"Gretenizam" – poslednji stadijum kapitalizma

Ulogujte se / Kreirajte profil

“Gretenizam” – poslednji stadijum kapitalizma

.

Become a Patron!

.

Mafija se svugdje sjatila oko otpada, eko-biznis je unosniji od kocke, droge, oružja… Klimatski katastrofizam je najbolji način da se izvuče velik javni novac kojim će odabrani menadžerirati za spas Zemlje.

Foto: Reuters/Carlo Allegri/Pixell

Nevolja sa suvremenim “spasimoklimu” pokretom nije u tome što je postao neka vrsta nove religije, već što je riječ o vrlo agresivnoj religiji, isprepletenoj sa sumnjivim političkim i ekonomskim interesima i sa sve očitijim totalitarnim pretenzijama.

Iako se vole pozivati na znanost, njeni pobornici postupaju kao dogmatici. Oko vrlo složenog pitanja klimatskih promjena, a napose toga utječe li uopće na njih ljudska djelatnost, u znanstvenoj zajednici nema apsolutnog konsenzusa. Mješavinom političkih i akademskih pritisaka, medijskog odstrjela i autocenzure, postigli su da je većina znanstvenika koji se javno oglašavaju striktno na liniji proglašenog pravovjerja.

Foto: Reuters/Carlo Allegri/Pixell

Oni koji nisu žigošu se, ismijavaju ili ignoriraju kao akademik Paar kod nas. Premda mnogi od njih redovito ističu važnost ekologije i zaštite okoliša, ako imalo dovedu u pitanje dogmu da je čovjek izazvao globalno zagrijavanje, a pogotovo samoprozvane klimatske mesije i totalitarne mjere koje oni nude kako “spas”, izopćuje ih se, stavlja u isti koš s ravnozemljašima, optužuje da se zalažu za plastiku u moru i pomor pčela, pa se na koncu jedan profesor s PMF-a i akademik po tom pitanju tretira kao redikul, a vrhovni autoritet je autistična švedska djevojčica. U Italiji se nedavno sedam znanstvenika usudilo napisati tekst peticije pod naslovom “Europska deklaracija: nema klimatskog izvanrednog stanja”. Vrlo brzo su skupili više od 500 potpisa znanstvenika iz svijeta, pa se kao nastavak te inicijative sprema konferencija u Oslu, 18. i 19. listopada. U deklaraciji iznose podatke da je povećanje temperature manje od onoga što je predviđao IPCC, organizacija UN-a koja proučava “klimatske promjene”. Između ostalog, primjećuju “kako je antropično porijeklo globalnog zatopljenja nedokazana hipoteza, izvedena samo iz nekih klimatskih modela, odnosno složenih računalnih programa, nazvanih Opći cirkulacijski modeli te da “znanstvena literatura sve više naglašava postojanje prirodne klimatske varijabilnosti koju modeli nisu u stanju reproducirati”. Tvrda kako “ta prirodna varijabilnost objašnjava značajan dio globalnog zagrijavanja od 1850. godine.

Foto: Reuters/Carlo Allegri/Pixell

Ljudska odgovornost za klimatske promjene, uočena u prošlom stoljeću, stoga je neopravdano pretjerana i katastrofalna predviđanja nisu realna”. Postoje dakle drugačiji glasovi, ali se nasilno ušutkuju i onemogućuje se argumentirana akademska rasprava. Stara i ugledna rimska Accademia dei Lincei organizira kongres o klimatskim promjenama 12. studenog, na koji je pozvan i jedan od pokretača navedene peticije, prof. Franco Battaglia. U znak prosvjeda zbog njegovog pozivanja član organizacijskog odbora Guido Visconti odmah je dao ostavku. Uslijedila je haranga na prof. Battagliu u oligarhijskim mainstream medijima, gdje ga se naziva “negacionistom”. Isti izraz se uobičajeno koristi za one koji negiraju holokaust. Dakle, na djelu je stari postupak “reductio ad Hitlerium”. Umjesto da se na znanstvenom kongresu suoče različite teze i argumenti njima u prilog, neistomišljenike se prikazuje kao zle manijake, s kojima nema potrebe raspravljati.

Istovremeno, stvar je do kraja zaoštrio meteorolog Luca Mercalli, koji je od 2007. dio Climate Broadcaster Network-Europe, skupine tv meteorologa koju je oformila EU kako bi “širila ispravne informacije o klimatskim promjenama”. Taj plaćenik za ispravnost je napisao kako “peticija negacionista” ima berem jednu pozitivnu stranu, a to je da će “staviti na raspolaganje našim mladim učenicima koji se, potaknuti od Grete Thunberg, bore za svoju budućnost, potpisanu listu njihovih neprijatelja”. Priziva se dakle neka mješavina maoističke kulturne revolucije i akcija fašističke mladeži, ovaj put zelene, koja bi uskoro mogla uzeti pravdu u svoje ruke i početi kažnjavati znanstvene heretike. Vrhunac bešćutnosti je korištenje bolesnog djeteta kao glasnogovornika za političku agendu. Greta Thunberg, švedska srednjoškolka kojoj je dijagnosticiran Aspergerov sindrom, autizam i opsesivno-kompulzivni poremećaj, nekim je čudom od sjedenja petkom ispred švedskog ministarstva umjesto da ide u školu (što je kao recept za spas klime onda agresivno gurano školarcima cijelog svijeta), dospjela za govornicu UN-a kao vrhovni autoritet na svjetskom summitu o klimi. Tamo govori banalnosti, bjesni, optužuje svjetske lidere i odrasle općenito da su njoj kao tobožnjoj predstavnici mladih “ukrali snove” te kao vrhunac brizne u histeričan plač.

Greta poručuje da učiti, ići u školu nije najvažnija stvar, već je djeci preči klimatski aktivizam. Pri tome ne krije pubertetski prezir prema starijima, u njenom svijetu odrasli su krivci i ne valjaju, a mladi su sve skužili. Koristeći je kao maskotu, mainstream mediji na Zapadu pumpaju osjećaj nadolazeće katastrofe, najavljuju apokalipsu, tjeraju na obraćenje na novu religiju, pokajanje, post i žrtvu, naravno pod njihovom palicom. Greta je zbog svojih fiksacija natjerala roditelje na vegansku prehranu, špijunira majku i osuđuje je jer noću tajno pojede malo sira. Ona je suvremeni Pavlik Morozov, pa da već postoji eko-policija sigurno bi joj prijavila roditelje i otjerala ih na robiju jer su pojeli po krišku gaude. Između ostalog, natjerala je majku i da se odrekne karijere operne pjevačice jer to uključuje putovanje zrakoplovom, koji, znamo emitira CO₂. Greta roditeljima nije dala jesti i putovati, a sad bi maltretirala cijeli svijet, uvjerena da je apsolutno u pravu nakon što je u trenutku prosvjetljenja sve mistično shvatila. Bilo bi žalosno, da nije smiješno. Ogroman novac je u igri, a znamo već odavno kako se mafija svugdje sjatila oko otpada, eko-biznis je danas unosniji od kocke, droge, oružja ili građevine. Klimatski katastrofizam je najbolji način da se izvuku ogromna javna sredstva kojima će onda odabrani menadžerirati za spas planeta. Primjerice, Angela Merkel je, iako je Njemačka u zaštiti okoliša već po mnogo čemu uzorna, žurno donijela paket mjera vrijednih 100 milijardi eura koji će se potrošiti do 2030. No Greta i greteni lupaju na krivoj adresi.

Zadnji podaci Eurostata o emisiji CO2 iz fosilnih goriva pokazuju da su o a u EU 2018. smanjena za 2,5% u odnosu na prethodnu godinu. U Njemačkoj čak 5,4%. Glavni izvor emisija CO₂ nije Zapad već Kina i Indija. Zašto Greta ne ide u Peking? Kina je povećala emisiju za 208% od 2000. do 2018., Indija za 155%, dok je u Europi u istom razdoblju palo za 16%. U SAD-u palo od 2005-2017 za 12,4%. Najzagađenije zemlje su Bangladeš, Pakistan, Indija, Afganistan, a 95% plastičnog otpada u oceanima potječe iz Azije i Afrike. Europa najviše čini po tom pitanju, pa zašto eko-fanatici nju najviše tlače i nabijaju joj osjećaj krivnje? Isključivo zato što riječ o taktici u sklopu šire strategije lijevo-progresivnih politika, hoće kontrolu, a ne pali više dovoljno pozivanje na gladne proletere, obespravljene žene ili ugrožene seksualne manjine, potreban je novi fiktivni izvor neupitne moralne legitimacije u njihovoj borbi za vlast i kontrolu nad društvom. Klima je tu idealna. Pogotovo kad se u prve redove isturi bolesno dijete. Pubertetsko histeriziranje i agresivno obraćanje odraslim ljudima već je viđeno i prije Grete u UN-u. U knjizi U memoarima Gretine majke Malene Erman, operne pjevačice i svojedobne švedske predstavnice na Eurosongu, opisano je kako joj se obraća mlađa kćer Beata “’Vi se brinete samo o Greti. Nikada o meni. Mrzim te, mama. Ti si najgora mama na cijelom svijetu, ti glupa, fucking glupačo’, dere se ona, kad me Pingu pogodi ravno u glavu”. To je odgoj djevojaka u Švedskoj čije bismo posljedice sad trebali trpjeti globalno. Uz njega je vezano i hiper dijagnosticiranje, zbog čega uskoro nitko više neće biti normalan, dakle i imati obvezu pristojnosti, poštovanja zakona, propisa, bontona.

Greteni lažu da prema IPCC-u imamo manje od 12 godina do katastrofe te da moramo preko noći smanjiti emisiju CO₂ za 50%. Sve da i jeste tako tko je mora smanjiti? Trebaju li se zemlje u razvoju odreći industrije? Ide li to u korist zemljama koje će prodavati naprednu zelenu tehnologiju? Kako će natjerati Kinu? Kako to napraviti pravedno. Je li izlaz u nuklearnoj energiji? Ako nećemo pesticide, treba li više GMO-a koji su otporni na nametnike? Je li možda i kanibalizam rješenje za klimatske promjene i održivo življenje kako je nedavno iznio švedski znanstvenik Magnus Söderlund? Ako već švedska socijalna služba nije reagirala na vrijeme, imamo se pravo zapitati zašto se nije oglasila naša pravobraniteljica za djecu kad se, na valu gretenizma, poticalo našu djecu na neodlazak petkom u školu u ideološke svrhe. U svemu tome su najkomičnije naše lijeve medijske perjanice, koje godinama cmizdre zbog deindustrijalizacije Hrvatske, i pate za socijalističkom teškom industrijom, posebno kemijskom u Dalmaciji, a istovremeno sline na Gretu. Generacija izmanipuliranih gretena na Zapadu se žrtvuje tako što petkom ne ide u školi i misli da će time spasiti planet. Suvislije bi bilo da se naoružaju i krenu na Kinu i Indiju u nekoj vrsti dječjeg križarskog rata nove religije. Ali neće. Izgleda da se ipak zadovoljavaju maltretiranjem “ukućana”.

Izvor: Večernji list

 

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  9 komentara na tekst “Gretenizam” – poslednji stadijum kapitalizma

 1. Đorđe Milović

  29/09/2019 at 18:39

  Ljudski rod danas pati od autizma,slepila,koji izvesni trgovci dušama debelo iskorišćavaju…Stara priča,u kojoj nam nije potrebna naučno-tehnički um da nam objasni da život na planeti izumire.Gretin “autistički” bes je sasvim opravdan.
  Ali da li i dovoljan?

 2. Đorđe Milović

  29/09/2019 at 18:43

  u kojoj nam nije potreban…

 3. Igor

  30/09/2019 at 23:36

  Zanimljivo je da PULSE dozvoljava objave članaka koji su od prvog do poslednjeg reda ništa drugo nego protiv-činjenične teorije zavere.

 4. Boban Savković

  01/10/2019 at 00:19

  Igore, najlakše nam je bilo ne objaviti ništa o toj temi. Ako objavimo, a verujem da hoćemo, tekst koji iz drugačijeg ugla posmatra celu problematiku, pretpostavljam da će takođe biti negativnih komentara sa sličnom argumentacijom. Pozdrav!

 5. Nemanja Ćurčić

  01/10/2019 at 02:18

  Ne vidim opravdanje za objavljivanje (čak ne ni to, nego prosleđivanje) teksta ovoliko lošeg kvaliteta. Od prve do poslednje rečenice tekst koristi jednu osobu i povoljan trenutak u svetu gorućih trendova kao platformu za opovrgavanje i negiranje ekologije, selektivno prikazivanje i manipulaciju podataka/podacima (čak i otvoreno laganje), da ne spominjem ad hominem uvrede i zamenu lika aktivistkinje za sve ono što ekološki konzervativizam zastupa. Izjave poput „samoprozvane klimatske mesije i totalitarne mjere koje oni nude kako “spas””, „profesor s PMF-a i akademik po tom pitanju tretira kao redikul, a vrhovni autoritet je autistična švedska djevojčica”, „greteni”, aluzije na kanibalizam, fašizam i holokaust u kontekstu eko-aktivizma (i još mnogo, mnogo toga) nemaju šta da traže u jednom časopisu koji se bavi umetnošću i kulturom. Dotična osoba i tema po strani, argumentacija teksta predstavlja svojevrsno žongliranje retorikom upereno u senzacija-željno čitalaštvo koje, nadam se, nije i Vaša ciljna grupa. Goruća tema po ovu cenu? Mogli ste i preskočiti. Ovako prikazujete aspiracije ka tabloidizaciji – a onda bi bilo moralno sa Vaše strane da korigujete naziv svog časopisa.

 6. Igor

  01/10/2019 at 11:55

  Poštovani Bobane,

  ovde nije reč o argumentaciji, već o poštovanju činjenica. Autor tvrdi da ne postoji naučni koncenzus o ljudskom uticaju na klimatske promene. To je činjenično netačno. Jednako netačno – kao što sam poredi – kao poricanje koncenzusa o genocidu ili evoluciji. Izuzeci uvek postoje, ali je neosporan koncenzus ogromne većine (više od 95%) radova na ovu temu koji pokazuju da ljudske delatnosti značajno doprinose klimatskim promenama. I nekritički objavljivati svaki stav o – u ovom slučaju ozbiljnoj i po mnoge potencijalno smrtonosnoj temi – u ime slobode gotora jeste neodgovorno koliko i objavljivati članke koji – ponovo aludirajući na autora – podržavaju ugrožavanje prava manjina u ime demokratije. Ako PULSE već želi da otvoreno polemiše o politički problematičnim temama, što je svakako pohvalno, mislim da je neophodno izbeći bilo kakvu relativizaciju (“uvek ima onih koji će se usprotiviti”, “ima razmih mišljenja” itd) i imperativ je jasno razlučiti naučno prihvaćene činjenice od stavova koji se pozivaju na nekoliko odstupajućih autoriteta. Otvoreno neverovanje u nauku je osnovno ljudsko pravo, ali tvrditi da naučni koncenzus ne postoji u temama gde je vrlo jasan nije ništa drugo nego opasna laž.

  Pozdrav,
  Igor

 7. Boban Savković

  01/10/2019 at 19:40

  Igore,

  Želeo bih ti da skrenem pažnju na notornu činjenicu da mi, kao redakcija, zaista ne možemo stojati iza svake napisane reči u tekstovima koje objavljujemo, bilo da su oni autorski ili su prenešeni iz drugih izvora.

  Objavljivanjem ovog teksta mi smo bili svesni da prenosimo i tvrdnje koje se kose sa našim shvatanjima koji su saglasni sa mišljenjima da je ljudska zajednica najodgovornija za klimatske promene koje presudno utiču na njeno dalje opstajanje.

  To si mogao pretpostaviti ali smo mislili da će tebi, kao i drugima, biti jasnija prava namera prenošenja ovog teksta. A to je da ne verujemo da će se, zloupotrebom jednog deteta, a ti mi dokaži da to nije tako, zaista krenuti u proces rešavanja ogromnog problema sa kojim se suočavamo a na koji ti, u odbrani naučnog stava, ni najmanje nisi obratio pažnju. Bojim se da je ovo – stavljanje u centar pažnje aktivizam jedne osobe – samo manevar da se, trenutno, skrene pažnja od pravih razloga klimatskih promena sa kojima, ne verujem da smo spremni da se suočimo a to je promena kompletnog ponašanja naše civilizacije. Suočavanje sa tim značilo bi da je potrebno da se odreknemo svih pogodnosti do koih smo stigli a na koje samom prirodom našeg postojanja, jednostavno, niti možemo i niti smo smo spremni. Lakše je, koliko vidim, identifikovati probleme u aktuelnim svetskim političkim dešavanjima u kojima treba da se svrstamo na nečiju stranu. Za nekoliko meseci niko se neće sećati Grete Tunberg a stanje stvari će ostati nepromenjeno.

  U toj manipulaciji je akutni problem i mene čudi da protiv toga nisi napisao ni reč.

  U svakom slučaju, drago mi je da si se javio i da smo suprostavili stavove u minornoj nadi da ćemo nešto uspeti da promenimo.

  moj pozdrav!

 8. Igor

  02/10/2019 at 23:11

  Poštovani Bobane,

  hvala na odgovoru! Mislim da smo svi saglasni da je sasvim u redu diskutovati strategije zeleno-orijentisanih organizacija, njihovu efikasnost, izvore njihovoh finansiranja i potencijalnu umreženost sa kompanijama. I broj kvalitetnih tekstova koji o ovome debatuju nije mali. Ali i dalje stojim iza toga da ovaj tekst prelazi sve linije civilizovane diskusije, zanemarujući činjenice i iznoseći laži kako bi autor poentirao o temi o kojoj očito nije obavešten (inače ne bi bilo potrebe za lažima), i to na veoma sensazionalan način.

  PULSE ima renome časopisa kvalitetnog sadržaja kod čitalačkoj publici na Balkanu i verujem da mnogi ljudi imaju poverenje u stvari koje su objavljene, te mislim da je za ovako inflamatorne teme važno da se provere osnovni argumenti tekstova, jer neistine mogu lako da se prošire ako su izvori informacija ograničeni, kao što jesu u literaturi na ovu temi na našem jeziku.

  Nadam se zanimljivim (ali argumentovanim i činjeničnim) diskusijama na ovu temu u budućnosti PULSE-a,

  Igor

 9. Boban Savković

  03/10/2019 at 01:11

  Igore,

  zato postoji mogućnost reakcije na tekst https://pulse.rs/zasto-bi-greta-bila-marioneta/ i bilo bi dobro da se ovakvih tekstova bude više. Istine radi, svaku temu treba sagledati iz više uglova.

  Hvala na lepim rečima!

  pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.