Krovovi – potreba za značenjem

Ulogujte se / Kreirajte profil

Krovovi – potreba za značenjem

.

Become a Patron!

.

Dugo je krov u arhitekturi predstavljao samo puku zaštitnu barijeru od vremenskih uslova, lišen svake estetike, stojeći kao gorostas između nas i bogova iznad. Tokom vremena je postao predmet interesovanja, postajući takozvana „peta fasada“, čija uloga u oblikovanju objekta prevazilazi prostu funkcionalnost, namećući sebi sopstvenu logiku i simboliku.

v33

Da li je značenje moguće u arhitekturi, a da ne bude reprezentativno?

03

Ovo naizgled jednostavno pitanje postalo je pokretačka sila istraživanja simboličnih formi u arhitekturi. Začetnički rad u ovom polju jeste “Filozofija simboličnih pokreta”, nemačkog filozofa Ernesta Kasirera. U svom traktatu, Kasirer sveobuhvatna klasifikacija čoveka kao simbolične životinje koja treba da obezbedi smisao “svega što mu je dato”, pošto je prema njemu sama struktura ljudskog uma konstituisana da percipira na simboličan način. Dakle, značenje/smisao postaje neophodna, fundamentalna i imanentna potreba čovečanstva.

06

Da li se ova potreba za smislom širi i u oblasti arhitekture?

08

Forma koja se izražava kroz prostorna, vremenska, fizička i materijalna sredstva, koja se oslanja na i angažuje skoro sva čula – pa zar ne bi potraga za smislom/značenjem bila tu zateknuta? Da li nešto što je fundamentalno ljudsko (potreba za značenjem/smislom) ne bi trebalo da bude pronađeno u obliku koji je najviše fundamentalno ljudski? 

02

Krov kao simbol. Simbol zaštite. Bezbednosti. Utočišta. Doma. Simbolika krova je oduvek povlačila praiskonske težnje ka sigurnošću i utočištu. Odvajkada ljudi teže domu, i osećaju pripadnosti koji on pruža. Ponekad se zapitam da li je taj osećaj manifestacija praiskonskih strahova ka osnovnoj zaštiti puke egzistencije ili je, pak, tvorevina neke duboke misli koja je kolektivno nesvesno šćućurena u našoj svesti.

04

Srećnici među nama su rođeni pod nekom vrstom krova, bez obzira da li je on kosi ili ravan, od crepa ili šindre, od bakra ili kartona. Manje blagosloveni koji nisu ad hok imali srećnu zvezdu pod kojoj su rođeni, nisu za potragom nikako oštećeni, jer su svi nepobitno, bez obzira na socijalni i društveni status, uvek vođeni nekim neizrecivim pravilom, tražili tu pokrivku iznad svojih glava. Komadić sreće i pripadnosti tako jedinstveno vezan za dom, a preko njega simbolično za krov.

05

Izreka „krov nad glavom“, koja se odvajkada koristi u argumentaciji tipa „samo da je sve u redu“, čije poreklo ne znam, može se podvesti pod ovom premisom univerzalne istine koju dom i krov pružaju. Svakome različita, ta univerzalna istina kao da se izvlači iz tog kolektivnog nesvesnog, pružajući nam značenje. Koliko god tragali za simbolikom, značenjem i smislom, razlogom i vezom iza svake stvari, oni se ponekad čine neuhvatljivim. Ali neuhvatljivost cilja jeste cilj sam po sebi.

07

Cilj vredan potrage.

autor: Branislav Savić – magazin Build
slike: Aleksandra Jevtović

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments