Keri Grant in the Sky with Diamonds

Ulogujte se / Kreirajte profil

Keri Grant in the Sky with Diamonds

.

Become a Patron!

.

Kada sam prvi put počeo da eksperimentisem sa LSD-jem , LSD me je prvo oslobodio dubokog straha. Imao sam zastrušujuće iskustvo i kao učesnik i kao posmatrač, ali, kako su moje posete doktoru odmicale, bio sam srećniji, pod drogom i u periodima bez nje,do sledeće terapije. Osećao sam se mnogo bolje. Imala je ta droga jaku isceliteljsku moć u sebi.

Keri Grant

U to vreme, svako je želeo da bude Keri Grant, čak sam i ja želeo da budem Keri Grant, izjavio je Arči Lič, poznatiji kao Keri Grant.

Medjutim, iza te muževne i seksepilne super star spoljašnosti i happy-go-lucky prirode postojala je i skrivena tamna strana Kerija Granta.

Arčibald Aleksandar Lič , sin tekstilnog radnika iz provincije Bristol, Engleska, nije imao srećno detinjstvo. Kada se jednog dana vratio kući iz škole, nije zatekao svoju majku. Rekli su mu da ga je napustila. Imao je tada samo 9 godina i oca alkoholičara. O majci nije znao ništa sve do svoje 31. godine kada je pronašao u bolnici za mentalno obolele.

Siromašan, emocionalno utučen, lišen roditeljske ljubavi, napustio je kuću kada je imao 14 godina i pridružio se jednoj akrobatskoj grupi sa kojom je bio do svoje 23. godine.

Uskoro je uspeo da emigrira za Njujork. Zbog svog dopadljivog izgleda uspeo je da se zaposli na Brodveju kao glumac što mu je bila odskočna daska za odlazak u Holivud, gde je odmah potpisao ugovor sa filmskom kućom Paramount, zahvaljujući glumici Me Vest/Mae West/ koja ga je zapazila dok je šetao parkingom Paramounta. Dobio je ulogu u filmu She Done Him Wrong /1933/ u kome je ona imala glavnu ulogu. Film je postao veliki hit i bio u nominaciji za Oskara za najbolji film.

Arčibald je promenivši ime u Keri Grant postao sasvim druga osoba od Arčibalda Liča iz Bristola.

Promenio je svoj bristolski akcenat u holivudsko-američki, provodio je sate nad knjigama, učeći o umetnosti, slikarstvu, muzici. Proučavao do u detalja džentlmenske manire, stil života jet-settera, pažljivo odabirao garderobu, vodio računa o svom ponašanju i postao muškarac o kome su i žene i muškarci sanjali. Jedino je Arčibald Linč znao ko je ustvari Keri Grant, jedna velika prevara, velika laž.

Grant se u to vreme borio sa nesanicom, pušio tri pakle cigareta dnevno, ispijao ogromne količine alkohola i bio prilično psihički nestabilan. Bio je oženjen sa Betsi Drejk, glumicom koja mu je bila treća žena po redu posle dva neuspela braka. Betsi je već praktikovala hipnozu  za opuštanje i odvikavanje od  raznih poroka pa mu je predložila hipnozu za odvikavanje od pušenja. Hipnoza je uspela, Grant je prestao da puši, čak  mu se i san vratio, smanjio je upotrebu alkohola i čak uspevao da sam sebe hipnotiše, tako da su mu i odlasci kod zubara pod hipnozom bili bezbolni.

U to vreme, 50-tih godina prošlog veka, mnogo pre Timotija Larija , doktori su legalno prepisivali LSD/ Lyseric Acid 025/ kao eksperimentalno terapeutsko sredstvo za lečenje raznih psiholoških poremećaja i depresije. Dvojica doktora sa Beverli Hilsa,  Dr. Mortimer Hartman i Dr. Oskar Dzeniger su u to vreme promovisali lečenje čudotvornim lekom,  $100 po tretmanu za bogatu holivudsku klijentelu.

Mnoge poznate ličnosti iz sveta filma, medju kojima i Keri Grant, koji je tada imao 55 godina, počeli su sa terapijama  LSD-ja.

Brak sa Betsi je počeo da se raspada, slike i sećanja iz detinjstva su ga i dalje proganjala noću, hipnoza više nije delovala, a novi, eksperimentalni lek mu se učinio idealnim da konačno sazna šta se to dešava sa njegovim životom i kako da tu agoniju i košmar konačno reši.

Celog svog života tragao sam za duševnim mirom, izjavio je Grant 1959. godine. Probao sam jogu, probao sam hipnozu, nekoliko pokušaja sa misticizmom. Ništa nije pomoglo, sve do ovog tretmana sa LSD-jem.

U početku, osećao sam neopisiv bol…Nisam hteo da se vratim…Smenjivale su se emocije od nekontrolisanog smeha kao kod pijanca, do histeričnog plakanja…prolazio sam kroz apsolutnu katarzu i emocionalno čišćenje. Iskustvo je bilo kao da ste se ponovo rodili po prvi put, izjavio je Grant.

Prvo putovanje je prilicno neobično. Polako, stvari počinju da se menjaju oko vas. Svetlost se reflektuje drugačije pa predmeti i ljudi izgledaju izobličeno. Transformacija je ponekad zastrašujuća. Halucinacije počinju kao ritmicko disanje, ali ustvari zidovi i tavanica dišu, ne vi.

Bio sam strasno uplašen. Morao sam da se suočim sa stvarima o sebi koje sam izbegavao i nisam hteo da priznam da postoje, neke čak nisam ni znao da postoje. Sada znam koliko sam  povredio žene koje sam voleo. Bio sam jedna velika laž, izmišljotina od čoveka. Nadobudna, umišljena osoba koja je mislila da sve zna a ustvari nije ništa znala. Krio sam se iza svih vrsta odbrane, hipokrizija i taštine. Trebalo je otarasiti se svega toga, sloj po sloj.

Onog trenutka kada se vasa svest sretne sa vašom podsvesti počinje pravo  pakleno čišćenje. Za mene je to bio dan kada sam video svetlost.

LSD mi je pomogao da naučim da prihvatim svoje obaveze i odgovornost za sva moja dela, i da za posledice samo sebe krivim. Naučio sam da drugi nisu krivi za moju nesreću i depresivno stanje.

Lečenje Keri Granta LSD-jem je trajalo nekoliko godina/ preko 70 seansi/ i pokazalo dobre rezultate.

1966. LSD je zabranjen u Americi za legalno korišćenje jer je izazivao halucinacije koje su bile kontra produktivne za zdravlje, kao što su duboke krize, panične reakcije i flešbekove koji su izazivali još teže traume i ostavljale pogubne posledice na pacijentovu psihu.

1965 Grant se oženio sa glumicom Dajan Kenon. Ovo mu je bio četvrti brak koji je trajao dve godine. Iz braka sa Dajan, Grant je dobio ćerku Dženifer. Razvod je bio skandalozan, Dajanine optužbe da je Grant nepodesan i neuračunjiv kao bračni partner i kao otac je sud prihvatio i odredio Grantu da svoju ćerku može da vidja samo dva meseca godišnje.

Jedan od psihijatra,Dr. J. Marmor, koji je svedočio na sudu izjavio je : Ubedjen sam da je LSD delovao štetno na gospodina Granta i da je izazvao samo negativne efekte na njegovu psihu i ponašanje. Gospodin Grant je veoma emotivna ličnost, ali to je čest slučaj kod glumaca.

Za P.U.L.S.E / Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments