I Saw Her Standing There

I Saw Her Standing ThereI Saw Her Standing There

beatlesiwanttoholdyourhand2wp

Prva stvar na prvom Bitls albumu. Inicijalnu melodiju napisao je Pol Mekartni koristeći za osnovu bas rif iz neke od pesama Čak Berija, obradivši je na takav način da kasnije ni sam nije bio siguran šta je uradio. Kasnije ju je , zajedno sa Lenonom, sedeći jedan preko puta drugog, završio a tekst su napisali koristeći školsku vežbanku liverpulskog instituta.

2

Snimljena je u onom jedinom danu kada je sniman ceo album „Please, please me“. Legenda kaže da su tog februarskog dana ’63.-e godine oba glavna pevača bila prehlađena što je uslovilo to da ni mnogi dobri poznavaoci Bitlsa ne mogu da prepoznaju ko peva koju stvar… a vodeći vokal je , naravno, bio Polov. “One, two, three, four…“ je uvod ubačen je kao ha..ha..veza sa nekom ranijom Elvisovom pesmom a na američkom izdanju pesme bio je isečen taj deo ali je ipak ostalo ono „four“

i_saw_her_standing_there

11 godina kasnije, novembra 1974—te godine, kada Bitlsi više nisu postojali, izgubivši opkladu sa Eltonom Džonom da će, konačno, i osnivač Bitlsa u solo karijeri imati pesmu na prvom mestu top lista (radilo se o „Whatever gets you through the night“ ) u njujorškom Medison Skver Gardenu, na svom poslednjem koncertu koji je ikada odsvirao, Lenon je rekao:

3093586218_86bd55029c

„I’d like to thank Elton and the boys for having me on tonight. We tried to think of a number to finish off with so I can get out of here and be sick, and we thought we’d do a number of an old, estranged fiancé of mine, called Paul. This is one I never sang, it’s an old Beatle number, and we just about know it.“

Tada ju je prvi i poslednji put otpevao. Ne postoji video snimak te dve pesme koje su tada zajednički otpevane…(druga je bila Lucy on the sky with diamonds).  Sledeće godine završio je svoj album rokenrol klasika, skupio svoje najbolje pesme u post-Bitls periodu i otišao u kućnu samoizolaciju iz koje se vratio pred kraj života, iniciran Mekartnijevom zaraznom „Coming up“ pesmicom koju nikako, po sopstvenim rečima nije mogao da izbaci iz glave.

0

1051368

Elem, neke 1988. godine u Waldorf Astoria hotelu skupilo se poveće društvo na Rock’n Roll Hall of Fame koncertu. Na kraju, okupljeni na bini, bez dvojice glavnih, sa Ringom za bubnjevima, vokalne deonice podelili su Bili Džoel, Džordž Harison, Mik Džeger i Brus Springstin…Negde u pozadini, pored Džefa Beka koji je svirao solo gitaru, ritam je udarao je onaj koji ih naterao da se promene 1965-te godine i da iz fascinatnog „je-je“ perioda uđu u svojjih i ne samo svojih , najkreativnijih 5 godina karijere, onaj kojeg se Lenon odrekao nabrajajući ga, sa ostalima, u pesmi „God“ sa Plastic Ono Band“ albuma…naravno radi se o Robertu Alanu Cimermanu a.k.a. Bob Dilenu.

401px-Lennon_Statue,_Liverpool74321855179cover

Svu svoju muzičku veštinu Bitlsi su, ponajviše, stekli svirajući, osim u Hamburgu, u čuvenom Cavern klubu u Liverpulu. Decembra 1999. godine Pol Mekartni se vratio na mesto gde je, sa ostalima pekao zanat, i dok je na ulazu, stojala statua njegovog muzičkog i životnog prijatelja, koncert je završio praćen, Jan Pejsom na bubnjevima i Dejvom Gilmorom  na gitari, pesmom koja je postala rok klasik.

Da…putevima koji se ne znaju, polazeći od nekih ustaljenih šablona etabliranih kao u onoj sceni “Back to the future” filma, kada neko javlja Čak Beriju da je to rif koji mu treba, “Video sam je kako stoji tamo” prešla je put od pesmice nekog anonimnog benda, do klasika muzike koja je izmenila socijalni i kulturni milje društva. Neko bi rekao da je to bio Long and winding road, možda dug i trnovit put kao što je Tobacco road, neko da je tako moralo biti….I zato …ONE, TWO, THREE, FOUR…..

za P.U.L.S.E: Boban Savković

Tekstovi o muzici na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bojan Kozić
12 years ago

Odlican tekst, drago mi je sto im dajes credit i u tom delu koji inace manje cenis (unlike me, i dalje smatram da su Bitlsi bili najbolji i najvazniji u svetskoistorijskom 🙂 kontekstu bas kao rockabilly on steroids). Nego kad pominjes Dilana koji jeste bio njihov veliki fan pa cak i kad se pravio da ih ne voli (u pocetku ih je zvao bubblegum ali slusao pazljivo i znao sve pesme a to svedoci Al Aronovic koji ga je i upoznao sa Bitlsima u Njujorku), red je da pomenem i pomalo opskurnu a genijalnu obradu Yesterday:

http://www.youtube.com/watch?v=C5imxdPfAZQ

Za kraj posebna poslastica. Lenon, imitacija Dilana.Prajsles:
http://www.youtube.com/watch?v=-bvVdAmYfXI&feature=related

Moca
12 years ago

pa…već smo pričali o one two three four, ja sam rekao jasno i glasno koji bitlsi su mi pravi bitlsi. tome koji je puštao te 1963. tu ploču po prvi put verujem da mu je zvučalo ko iron maiden nekome iz 1980.

i stvarno jedino tu ima problema da se uhvati ko peva koju pesmu, već na drugom albumu se jasno vidi razlika.

najbolji omaž toj pesmi, mada malo patetičan, dat je u filmu “Rain Man”.

p.s. mc cartney – gilmore – ian pace …kakav bend!