Ulogujte se / Kreirajte profil

Izložba o seksu i požudi u drevnom Japanu

Japanski umetnik Katsušika Hokusai je možda najpoznatiji po svom delu “Veliki talas Kanagave”, ali je svojim manje poznatijim erotskim radovima postao pionir golotinje, ženskog orgazma, ali i sodomije u visokoj umetnosti Azije. Nakon njega, u čitavoj japanskoj umetnosti je začeta posebna struja erotske umetnosti poznate pod imenom “shunga”.

Katsušika Hokusai (1760-1849), "Žena i oktopod"

Katsušika Hokusai (1760-1849), “Žena i oktopod”

Erotske ilustracije koje su u Japanu postale poznate pod nazivom “shunga” su veliki deo 20. veka bile zabranjene u japanskim institucijama, a predstojeća izožba “Shunga: Seks i požuda u drevnom Japanu” će ovim umetnicima napokon odati ptiznanje koje su zaslužili svojim radom.

Nišikava Sukenobu(1671-1750), "Seksualna razonoda čoveka i gejše"

Nišikava Sukenobu(1671-1750), “Seksualna razonoda čoveka i gejše”

Kolekcija radova umetnika poput Hokusaija, Kitagave Utamaroa i Utakava Kunisade će otkriti erotsku stranu japanske umetnosti koja ima tradiciju od preko 300 godina.

Shunga, u prevodu “prolećna slika”, zamišljena je da se svidi muškarcima i ženama različitih seksualnih opredeljenja.

Hosoda Eiši (1756–1829) "Takmičenje u strasti tokom četiri godišnja doba"

Hosoda Eiši (1756–1829) “Takmičenje u strasti tokom četiri godišnja doba”

Sa jedne strane su ova vrhunska dela bila revolucionarna jer su predstavljala oba pola u potpunoj golotinji, dok su sa druge strane obilovala lakim humorom i bizarnim momentima poput čudnih seksualnih poza i prisustva životinja tokom ljubavnog čina.

Kitagava Utamaro: "Ljubavnici u sobi na spratu"

Kitagava Utamaro: “Ljubavnici u sobi na spratu”

I dok su se tokom 17, 18 i 19. veka ove slike slobodno širile, tokom 20. veka su naišle na žestoku cenzuru države.

Sugimura Jihei

Sugimura Jihei

Nakon decenija skrivanja, prva izložba “shunga” radova se dogodila 1973. godine, a izložba “Shunga: Seks i požuda u drevnom Japanu”, koja će se u Londonu održati od 3. oktobra do 5. januara trudi se da nastavi otkrivanje ove vrste umetnosti.

Blic online

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite komentar

Komentari objavljeni na sajtu ne odražavaju stav uredništva, a stavovi objavljeni u tekstovima nisu nužno i stavovi redakcije.

Zabranjeni su govor mržnje, pretnje, uvrede na nacionalnoj, religioznoj, rasnoj ili polnoj osnovi, kao i psovke. Zabranjeno je i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Takođe, komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.

Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.