Ulogujte se / Kreirajte profil

Greenwich Mean Time vs Mecca Time?

Meku godišnje poseti 10 miliona hodočasnika iz 140 različitih zemalja. Godišnji prihod od hodočasnika od oko $5.3 milijarde je drugi najveći izvor prihoda za Saudijsku Arabiju posle nafte. Da bi sve te posetioce kao i muslimansku populaciju koja se značajno povećava iz godine u godinu /ima ih više od milijardu i po/ smestila i udovoljila im zahtevima, saudijska vlast, zajedno sa kraljem Abdhullom napravila je megalomanski arhitektski projekat koji se zove The King Abdul Aziz Endowment Project koji se sastoji od  kompleksa zgrada i 7 tornjeva u kojima će biti smešteni hoteli, prodajna mesta, butici, radnje, restorani, muzej i Opservarijum na najvećoj do sada površini na svetu za takvu vrstu projekta : 1.500.000 metara kvadratnih, a nalazi se 50m južno od Velike Džamije. Arhitekte i projektantski biro su iz jedne od najpoznatijih i najvećih multidisciplinovanih arhitektskih firmi, Dar al-Handasah, koji su ceo projekat nazvali Abaj Al-Bait Project, poznat i pod nazivom  Mecca Royal Clock Hotel Tower. Koštao je, do sada, $1.6 milijardi. Završetak projekta i svečano otvaranje očekuje se krajem 2011.

Dar al-Handasah je arhitektska i inžinjerska firma koja eksperimentise sa slobodnim dizajnom koji se ne može često naći na Zapadu gde je postmodernizam u arhitekturi već prilično iscrpljen. Čini je grupa dizajnera, arhitekata, inžinjera i konsultanata. Dizajn im je moderan, vrlo senzitivan, koji čuva i poštuje lokalnu, tradicionalnu kulturu i arhitekturu. Dizajnerski tim svojim projektima pokriva veći deo Azije, Afrike i Srednjeg Istoka još od 1956. godine. Imaju 44 studija u 33 zemlje i široku lepezu usluga.

Ovaj ambiciozan i jedan od najvećih projekata na svetu, The King Abdul Aziz Endowment, moći će da primi 100.000 gostiju u svojim hotelima i lusuznim apartmanima koji su smešteni u 7 tornjeva. Imaće i tri eskluzivna hotela sa sedam zvezdica za posebne i važne goste sa posebnim zahtevima: Fairmont, Raffles i Swiss Hotel sa impresivnim pogledom na Al- Masjid al Haram i Kaabu. Obezbedjen je i parking za 560 automobila, 40 autobusa i 1900 wc-a.

 

Fokalno, centralno mesto, zauzima Kraljevski toranj sa satom, bizarna replika Big Bena iz Londona, koji ce biti 7 puta veći od originala i vidljiv na daljinu od 17 km noću i 12 km danju. Kvadratni metar za stanovanje je u Meki takodje najskuplji na svetu, kreće se od $70.000-$120.000. Muslimani iz celog sveta će moći da kupe prostor za stanovanje samo 10 km udaljen od Velike Dzamije, na  lizing na 24 godine .

Sat je pozlaćen i vidljiv sa 4 strane. Zlatnim slovima je na površini sata ispisano ‘ U ime Allaha’.  65m širine, 80m visine, smešten na visini od 400m iznad svetog Harama. Sat će biti vidljiv sa velike daljine od 12 km danju i 17 km noću. Imaće 2.000.000 LED sijalica, a 21.000 zelenih i belih sijalica biće ugradjeno na vrhu sata i treperiće dajući signal Muslimanima za njihove molitve u toku dana. U specijalnim prilikama, vertikalni laserski zraci sa vrha kule, dužine 10 km, paraće nebo. Liftovi će posetioce voziti do ogromnog balkona sa koga se pruža impresivan pogled.

Kula na kojoj se sat nalazi je visoka 601m, zajedno sa zlatnim polumesecom na vrhu /23m dijametralno/. Veća je nego Taipei, ali niža od najviše zgrade na svetu, Burj Khalifa u Dubaiu /828m/. Nemački i švajcarski inžinjeri su projektovali mehanizam sata koji će od 2011 da pokazuje arapsko standardno vreme, Mecca Time /+3GMT/ umesto dosadašnjeg po Griniču/GMT/.

Meka je postala centar sveta.

Sa ovom las vegaskom aurom, muževnom replikom originalnog Big Bena i tornjevima koji podsećaju na Vestminstersku palatu, ovaj projekat je čuveni kritičar TNYT novina,  Nicolai Ouroussof, nazvao kriminal u arhitekturi i apsurdni dizajn kičerajskog postmodernizma koji je jednostavno uništio muslimansku tradiciju i pretvorio Meku u House of God. Istorijska parodija koja je raslojila još više jaz izmedju bogatih i siromašnih. Sirotinja i niža srednja klasa se povlači ka unutrašnjosti, njima će biti uskraćeno zadovoljstvo uživanja u velelepnim tornjevima, pogledima, restoranima kao i kupovina u preskupim buticima, dok će bogataši iz luksuznih hotelskih soba  imati prekrasan, direktan pogled na gužvu i hodočasnike oko Velike Džamije.

Las Vegas je došao u Meku! Westminster-meets-Wall Street . Dizajn veštačkih minijaturnih gradova sa tornjevima različite visine, velikim atrijumima i svodovima, ogromnim komercijalnim prostorom, hotelima u kombinaciji sa luksuznim apartmanima, restoranima, buticima i ostalim uslužnim delatnostima je tako tipičan za postmodernizam koji je, mnogi se slažu, doveo dizajn i arhitekturu u pitanje, pogotovu u Americi.

  What happens in Mecca, stays in Mecca.

 za P.U.L.S.E/Snežana Moračić

 •  
 •  
 •  
 •  Jedan komentar na tekst Greenwich Mean Time vs Mecca Time?

 1. Snežana Moračić

  12/01/2011 at 12:22

  Zaboravila sam da dodam još jedan važan detalj koji je naljutio prvenstveno tursku vlast a i svet: rušenje stare tvrdjave iz 18. veka Ecyad Kalesi u Meki 2002 da bi se izgradio ovaj megalomanski komercijalni kompleks. Na insistiranje svetske javnosti da se sačuva istorijska tvrdjava, saudisjka vlada nije reagovala. Mnogi su ovo rušenje poistovetili sa vandalskim uništavanjem statua Bude u Bamzanu.

  fotografija tvrdjave http://www.flickr.com/photos/15138489@N04/5320627596

Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.