Хабаровск, балтички сан на руском Далеком Истоку

Овај град европског духа налази се неколико хиљада километара далеко од Евро­пе, у далекоисточној тајги настањеној тигровима.

Лепота нових цркава, архитектура 19. века и богата културна сцена чине Хабаровск једним од најлепших градова на руском Далеком Истоку. Без обзира на то што се град налази на источном крају Транссибирске пруге, на самој граници са Кином, у њему нема ни трага азијског духа. Пре се може рећи да личи на насеље на обали Балтичког мора, удаљеног готово 8000 километара.

lori_legion_media_PARK_468

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8992546249_47f1c88cf3_o (1)

У овом граду, основаном 1858, све — од широких булевара оивичених дрворедима, елегантних деветнаестовековних грађевина, трамваја, старинских кафеа, до фонтана, уметника на централном тргу и вреве на речној обали — подсећа на Европу. Чак и мирис лета подсећа на Медитеран. Ипак, зимске темпратуре од -30, на којима се и моћни Амур претвара у ледену стазу, подсећа да иза града почиње далекоисточна тајга.

62811725

khabarovsk1

Дуж Мурјавјово-амурске улице посетиоци могу да виде брижљиво чуване грађевине од црвене цигле из 19. и раног 20. века. У овој улици се налази пет музеја. Музеј локалне историје, изграђен 1894, вероватно је најбољи на руском Далеком Истоку и приказује културу домородачких народа Хабаровског краја, као и одличну колекцију везану за Руски грађански рат (1917-1923). Сама грађевина је изгледа преживела ове сукобе да би постала сведок бруталних последњих борби Црвене и Беле армије које су се водиле у овим удаљеним крајевима.

st-inokentii-school-1899-1900-khabarovsk-russia

4934886304_d112649a60_o

enter-to-the-new-museum

khabarovsk-regional-museum

81610724

Иако је град поносан на своју совјетску прошлост  и има неколико великих споменика Совјетском Савезу и његовој војсци, у последње време је видљива и религијска ренесанса. Импресивна црква Успења Богородице је једна од реплика старих цркава које су уништене за време Стаљинове власти. У граду се налази и највећа православна црква руског Далеког Истока: црква Преображења Господњег, са својим огромним златним куполама које се лако виде из авиона који прилећу на градски аеродром.

khabarovsk-city-church

khabarovsk-russia-city-church

khabarovsk3

8941113293_45f644f145_h

Недалеко од Преображенске цркве налази се величанствени ратни споменик, сведочанство патриотизма грађана руског Далеког Истока који су дали своје животе у борби са нацистичком Немачком хиљадама километара далеко од свог родног града.

Већина градских атракција и излетишта је близу реке, укључујући централни парк који се протеже километара и по до брда са кога се пружа најлепши поглед на град.

Хабаровск постоји захваљујући грофу Николају Муравјову-Амурском и у парку се налази велика статуа градског оца, који је био и генерални гувернер тадашњег Источног Сибира (у наше време, према административним појмовима, руски Далеки Исток није део Сибира). Околина ове статуе је најромантичније место у граду. Заправо, становници Хабаровска воле да кажу да у целој Русији нема лепшег места за заљубљене парове: шта може бити лепше од месеца који се огледа у Амуру, мешајући се са одразом златне куполе и јесењим лишћем руске тајге?

Посетиоци могу да оду бродом и до Комсомолска на Амуру и Николајевска на Амуру и тако виде један од највеличанственијих и најређе насељених делова Русије.

Ниједан излет до Хабаровска није комплетан без излета у шуме које окружују град. Многи становници Хабаровска имају викендице у насељу Вороњеж-1, идеалном месту за роштиљ, пиво и музику. Ова шума, чија се лепота најбоље види у јесен, представља почетак Усуријске тајге, гигантске шуме у којој живе чувени амурски тигрови, највећи на свету. У јесен их је тешко уочити због специфичне боје крзна, али током зиме њихове пруге постају лако уочљиве на снегу. У шумама живи и амурски леопард, али њега је веома тешко пронаћи.

72-1

in_khabarovsk_forest_v_by_greenamb-d5k99li

in_khabarovsk_forest_i_by_greenamb-d5k99c2

Планинарење на оближњу планину Хексир даје предиван поглед на град и његове златне куполе, али и на руско-кинеску границу. Без обзира на то што је све што се види од Кине једна шума, за успон на овај врх потребна је посебна дозвола због његове политички осетљиве локације.

Близу Хабаровска се налази и изоловани архипелаг Шантар, низ острва доступних само када нема снега. Ова група од 15 острва у Охотском мору чувена је по својим окомитим литицама и смрековим шумама. Архипелаг је рај за љубитеље дивљине: ту се могу видети брадати туљани, гренландски (арктички) китови и угрожени западни сиви китови. Острва су пуна медведа и, нажалост, сваког лета неки кампер настрада. Стручњаци овакве исходе углавном повезују са неодговарајућим понашањем градских туриста. На острва се из Хабаровска може доћи бродом и хеликоптером.

Taiga-Forest

Khabarovsk-Dusse-A_1392415c

khabarovsk-krai-lake

Za P.U.L.S.E priredila:  Tanja Mladjen

izvor: Ruska reč

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Станимир Трифуновић

Сјајно!!!

slavcek wolf
slavcek wolf
6 years ago

Da, prekrasni krajevi, divna i draga mesta prirode i ljudi… Žao mi je što najverovatnije u svom životu neću biti tamo…
Habarovsk i njegovi predeli traže mnogo više nego ovaj lepi tekst da bi se upoznali. A tek – doživeli…?!?