalitetnih  sadržaja nude i neproverene podatke, dopunjene biografije, subjektivne, iskrivljene istorijske činjenice. Svaki registrovani korisnik može podeliti svoju mudrost sa ostatkom sveta bez bojazni da će snositi bilo kakve posledice svoje maliciozne ideje ili proste uobraženosti.

Kao vid „pobune“ onih izprovociranih koncepcijom i idejom, u ovom slučaju Wikipedije, nastala je i svojevrsna parodija na istu pod nazivom Uncyclopedia koja nudi svojim korisnicima mogućnost da daju mašti na volju, te smisle što neverovatniju laž koju mogu plasirati.

No, ozbiljno ili ne, poigravanje činjenicama i zaštićenim sadržajima ne prepoznaje naročito mlađa populacija pa su online biblioteke izvor kome se bezrezervno veruje.

Ostaje ideja filtriranja sadržaja, poseta zvaničnih stranica i maksimalno uživanje u globalnoj mreži informacija koja je ipak velika prednost civilizacije, ali uz oprez i malo mudrosti –ipak smo na ovoj planeti privilegovani vlasnici iste.

cat_earth_eating_mouse_moon

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  3 komentara na tekst Googlaklija vs. Googlaža

 1. Snežana Moračić

  07/05/2010 at 20:53

  mada, kada bolje razmislim, mozda i nije lose da mislim da je Mesec supljikavi svajcarski sir, da je Tito ziv, da ce me kad-tad oni iz svemira kidnapovati, da cu sresti Elvisa u Vegasu..kao u bajci, zar to nije lepse?

  i zapamti : Elvis hasn’t left the building!

 2. Maša Jusufi

  07/05/2010 at 21:40

  haha – imaš pravo!
  a pre neki dan (tačnije 04.maja)zapao mi je za oko neki naslov..ako se dobro sećam “i ne sećaju ga se a nedostaje im”-te se ja prepoznala.
  Što reče Branka Katić u Mi nismo anđeli 1- mnogi od njih me nisu sačekali…

 3. Snežana Moračić

  08/05/2010 at 22:59

  pa zaboravila sam najvaznije, mada se podrazumeva, jel…odlicni su ti kolazi, onaj prvi sa ramovima,mozda nisi htela da se tako ‘vidi’, je kao kondomi, utoliko ima jacu poruku, ono iskoristis i bacis, GIGO- garbage in, garbage out, sto i jeste internet.

Ostavite Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.