Ilja Rjepin – Tolstoj među slikarima

Povodom 175 godina od rođenja čuvenog ruskog slikara i vajara Ilje Jefimoviča Rjepina (1844-1930)  u prostorijama SANU održana je  svečana akademija.

Ilja Rjepin: Autoportret

Ilja Rjepin bio je najpoznatiji slikar ruskog realizma i umetnik kome pripada velika zasluga za uvođenje ruske umetnosi u evropske tokove. Istoričari umenosti tvrde da je Rjepin u likovnom svetu bio ono što je njegov savremenik Lav Tojstoj bio u svetu književnosti. Rjepin je savremenike fascinirao „sposobnostošću da reprodukuje ljudski život snažnim i živopisnom silom“, a sam Tolstoj tvrdio je da Rjepin „prikazuje život naroda mnogo bolje nego bilo koji drugi ruski umetnik“.

Portret Lava Tolstoja 1887.

Modest Musorgski

Car Nikolaj II
Slikareva kćerka
Pisemski
Tretjakov
Rubinštajn

„Rjepin je uporno tražio nove tehnike i sadržaje kako bi svom delu dao veću punoću i dubinu. Imao je dubok osećaj svrhe u svojoj estetici i veliki umetnički dar da oseti duh veka i njegovo odražavanje u životima i likovima pojedinaca“, ukazuju istoričari umetonosti.

Portret Meneljejeva
Sveti Nikola u Likiji
Odgovor zaporoških kozaka turskom sultanu

Rjepin je rođen u blizini Harkova, a umetničko obrazovanje započeto kod lokalnog ikonopisca završilo se u Carskoj akademiji umetnosti u Petrogradu. Jedno vreme boravio je u Italji i Francuskoj. Po povratku u Rusiju, pridružio se 1878. pokretu „peredvižnika“, koji su se pobunili protiv protiv akademskog formalizma službene akademije.

“Burlaci na Volgi”
Uskršnja litija u Kurskoj guberniji
Ivan Grozni i njegov sin
Sadko u podvodnoj kraljevini
Jabuke i lišće

Tada je nastala Rjepinova čuvena slika „Burlaci na Volgi“. On je podjednako je bio uspešan i popularan kao slikar i istorijskih i savremenih tema, a među glavnim kupcima njegovih dela bili su i članovi carske porodice i Pavle Tretjakov, osnivač istoimene čuvene moskovske galerije. Iako je i u Sovjetskoj Rusiji njegovo slikarstvo prihvaćeno kao uzor za rad ostalih umenika, Rjepin je iskoristio srećnu okolnost da je njegova kuća koju je sagradio severno od Petrograda posle Oktobarskog prevrata pripala  Finskoj.

Zabava
Veliki knez bira mladu
Ceremonijalno zasedanje Državnog saveta
Puškin recituje svoju poemu pred starim Deržavinom
17. oktobar 1905.

Preminuo je u finskom mestu Kukala, koje je kasnije vraćeno pod rusku upravu i po njemu dobilo ime Rjepinovo, a zajedno sa znamenitostima Petrograda nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Ilja Jefimović Rjepin od 1907. bio je dopisni član Srpske kraljevske akademije, a ovo zvanje dobio je tri godine pre Lava Tolstoja.

Danas online

AUTORSKI PROFIL

Tekst je priredilo i prenelo uredništvo portala P.U.L.S.E. Stavovi izneti u tekstu nisu nužno i stavovi koje zastupa redakcija.

5 1 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments