Kasirerovi

Предузетници, трговци уметничким делима, философи. Биографија једне фамилије.

727Чини се да ниједна друга фамилија, осим Манових, није тако упечатљиво обележила Немачку, као што је то случај са Касиреровима. Стекавши материјално благостање као трговци и индустријалци, они су деловали у уметности, философији, педагогији, медицини, књижевности и позоришту, док нису, под најездом Хитлеровог варварства, били принуђени у избеглиштво. Зигрид Баушингер, емеритирана професорка германистике на универзитету  у Масачусецу (САД), приповеда први пут историју ове обдарене фамилије: Sigrid Bauschinger: Die Cassirers – Unternehmer, Kunsthändler, Philosophen. Biographie einer Familie. C.H. Beck, München 2015. Између Братиславе и Берлина, јеврејска породица Касирер је крајем 19. века доживела велики економски раст и друштвени успон.  Материјално благостање омогућило је Макс Касиреру оснивање школе- интерната у Оденвалду (Odenwaldschule). Школа се одликовала реформистичком педагогијом, а Максова кћи Едит  управљала је њом, заједно  са својим мужем.

На основу опсежне архивске грађе ауторка прати рачвање ове  фамилије многобројним линијама. Такосрећемо философа Ернста Касирера који је, уз Хајдегера, биоједан од најзначајнијих философа своје генерације; трговца уметничким делима, Паула Касирера, који је помогао пласирању импресиониста на немачко тржиште; његову жену, веома омиљену глумицу Тиле Дурију, издавача Бруна Касирера, Рилкеову мецену Еву Касирер, као и списатељицу Надин Гордимер која је била удата за једног одизданака ове фамилије. Зигрид Баушингер прати и пут ове фамилије у егзилу –  већина чланова је преживела и расута је по читавој земаљској кугли.

cassirer-ernst

Изданци велике јеврејске фамилије Касирер обележили сунемачку културу и науку – на пример издавач Паул Касирер.

Кишобран и мали кофер – то је био путни пртљаг 80.годишњег Макса Касиреракоји је 15. октобра 1939. г, само шест дана пре погрома,  односно такозване ”кристалне ноћи” (Kristallnacht), напустио Немачку у правцу Швајцарске. Он је умро 1943. г. у егзилу у Енглеској. Питање како је националсоцијализам у земљи Гетеа био могућ прогањало га је до последњег даха. Једнако је портретисана и његова ћерка Едита Касирер (1885-1982), која је заједно са својим мужем Паул Гехебом основала Оденвалд-школу, као и мецена Рилкеа Ева Касирер-Золмиц (1885-1974), као и његов синовац, чувени философ Ернст Касирер(1874-1945), као и издавач Бруно Касирер(1872-1941), да споменемо само неколико најпознатих чланова ове по читавом свету разгранате династије.

Buchtitel-Paul-Cassirer

Иако је досад била позната биографија издавача Паула и Бруна Касирера, ипак је целокупна историја фамилије недостајала. Овог мамутовског задатка се прихватила Зигрид Баушингер, али га није сасвим довршила.

Емеритирана германисткиња је структурисала своју књигу у шест поглавља. Она описује порекло Касирерових и њихове почетке у Братислави, доцније у Берлину, представљајући хронолошки животе најпознатијих чланова фамилије до њиховог егзила. Ауторкина акрибична биографска истраживања делују као помно сакупљена лексичка грађа, написана без верве, полета и наративне  конзистентности. Доцније ће ауторка напустити стриктну хронолошку линију и поставити фокус на теме као што су породични понос, Јеврејство и егзил. На овоме месту, напрасно запостављено приповедање, ауторка ћенастојати да сплете са биографским портретима, али при томе настају велики временски скокови. Много је остало неуједначеног у овој биографији једне фамилије, иако архивска грађа коју је ауторка помно сакупилаи истражила представља драгоцени материјал за дубља специјалистичка осветљења. Ова књига је остала на пола пута између популарне и научне биографије.

Cassirer-haym-delius-buths-jelka

За П.У.Л.С.Е Зоран Андрић

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments