Jehovini Svedoci

[wpedon id=”90510″ align=”center”]

Jehovini svedoci predstavljaju najbrojniju sektu protestantske provinijencije. Nastali transformacijom sekte Istraživači Biblije oni, poput adventisata, nagoveštavaju skori dolazak Isusa Hrista. Jehovine svedoke osniva Čarls Rasel koji je dugo pripadao adventistima.

Najznačajniji segmenti verskog učenja ove sekte su sledeći: ime boga je Jehova (do tog saznanja Jehovini svedeoci dolaze putem formule JXBX koja označava Boga), otuda oni Boga nazivaju Jehovom a sebe Jehovinim svedocima. Na temelju svog teološkog učenja tvrde da postoji sila božija a ne sveti duh, ne slave praznike, bogorodica nije majka Isusa Hrista, a sam Isus nije bio razapet već obešen.

Poseban segment učenja Jehovinih svedoka je u sintagmi da je telo nosilac života, a duša je u krvi. To je razlog što Jehovini svedoci odbijaju transfuziju krvi čime bivaju ugroženi životi njihovih pripadnika. U tom kontekstu redovno se navodi ekstrema slučaj koji se zbio u Nemačkoj. Naime, neka žena se zaustavila na auto putu da promeni gumu na autu, na nju je naleteo vozač u pijanom stanju i teško je povredio. Povređena žena je prevežena u bolnicu, gde je izjavila da ni pod kojim uslovima ne želi trasfuziju krvi iz religioznih razloga, nakon čega je preminula usled gubitka veće količine krvi. Postavlja se pitanje opravdanosti ovakvog postupka.

Dalje, Jehovini svedoci smatraju da će doći do teokratskog društva, u koem će Hrist vladati na nebu a kneževi na zemlji. Na čelu zajednice nalazi se predsednik a osnovna organizaciona jedinica je skupština. Svaka skupština obuhvata više crkava. Kako navodi naš sociolog T. Branković Jehovinim svedocima upravlja ‘’Glavno predsedništvo, koje se sastoji od sedam članova, predstavnika sedam pokrajna ove zajednice’’.

U Srbiji se pojvaljuju 30-tih godina prošlog veka pod imenom ‘’Udruženje straživača Svetog pisma za Kraljevinu Jugoslaviju ili Svetionik’’. Danas u Srbiji izdaju listove ‘’Kula stražara’’ i ‘’Probudite se’’ i mora im se odati priznanje za revnosni misionarski rad. Sedište crkve je u Beogradu.

Za P.U.L.S.E. Branko Milić

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments