Guinness – Irski napitak koji je osvojio svet

Ulogujte se / Kreirajte profil

Guinness – Irski napitak koji je osvojio svet

.

Become a Patron!

.

Priča o Ginisu počinje ovako:

Artur Ginis je potpisao ugovor o zakupu stare pivnice u Sent Džejms Gejtu 31. decembra 1759. i to na 9.000 godina. Tako počinje priča o najpoznatijem svetskom tamnom pivu.

Guinness_da_Bar-6002

 

Bačve Ginisa kotrljaju se na proizvodnoj traci u Dablinskoj pivnici već 250 godina, ali, kada je Artur Ginis potpisao čuveni ugovor o zakupu pivnice i obećao da će u narednih 9.000 godina plaćati 45 funti godišnje, stvari su izgledale mnogo drugačije. Pivnica je tada obuhvatala hektar i po zemljišta, mlin, dve kolibe, bakarni kazan i štalu za 12 konja.

“Ono što mi zapravo slavimo jeste potpisivanje ugovora o zakupu Sent Džejms Gejt pivnice 1. decembra 1759. godine u Dablinu. Ne znamo puno toga o Arturovom životu pre toga. Znamo da je rođen u Selbridžu. Znamo i to da je Arturov otac nadgledao proces proizvodnje piva i pretpostavljamo da je Artur tu i naučio zanat”, izjavio je Iblin Roše, arhivar u kompaniji.

Artur je najpre pravio svetlo pivo, ali 1770. godine novi napitak je ušao u modu. To je bilo jako, tamno pivo poznatije i kao porter. Artur je odlučio da počne sa proizvodnjom portera. Za kratko vreme postigao je neverovatan uspeh i do kraja 18. veka prestao je da proizvodi svetlo i u potpunosti se preorijentisao na tamno pivo. U međuvremenu, se oženio i dobio brojno potomstvo.

Kada je 1803. godine umro, pivnica kojom je upravljao 44 godine, postala je neverovatan biznis. Arturovi sinovi nastavili su da razvijaju posao koji su kasnije nasledila pokoljenja porodice Ginis. Do 1833. godine Pivnica Sent Džejms postala je najveća u Irskoj.

GUINNESS 01
“U proseku prodajemo oko tri miliona litara piva dnevno! To je najveći brend u Irskoj, koji se prodaje u 150 zemalja sveta. Ginis je najveći svetski proizvođač crnog piva, a nalazi se i među 20 najvećih svetskih proizvođača piva uopšte!”, istakao je menadžer marketinga Ronan Birn.

Iako se Ginis može piti bilo gde u svetu, mnogi tvrde da je ipak najukusniji u Dablinu. Svake godine hiljade pivopija dolaze u Sent Džejms Gejt da posete najčuveniju pivnicu na svetu. Sam industrijski kompleks nije otvoren za posetioce, ali pored kompleksa postoji Ginisov magacin – sedmospratnica koja je u potpunosti posvećena istoriji čuvenog piva. Uz stalnu postavku, postavljene su i nove izložbe povodom obeležavanja jubileja.

d70437d37d0ccc25_guinness250xxlarge

Vrhunac proslave planira se u četvrtak 24. septembra, na dan Arturovog rođendana koji će se slaviti u svim Irskim pabovima širom sveta. Tačno u 17:59, pivopije širom planete će podići krigle i nazdraviti u čast Artura Ginisa.

“U minut do šest, gde god da se nalazite na kugli zemaljskoj, u kojoj god da ste vremenskoj zoni, nazdravićete Arturu Ginisu i njegovom sjajnom pivu! Mi ćemo imati živu irsku muziku, irske plesače… To je ono čemu nas je Ginis naučio!”, kaže Pol Dali, vlasnik dva irska paba u Minhenu.

Najveća žurka biće organizovana u Dablinu gde se planiraju koncerti irske muzike i izvođenja irskog plesa, ali, u centru pažnje biće naravno čuveno pivo koje je Artur pretvorio u globalni brend.

Danas, 250 godina nakon potpisivanja ugovora o zakupu na 9.000 godina, mnogo toga se promenilo, pa čak i čuveni porter. U Arturovo vreme pivo je imalo manje alkohola i nije imalo penu.

cGU3901-REV

Čuveni ugovor samo je deo istorije. Pivara kojom su gotovo ceo vek upravljali naslednici Artura Ginisa danas je samo jedan brend konglomerata Dijađo. Ali ni to nije važno. U irskim pabovima širom sveta, tamno Ginisovo pivo ušlo je u legendu kao čudan irski napitak koji je osvojio svet.

“P.U.L.S.E”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments