Kako je nastala čuvena fotografija sa omota albuma Abbey Road

Ulogujte se / Kreirajte profil

Kako je nastala čuvena fotografija sa omota albuma Abbey Road

.

Become a Patron!

.

Znate li za onaj vic: Zašto pile prelazi ulicu? Zato što je mislilo da je buba/beatle/

8. avgusta 1969. godine, Pol, Džon, Ringo i Džordž su se sastali u EMI studiju u Londonu sa fotografom Janom Mekmilanom  da zajednički realizuju omot za njihov jedanaesti LP Abbey Road.

Na ideju da se slikaju kako prelaze pešački prelaz došao je Pol pošto su odbacili prethodni naslov (i odlazak na Himalaje)za album, Everest. Džon se odmah složio, pozvao fotografa Mekmilana koji je već radio projekte sa Joko Ono i snimanje je zakazano za 8. avgust u 11:30 pre podne. Mekmilan je imao samo 15 minuta vremena da ostvari plan, koji je Pol skicirao na papiru kako prelaze ulicu.

Snimanje je pocelo u 11:30. Snimljeno je samo 6 fotografija, jedna je iskorišćena za omot, na ostalih pet Mekmilan ima eskluzivno pravo, a negative je zadržao studio EMI.

Angažovan je bobby koji je zadržavao saobraćaj dok je Mekmilan fotografisao. Po završetku snimanja Pol je odabrao peti snimak, od snimljenih šest, za omot LP-a.

Fotografija na kojoj Bitlsi prelaze pešački prelaz je postala preko noći najprepoznatljivija i najčuvenija fotografija , neiscrpna inspiracija za mnoge muzičke grupe, a Abbey Road turistička atrakcija Londona. Abbey Road je odmah po izlasku postao album #1 na svim top muzičkim listama.

576211_488743997841887_2026878098_n

Na insistiranje Džoša Koša, kreativnog urednika Apple muzičke kuće, na omotu albuma nema teksta, nema ni ime grupe, smatrao je da su Bitlsi toliko poznati da im ime na albumu nije uopšte potrebno.

I posle 42 godine nastanka čuvene fotografije, turisti i obožavaoci Bitlsa religiozno posećuju ovo sveto mesto.

Ako pažljivo analizirate fotografije, zapazićete parkiranu Bubu, Volkswagen Beetle koji je bio slučajno tu parkiran. 1986 ta ista ‘Buba’ je na aukciji prodata za $23.000. Danas se nalazi u Folsvagenovom muzeju u Nemačkoj.

Kada sam prvi put posetila London na listi poznatih i čuvenih turističkih atrakcija, bila je St.John’s Wood podzemna želežnica, poznatija kao the tube na Jubilee liniji koja vodi pravo na  Abbey Road.

Dočekaće vas pešački prelaz kao svaki prelaz, čak nekako neugledan i mali, ali saznanje da se tu odigravao deo istorije čini ga magičnim i veličanstvenim.

Koliko je prelaz običan, toliko su turisti i fanovi kreativni i zabavni za posmatranje. Prelaze ga u cipelama, bez cipela, sa cigaretom, bez cigarete, neki ga prelaze hodajući unazad, neki ga čak prelaze puzeci, na rukama, poskakujući. Ponekad je gužva, čeka se u redu, obično su rani jutarnji časovi najidealniji za fotografisanje.

Mekmilan je koristio fotoaparat marke Hasselblad, sa 50mm sočivima širokih uglova i otvorom blende f22 sa maksimalnom ekspozicijom od 1/500 sekundi.

Za P.U.L.S.E / Snežana Moračić

Ostali tekstovi na P.U.L.S.U o albumu Abbey Road


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  Jedan komentar na tekst Kako je nastala čuvena fotografija sa omota albuma Abbey Road

 1. Душко Јевтовић

  03/03/2017 at 11:38

  У својој књизи “Лондонске приче”, нобеловка Дорис Лесинг у једној причи помиње пешачки прелаз испред студија Еби роуд.
  Наиме, пошто је становала у близини, пролазећи тим прелазом готово сваког дана, сетила би се да су га овековелила “четворица” али није могла да се навикне на мисао да милиони људи широм света у својим кућама чивају слику тог места.
  Заиста, Битлси су се на најбољи начин одужили музичком студију у коме су снимили све своје песме – сачували су га и учинили славним на омоту једне од својих најбољих плоча, као што су места свог детињства у Ливерпулу опевали у “Пољама јагода” и “Пени Лејну”.

Ostavite Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.