Izlet kod Pikasa

Izlet kod Pikasa

Sve je fascinantno na ovoj kultnoj, pastoralnoj fotografiji Picnic at Mougins sa francuske rivijere : vreme i mesto dešavanja, ljudi na njoj, i fotograf.

Prva pomisao je sličnost sa Gogenovim (Gauguin) platnom: dve egzotične mlade devojke, skoro nage, golih grudi, pokrivene nehajno peškirima. Na ovoj slici su muškarci  potpuno obučeni. Na fotografiji ima malo od Renoara/Renoir/, Seraa/Seurat/, i naravno sličnost sa Maneovom (Manet) slikom Doručak na travi (Le Dejeuner sur l’Herbe) je više nego očigledna.

Ovaj fragment sa izleta iz 1937. na ostrvu Sainte-Marguerite, u  Kanu/Cannes/, u vrtu Pikasove /Picasso/ kuće, nekoliko nedelja pošto je završio Guernicu, 1937. zabeležila je zauvek fotograf Li Miler/ Lee Miller.

Na fotografiji su, s leva na desno : Pol Elijar/Paul Eluard/ i njegova žena Nuš/Nusch, Men Rej/Man Ray i njegova ljubavnica Edi Fidelin/Ady Fidelin i RolandPenroz/Roland Penrose, engleski slikar i buduci muž Li Miler.

Na drugoj slici, koja je skoro identična kao prva, nedostaje samo Roland Penroz/ on je fotografisao/, grupi se  priključila još jedna obnažena lepotica, Li Miler.

Zanimljiva grupa ljudi. Krenimo redom.

Elizabeth ‘Lee’ Miller, Lady Penrose /1907 – 1977/

Američka blonde bombshell koja je osvojila Pariz svojom lepotom, bila model za Vogue, muza surealistima, reporter za Condé Nast i ratni dopisnik, asistent i ljubavnica Mana Reja,  inspiracija Pablu Pikasu, Elijaru, Koktou/Cocteau/…

Ratne strahote i konecentracioni logori su ostavili duboki trag na njenu psihu i odveli je u depresiju i alkoholizam. Poznata je njena fotografija u Hitlerovoj kadi, u kupatilu u njegovom stanu u Minhenu, koju je slikao njen prijatelj Dejv Šerman/Dave Scherman.

1947. udaje se za Rolanda Penroza, kupuju Farley farmu sa kućom u Saseksu/Sussexu, koja 50-tih i 60-tih godina postaje Mecca za čuvene raskalašne bahanalije. Smenjivali su se razni gosti:  Pikaso, Man Rej, Henri Mur/Henry Moore, Ajlin Agar/Eileen Agar, Žan Dubufe/Jean Dubuffet, Doroteja Tening/Dorothea Tanning i Maks Ernst/Max Ernst, izmedju ostalih.

Roland Penrose/ 1900 – 1984/

Britanski surealistički slikar, istoričar i pesnik, muž Li Miler. Pikasov, Ernstov, Rejov, Miroov/Miro/ i Tapijesov/ Tapies/prijatelj i pisac njihovih biografija.

Roland je prvi susret sa Li uporedio kao da ga je grom pogodio.

Paul Éluard /Eugène Émile Paul Grindel / 1895 –  1952/

Francuski pesnik i osnivač surealističkog pokreta zajedno sa Lujem Aragonom/Louis Aragon i Andreom Bretonom/André Breton.

1924.Elijard je iznenada misteriozno nestao sa lica zemlje i svi su mislili da je umro. Posle sedam meseci putovanja po Cejlonu, Indoneziji i Tahitiju, vratio se u Pariz.  Zadovoljstvo koje je imao na proputovanju pokvario je gubitka njegove tadašnje žene Gale kojoj se desila ljubav na prvi pogled/coup de foudre/ sa Dalijem.

Gala i Elijard

Dali i Gala

Pre toga, Gala i Elijard su živeli u menage a trois sa Maksom Ernstom.Maksa Ernsta je Gala zbog njenih orjentalnih očiju, tamne kose i delikatne konstukcije podsećala na pantera

1934. Elijard se oženio sa Marijom Benc/Maria Benz, poznatija kao Nuš, glumica i model, njegova inspiracija i muza za kolekciju ljubavnih pesama Facile. Ilustraciju je uradio Man Rej kome je pozirala gola Nuš. . Nuš nije bila samo Elijardova muza, vec i Pikasova inspiracija i ljubavnica. Elijard je imao običaj da često Nuš poklanja svojim prijateljima kao seksualni poklon.

Nuš i Elijar

Pikaso se sećao:

Paul je insistirao da spavam sa Nuš  ali ja nisam hteo. Dopadala mi se Nuš vrlo, ali ne i za seksualni odnos. Paul je bio besan. Govorio mi je da nisam njegov prijatelj zato što sam odbio.

Nusch Éluard/ Maria Benz/ 1906 – 1946/

Model, umetnica, druga žena Pola Elijarda. Rodjena na Karibima, govorila je francuski. Pikasova, Rajeva,Magritina/Magritte i Miroova muza i inspiracija. Nažalost, kratkog veka, u 40.godini je doživela šlog i umrla.

Adrienne Fidelin, Ady/crnkinja svetle puti i egzotične lepote iz Gvadelupea, prva crnkinja model za čuveni Harpers’s Bazaar /1937/

Man Rej i Edi

Autoportret, Man Rej

Mana Reja je 1936. srela u Parizu. On je imao tada 46. godina, a ona u ranim 20-tim. Ubrzo postaje njegova muza, inspiracija i ljubavnica. Družila se i letovala sa Pikasom i Dorom Mar/Dora Maar, Polom Elijardom i njegovom ženom Nuš, Maksom Ernestom i Leonorom Karington/Leonora Carrington, Li Miler i Rolandom Penrozom.

Ajlin Agar je u svojoj autobiografiji napisala, da je tog leta na jugu Francuske, 1937. surealizam bio na horizontu, Stravinski u vazduhu i Frojd ispod kreveta.

Za P.U.L.S.E /Snežana Moračić

Tekstovi o slikarstvu na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments