Kroz pesmu opisao ceo svoj život: Iza maske velikog imena

Pevač grupe Queen, stvaralac sa teškim imenom Farok Bulsara, preimenovao je svoje ime u Fredi kada je počeo da svira sa srednjoškolskim bendom “The Hectics” u Londonu. Iako je priča o Frediju mnogo puta do sada ekranizovana, ali i napisana u štampanim medijima, njegovi fanovi i ljudi koji su pratili njegovo stvaranje uvek će biti neutešni zbog preranog odlaska ove legende.

Multitalentovani pevač, poreklom iz Tanzanije, bio je diplomirani dizajner i upravo to svoje znanje iskoristio je za pravljenje omota za svoju ploču, na kojoj se nalazio grb benda Queen.

original_resize_720_360

Farok se uvek odupirao predrasudima i nikada nije želeo da bude obična osoba i da radi rutinske poslove koji će ispuniti njegov život i zadovoljiti tradicionalno društvo u kojem je rastao. On nikada nije želeo da beži od toga, ali se tome jasno odupirao. Umetnik nikada nije ni sanjao da će se baviti muzikom, naime, počelo je to sasvim slučajno uz prvu gitaru koju je dobio.

b8cbc563d5b8e1b320050dd5eef685cfKasnije njegov vokal je postao upečatljiv, stvaranje sve intenzivnije i zajedno sa svojom grupom nizao je hitove koji su se urezali u istoriju kao pravo umetničko delo. Članovi njegove grupe pomno su pratili ovog umetnika i davali mu svaku slobodu za stvaranje i nove ideje kojih je Fredi imao na pretek, jer su jednostavno verovali u njihovog frontmena i bili mu dosledni. Biografija svedoči o odnosu među članovima grupe i njihovoj povezanosti. Veza među njima je bila suviše jaka, toliko stvari su prošli zajedno, delili su lepe i teške trenutke tako da su njihove emocije jedan prema drugom bile možda i  jače od onih porodičnih, obzirom da su svi članovi benda, sem Fredija,bili porodični ljudi.O tome svedoči i to što su pojedini članovi grupe Queen, posle pevačeve smrti zapali u depresiju i što jedan dug vremenski period nisu mogli da stvaraju i da se bave muzikom. Jedan od članova u memoarima navodi da je muzika isuviše bila bolna posle Mekjurijeve smrti.

Pevač je živeo brzo i turbulentno. Njegov život bio je baš kao i njegovi scenski kostimi koje je nosio na nastupima – šaren, raznolik, uvijen u najlepši ukrasni papir, pun sjaja i šljokica. Iza maske jakog i markantnog muškarca, krio se povučeni i stidljivi dečak koji je krio svoj život daleko od očiju javnosti. Bio je homoseksualac. Iako mnogi navode da je Fredijevo opredeljenje bilo biseksualne prirode, to nije bila prava istina. Početak mladosti proveo je sa ženom koja će mu kasnije postati najblolji životni prijatelj, kako bi posle tridesete godine, na vrhuncu svoje karijere bio opredeljen isključivo za muškarce i imao je dve prave ljubavi, kako se navodi iz njegove Biografije.

Zbog svog ljubavnog života nije bio osuđivan od strane svog benda. Oni su ga razumeli i prihvatali su ga baš takvim kakav je bio.

1975. godine nastaje jedno od najpoznatijih i najboljih Merkjurijevih dela “Bohemian Rhapsody”. To je bila jedna od najskupljih i najduže snimanih numera ikada. Dosta je kontraverznih mišljenja bilo oko ove pesme i strani mediji su pisali da je pevač u pesmi govorio o svojim traumama iz detinjstva, međutim on to nikada nije potvrdio. Bulsara je samo izjavio da je to “pesma o vezama”.

queen-freddie-mercury-singer-album

Rok ikona nije znao svoju sudbinu u vreme nastanka numere, ali slušajući i posmatrajući određene segmente pesme i emocije koji se kreću od potpuno tihih, molitvenih reči, do buntovnih i grubljih u kojima govori da neće da se preda i inicira na to da je ustvari život  jedan splet okolnosti i neumorna igra, može se postaviti bitno pitanje. Da li je Fredi u ovoj poznatoj numeri objasnio svoj život, svoju borbu i da li je prevideo njegov kraj? Mnogo teških i lepih tonova, upečatljivih reči i jasan refren ostaće još uvek nedokučeno ali i uvek rado slušano.

Frontmen grupe je 24 sata pred svoju smrt obelodanio strašnu istinu, da ima HIV.

24. novembra 1991. godine u svojoj 45. godini Fredi Merkjuri je preminuo od bronhijalne pneumonije usled komplikacija izazvanih AIDS-om.

Svet je zanemeo i zauvek izgubio neponovljivog rok umetnika. Queen-a više nema.

Otišao je tiho i dostojanstveno.

Za P.U.L.S.E Sandra Crnogorac

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments